Αναπάντητα υπονοούμενα

Έντονες επικρίσεις ΕΔΕΚ και Συμμαχίας Πολιτών σε Κυβέρνηση και Έιντε αντίστοιχα
Ζήτημα δίμηνης αναβολής των εσωκομματικών προεκλογικών διαδικασιών στον ΔΗΣΥ, χάριν της επίλυσης του Κυπριακού, έθεσε χθες ο Νίκος Τορναρίτης. Σε προεκλογικό πυρετό το ΑΚΕΛ

Όλο και πιο ζοφερό γίνεται μέρα με τη μέρα το σκηνικό λύσης του Κυπριακού. Στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων η εικόνα της «προόδου» είναι συγκεχυμένη, έπειτα από την απόφαση των δυο ηγετών να μην προβαίνουν σε εκτενείς δημόσιες τοποθετήσεις στην παρούσα εντατικοποιημένη φάση

των συναντήσεων, με τον κ. Έιντε να προσπαθεί παράλληλα να στήσει, διά της πλαγίας, σκηνικό πενταμερούς στο Νταβός.

Το χάσμα των αμφιλεγόμενων δηλώσεων διευρύνθηκε περισσότερο, έπειτα από τη χθεσινή τοποθέτηση του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του ΔΗΣΥ, ο οποίος άφησε υπονοούμενα περί αναβολής της προεκλογικής εσωκομματικής διαδικασίας, χάριν των εξελίξεων στο Κυπριακό.

Η δήλωση αυτή αναιρεί ουσιαστικά προηγούμενη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, περί κανονικής διεξαγωγής των βουλευτικών εκλογών, αφού, όπως είπε, ο δρόμος για την επίτευξη λύσης είναι ακόμη μακρύς. Την ίδια ώρα, το ΑΚΕΛ ανακοίνωσε χθες τα ονόματα των υποψηφίων για την επαρχία Αμμοχώστου, ενώ ΕΔΕΚ και Συμμαχία αντιδρούν έντονα για τις πρόσφατες δηλώσεις Έιντε και τους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Αναβολή προγραμματισμού
Συγκεκριμένα χθες, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης δήλωσε, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας στον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας, στον Στρόβολο, πως στο καταστατικό συνέδριο του ΔΗΣΥ, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 31 Ιανουαρίου, αναμένεται να τεθεί εισήγηση της ηγεσίας του Κόμματος για δίμηνη αναβολή των διαδικασιών επιλογής των υποψηφίων βουλευτών, αναμένοντας, όπως είπε, τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Για τον ΔΗΣΥ, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, αυτό που προέχει είναι το εθνικό θέμα και όχι οι εκλογές, και κάλεσε τα υπόλοιπα κοινοβουλευτικά κόμματα να αφήσουν το Κυπριακό εκτός κομματικών και προεκλογικών αντιπαραθέσεων. «Έχουμε πολλά άλλα θέματα να προτάξουμε προς άγραν ψήφων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Τορναρίτης, που σε προσωπική του ανάρτηση στο twitter έγραψε: «Για τον Δημοκρατικό Συναγερμό προέχει το εθνικό μας θέμα και όχι οι εκλογές».

Αλλαγές στο καταστατικό
Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πινδάρου, ο κ. Τορναρίτης αναφερόταν σε μιαν αλλαγή που προαλειφόταν στον ΔΗΣΥ εδώ και καιρό, και που δεν έχει άμεση συνάφεια με τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για καταστατική αλλαγή, που θα τεθεί σε ψηφοφορία ενώπιον του συνεδρίου του κόμματος, η οποία αποσκοπεί στη σμίκρυνση του χρονικού περιθωρίου μεταξύ της κατάρτισης του ψηφοδελτίου και των βουλευτικών εκλογών.

Η υφιστάμενη ρύθμιση στο καταστατικό προβλέπει ότι οι διαδικασίες για το ψηφοδέλτιο θα πρέπει να ολοκληρώνονται τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, ενώ, με την αλλαγή που δρομολογείται, η περίοδος αυτή προσεγγίζει πολύ περισσότερο την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, στις 45 μέρες.

Το πιο πάνω, πάντως, δεν αντανακλάται άμεσα στις δηλώσεις του κ. Τορναρίτη, οι οποίες δημιουργούν εύλογα ερωτήματα, ιδίως αν λάβει κανείς υπ' όψιν το γεγονός ότι η ιδέα περί αναβολής των βουλευτικών εκλογών αποτελεί απαίτηση της τουρκικής πλευράς, κάτι που εξάλλου επανέλαβε πρόσφατα και η «υπουργός εξωτερικών» των κατεχομένων Εμινέ Τσολάκ, αλλά και ο κατοχικός ηγέτης.

