Ανησυχίες για «εισβολή» τουρκικών ταμείων στην Κύπρο

Πληθαίνουν ολοένα και περισσότερο οι ψίθυροι που κάνουν λόγο για τουρκική "εισβολή" στο νησί, μέσω της εξαγοράς, από επενδυτικά ταμεία, πακέτων ενυπόθηκων δανείων, συμπεριλαμβανομένης και της ακίνητης περιουσίας Κυπρίων πολιτών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με δημοσίευμα της εφημερίδας ''Σημερινή'', δύο πολιτικοί αρχηγοί επιβεβαιώνουν την πρόθεση τουρκικών ταμείων να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο, μέσω της σύμπλευσης ή της συμμετοχής στο κεφάλαιο διεθνών επενδυτικών ταμείων που ενδιαφέρονται να αγοράσουν ενυπόθηκα

δάνεια.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, «είναι ένα θέμα που θίχθηκε και στο παρελθόν σε συνάντηση των Αρχηγών των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στην παρουσία της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας».

Για την αποφυγή ενός τέτοιου ενδεχομένου, ή Βουλή προχώρησε στη ψήφιση νόμου που απαγορεύει την πώληση δανείων σε μη εγγεγραμμένα στην Κύπρο επενδυτικά ταμεία, ενός νόμου που υπογράφηκε και απο το Νίκο Αναστασιάδη.

Η Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ωστόσο, ζήτησε τροποποίηση του νόμου, ώστε να δημιουργηθεί δυνατότητα αγοράς των χαροφυλακίων από πιστωτικά ιδρύματα όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και άλλων κρατών μελών της ΕΕ, τονίζοντας ότι πιθανόν να προκύπτει και θέμα αντισυνταγματικότητας.

Η στάση της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ενόχλησε τα κόμματα, που θεωρούν ότι κάτι τέτοιο αφήνει το περιθώριο για συγκεκαλυμμένη εμπλοκή των Τούρκων.

Όπως ανέφερε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας «η νομοθετική ρύθμιση για αποτροπή της πώλησης πακέτων δανείων σε τρίτους θα αποτελέσει την ασπίδα για εξουδετέρωση του κινδύνου να περιέλθουν μαζικά περιουσίες Κυπρίων πολιτών που δεν είναι αξιόχρεοι, στα χέρια ξένων ταμείων, πίσω από τα οποία υπάρχουν τουρκικά συμφέροντα».

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και το Κίνημα Οικολόγων, το οποίο, προ ημερών, κατήγγειλε στη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη, τη σύνδεση Διοικητικού Συμβούλου της Τράπεζας Κύπρου με τουρκική εταιρεία που ειδικεύεται στη διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων.

''Οι κινήσεις αυτές εκ μέρους της Τουρκίας εμπεριέχουν σοβαρούς κινδύνους για την διαχείριση του Κυπριακού και ιδιαίτερα του καυτού θέματος των περιουσιών. Ας μην ξεχνάμε ότι οι Τούρκοι προωθούν ως λύση του περιουσιακού την ανταλλαγή περιουσιών'', δήλωσε ο Β’ Αντιπρόεδρος των Οικολόγων, Ανδρέας Μασούρας.

Έκκληση στη Χρυστάλλα Γιωρκάτζη απευθύνει η Συμμαχία Πολιτών. ''Καλούμε τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας να αναλογιστεί τους κινδύνους της παρέμβασής της και να σεβαστεί την απόφαση της Βουλής, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας'', τονίζεται σε ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, καθησυχάζει τις ανησυχίες που προκύπτουν. «Η όποια πώληση», τόνισε, «χρειάζεται την έγκριση της Διοικητού της Κεντρικής Τράπεζας. Άρα μέσω αυτού του τρόπου διασφαλίζεται αυτή η ανησυχία. Αλλά είναι κάτι που θα το μελετήσουμε».

Στόχος, κατέληξε, είναι η όποια λύση να είναι πλήρως εναρμονισμένη με το σύνταγμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα