Αποκαλυπτική Επιστολή: Oι φαρμακευτικές επιστρέφουν κονδυλια

Μετά τις αποκαλύψεις για έλλειψη φαρμάκων καθώς και το σάλο που ακολούθησε, το SigmaLive, αποκαλύπτει επιστολή των φαρμακευτικών Υπηρεσιών προς το Υπουργείο Οικονομικών με την οποία επιστρέφουν κονδύλι για την αγορά φαρμάκων.

Στην επιστολή φαίνεται ότι ενώ οι φαρμακευτικές υπηρεσίες αιτήθηκαν επιπλέον κονδύλια για αγορά φαρμάκων, τελικά τα επέστρεψε στα κρατικά ταμεία, την ώρα που υπάρχουν καταγγελίες απο ασθενείς για έλλειψη φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, μετά τις αποκαλύψεις, επέρριπτε ευθύνες σε λειτουργούς, ότι ένα ποσό γύρω στα 5,5 εκατομμύρια ευρώ παρέμεινε αδιάθετο και επιστράφηκε στα κρατικά ταμεία, την ώρα που εκατοντάδες συμπολίτες δεν έχουν τα απαραίτητα φάρμακα.

Η επιστολή

Στην επιστολή του ο Διευθυντής των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Λούης Παναγή, με θέμα νομοσχέδιο "ο περί συμπληρωματικού Προϋπολογισμου Νόμμος (Αρ.1) του 2015, αναφέρει:

"Σας πληροφορώ, ότι λόγω της ορθής διαχείρισης που έγινε στο κονδύλι για την αγορά φαρμάκων και εμβολίων (Αρθρο 12243 του Κεφαλαίου 2205) με αποτέλεσμα την απρόσκοπτη προμήθεια των φαρμάκων χωρίς τη δημιουργία ελλείψεων, για το έτος 2015 δε θα χρειαστούν οι πρόσθετες πιστώσεις ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ που είχαμε αιτηθεί με την επιστολή μας προς το Υπουργείο σας με αρ.φακ 13.04.05 (4) ημερομηνίας 28/5/2015".

Σύμφωνα με τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Σίγμα, το πρόβλημα της έλλειψης φαρμάκων και δη της μη διάθεσης εγκεκριμένων κονδυλίων για αγορά ακριβών φαρμάκων για καινοτόμες θεραπείες, προκύπτει απο έναν πόλεμο εξουσιών, που το τελευταίο διάστημα υπάρχει μεταξύ των διάφορων διευθύνσεων του Υπουργείου Υγείας.

Αιτία του ''εμφύλιου'' πολέμου φαίνεται να είναι η αφαίρεση εξουσιών απο την Επιτροπή Φαρμάκων και η μεταφορά τους στη Γενική Διεύθυνση του Υπουργείου, κατόπιν απόφασης Υπουργικού Συμβουλίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, οι κύκλοι οι οποίοι δεν είχαν πλέον έρεισμα στην πίτα των 93 εκατομμυρίων που δαπανώνται για τα φάρμακα, να κωλυσιεργούν σκόπιμα, είτε παίρνοντας άδειες για να μεταβούν στο εξωτερικό, είτε επικαλούμενοι ασθένειες, είτε προφασιζόμενοι διάφορα νομικά κωλύματα, προκειμένου να μην αφήσουν να λειτουργήσει αυτή η διαδικασία.

Keywords
Τυχαία Θέματα