Κανονικά το ΑΚΕΛ
Πάντως το ΑΚΕΛ κινείται κανονικά σε προεκλογικούς ρυθμούς, καθώς προχώρησε χθες σε ανακοίνωση των υποψηφίων του για την επαρχία Αμμοχώστου. Σε ομιλία του, ο Γ.Γ. του Κόμματος Άντρος Κυπριανού άσκησε δριμεία κριτική στην Κυβέρνηση για την οικονομία, ενώ τόνισε πως το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό. Μετά από μυστική ψηφοφορία, η Συνδιάσκεψη επέλεξε τους έντεκα υποψηφίους του κόμματος οι οποίοι είναι: o Γιαννάκης Γαβριήλ, η Αθηνά Ζάουρα, ο Κώστας Ιερείδης, ο Αντρέας Καζαμίας, ο Νίκος Κέττηρος, η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά, ο Τάσος Κυρμίτσης, ο Γιάννος Πιερή, ο Χριστάκης Τζιοβάνης, ο Τουμάζος Τσιελεπής και ο Πάμπος Χρυσοστόμου. Οι υποψηφιότητες αναμένεται να επικυρωθούν από την Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, που θα συνεδριάσει για το ερχόμενο Σάββατο.

Συστάσεις για το περιουσιακό
Την ίδια στιγμή, επίθεση κατά του Προέδρου εξαπέλυσε χθες η ΕΔΕΚ σε σχέση με τους χειρισμούς στο περιουσιακό, με τον Αναπληρωτή Κυβερνητικό Εκπρόσωπο του κόμματος Κωστή Ευσταθίου να τονίζει πως η ενδιάμεση απόφαση του βρετανικού δικαστηρίου, μετά από αίτημα Κυπριών πολιτών, επιβεβαιώνει ότι το δικαίωμα του ιδιοκτήτη δεν απαλλοτριώνεται, ούτε και επιδέχεται αυθαίρετες επεμβάσεις για οποιονδήποτε λόγο, ενώ η αιτία του κακού είναι η Τουρκία, εξ ου και τα περιουσιακά στοιχεία αξιωματούχων της παγώνουν.

«Επομένως, η συγκατάθεση του Προέδρου να δοθούν δικαιώματα επί της περιουσίας σε έποικους σφετεριστές είναι νομικώς και πολιτικώς απαράδεκτη», αναφέρει ανακοίνωση, προσθέτοντας πως κανένας δεν έχει δώσει δικαίωμα στον κ. Αναστασιάδη να διαπραγματεύεται τα ατομικά δικαιώματα και ιδιαίτερα το δικαίωμα επί της περιουσίας.

Προκλητικός ο Έιντε
Από την άλλη, η Συμμαχία Πολιτών χαρακτηρίζει τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ ΟΗΕ στην Κύπρο Έσπεν Μπαρθ Έιντε ως προκλητικό και παραπλανητικό, αφού, όπως σημειώνει, στην πρόσφατη συνέντευξη στην εφημερίδα «Καθημερινή» υποβιβάζει το Κυπριακό σε δικοινοτική διαφορά, και δεν αναφέρει ούτε λέξη για τον ρόλο και τις ευθύνες της Τουρκίας, προσφέροντάς της έτσι πλήρη κάλυψη. Η Συμμαχία κατηγόρησε, επίσης, τον Νορβηγό διπλωμάτη για διασύνδεση της εκμετάλλευσης του φυσικού αερίου με τη λύση του Κυπριακού, με τρόπο που πλήττει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και καθιστώντας την όμηρο της Τουρκίας και σε ενεργειακά θέματα.

«Αντί να επικρίνει την Τουρκία και την τουρκική αδιαλλαξία που διαχρονικά οδηγούσε σε αδιέξοδο, επιχειρεί να χρεώσει τον αείμνηστο Τάσσο Παπαδόπουλο με έλλειψη βούλησης για λύση του κυπριακού», αναφέρει ανακοίνωση, ασκώντας παράλληλα κριτική για μια σειρά από ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Έιντε, όπως αυτό του δικαιώματος της ελεύθερης εγκατάστασης, των εγγυήσεων και των ξένων επενδύσεων. «Όπως πάντα ο κ. Έιντε δηλώνει υπεραισιόδοξος, παραβλέποντας τις τουρκικές θέσεις και δηλώσεις, και εστιάζοντας μόνο στη δική μας πλευρά, αναζητώντας πρόσθετες υποχωρήσεις», σημείωσε μεταξύ άλλων το μέλος της Γραμματείας του Κόμματος Κωνσταντίνος Φιλάρετος.

Keywords
Τυχαία Θέματα