Ασφάλεια & Εγγυήσεις-Η Ε/κ πρόταση που απορρίπτει ο Ακιντζί

Ένα αρκετά περίπλοκο ίσως και δυσλειτουργικό σχέδιο ασφάλειας, που θα έχει όμως τουλάχιστον ως βάση το διεθνές δίκαιο, κατέθεσε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η ε/κ πλευρά, αντιμετωπίζοντας την «κάθετη άρνηση» του κατοχικού ηγέτη, ο οποίος παρουσιάζεται αδιάλλακτος με άρωμα βαθέος κράτους της Άγκυρας.

Το πλήρες σχέδιο, οκτώ σελίδων, που προνοεί όλα τα στάδια της διαδικασίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων, αποκαλύπτει αποκλειστικά η «Σημερινή».

Το σχέδιο ασφάλειας που ετοίμασε η Λευκωσία, μέρος του οποίου αποκάλυψε το Σίγμα, ως αφετηρία των συζητήσεων στο πλαίσιο του brainstorming,

σέβεται όμως πλήρως την κυριαρχία, εδαφική ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Ομόσπονδης Κύπρου. Χωρίς περιττά σχόλια και πολιτικά συμπεράσματα το παρουσιάζουμε αυτολεξεί.

Αποχώρηση στρατευμάτων

Η ε/κ πλευρά διευκρινίζει ότι «η πρόταση αφορά τη μετά την εφαρμογή της λύσης περίοδο. Πριν από την ημερομηνία αυτή θα προνοείται ως μέρος της Συμφωνίας η παραμονή και μετεξέλιξη της UNFICYP για ολόκληρη την περίοδο εφαρμογής της λύσης, που θα ολοκληρωθεί τάχιστα με την πλήρη αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων (τότε μόνο η λύση θα έχει εφαρμοστεί)».

Σε ό,τι αφορά τον Αττίλα, αναφέρει πως «την πρώτη μέρα της λύσης θα πρέπει να αποχωρήσουν τουλάχιστον το 75% των τουρκικών στρατευμάτων και οι εναπομείνασες τουρκικές δυνάμεις, μέχρι τη μέρα αποχώρησής τους (η οποία δεν διευκρινίζεται), θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένες σε ένα στρατόπεδο». Και υπογραμμίζει ότι ο μετεξελιχθείς μέχρι την πλήρη εφαρμογή της λύσης ρόλος της UNFICYP θα καθορίζεται, όπως και τώρα, από ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Τα 3 μέτρα για ασφάλεια

Σύμφωνα με την ε/κ πρόταση, τρία θα είναι τα μέτρα που θα διασφαλίζουν την ασφάλεια της επανενωμένης Κύπρου.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της "Σημερινής"

Keywords
Τυχαία Θέματα