Από τα F-16 στις παραλίες: Ο Φλέικ διαφημίζει Τουρκία ως τουριστικό προορισμό

Η πρόσφατη έγκριση από το αμερικανικό Κογκρέσο της πώλησης των F-16 στην Τουρκία ύψους 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων αποδεικνύει τη στενή συνεργασία που διέπει τις σχέσεις Άγκυρας-Ουάσιγκτον και ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Τζεφ Φλέικ, ο οποίος επισημαίνει τη στρατηγική σημασία αυτής της συμφωνίας.

Πέραν των F-16, συναλλαγές μεταξύ αμερικανικών εταιρειών αμυντικής βιομηχανίας και τουρκικών επιχειρήσεων στον τομέα της

άμυνας δείχνουν την εμβάθυνση των σχέσεων, δηλώνει ο Φλέικ, τονίζοντας ότι σύντομα το ένα τρίτο του συνόλου των βλημάτων πυροβολικού στο αμερικανικό οπλοστάσιο θα είναι τουρκικής προέλευσης, ενισχύοντας έτσι την Τουρκία ως κεντρικό παράγοντα ασφάλειας στην περιοχή.

Μιλώντας στο Φόρουμ Trade Winds Europe/Eurasia Forum, το οποίο διοργανώνεται κάθε χρόνο από το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου και φέτος φιλοξενήθηκε στη Σμύρνη της Τουρκίας μετά από 16 χρόνια, ο Φλέικ δήλωσε ότι η ασφάλεια αποτελεί τον κύριο πυλώνα της συνεργασίας τους. Με την αναφορά του στην κοινή ιστορία των δύο χωρών, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους στον πόλεμο της Κορέας, προσπαθεί να αναδείξει την ιστορική βάση πάνω στην οποία στηρίζεται η συνεργασία τους, ενώ με την επισήμανση του ρόλου της Τουρκίας ως σημαντικού συμμάχου στο ΝΑΤΟ και της στρατιωτικής της ισχύος, επιβεβαιώνει την κομβική θέση που κατέχει η χώρα στη διεθνή αρένα.

«Όταν μιλάμε για σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ, η ασφάλεια θεωρείται το πιο σημαντικό ζήτημα. Οι αμερικανικές και οι τουρκικές δυνάμεις πολέμησαν μαζί στην Κορέα και ακόμη και ο στρατηγός Douglas MacArthur, ο οποίος διοικούσε τις δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για 9 μήνες στον πόλεμο της Κορέας, είχε πει ότι η μάχη δίπλα σε Τούρκους στρατιώτες έδωσε στους Αμερικανούς στρατιώτες μεγάλο θάρρος», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα υπενθυμίζοντας ότι φέτος η Τουρκία έκλεισε 72 χρόνια στο ΝΑΤΟ, διαθέτοντας τον μεγαλύτερο στρατό και τη μεγαλύτερη αεροπορία στο ΝΑΤΟ μετά τις ΗΠΑ.

Ο Φλέικ διαφημίζει την Τουρκία ως τουριστικό προορισμό

Ο Αμερικανός πρέσβης στην Άγκυρα, πέρα από την διπλωματική του δραστηριότητα, φαίνεται να έχει αναλάβει και το ρόλο του πρέσβη του τουρισμού για την Τουρκία. Αναφέρει ότι περίπου 1,5 εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες θα επισκεφθούν την Τουρκία φέτος, προτρέποντας τους ταξιδιώτες να ανακαλύψουν έναν κόσμο όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση. Διαφημίζει την Τουρκία ως έναν προορισμό που συνδυάζει την ιστορία, τη φύση και τον πολιτισμό με μοναδικό τρόπο.

«Αν θέλετε ένα μέρος όπου η Ανατολή συναντά τη Δύση, εδώ είναι το μέρος που θέλετε να είστε. Αν θέλετε να κολυμπήσετε μέσα στα χιλιάδες μίλια όμορφων ακτών, τα τουρκικά νερά είναι το μέρος που θέλετε να βρεθείτε. Αν θέλετε να γευματίσετε σε ένα εστιατόριο που είναι παλαιότερο κι από τη χώρα στην οποία ιδρύθηκε, εδώ είναι το μέρος που θέλετε να είστε».

Keywords
Τυχαία Θέματα
F#4516, Φλέικ, Τουρκία,F#4516, fleik, tourkia