Αβέρωφ: Κανείς δεν κάνει πολέμους για τα μάτια της Κύπρου

Σημαντική είναι η σημερινή ημέρα και οι σημερινές συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με διεθνείς παράγοντες στο Νταβός, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, προσθέτοντας πως αν δεν υπάρχουν γεωστρατηγικά συμφέροντα κανείς δεν είναι διατεθειμένος να “κάνει πολέμους για τα μάτια της Κύπρου”.

Ο κ. Νεοφύτου, σε εφ’ όλης της ύλης διάσκεψη Τύπου, μετά από συνάντηση που είχε με την Πρέσβειρα Ισραήλ Yael Radia Zadok στα γραφεία του ΔΗΣΥ, αναφέρθηκε στο θέμα της Focus με αφορμή σημερινό δημοσίευμα αλλά και στο

θέμα των εκποιήσεων.

Ο κ. Νεοφύτου είπε αρχικά αναφερόμενος στη συνάντηση με την Πρέσβειρα του Ισραήλ, ότι συζήτησαν τα αποτελέσματα της επίσκεψης που έκανε ο ίδιος προ λίγων ημερών στο Ισραήλ. “Μοιράστηκα μαζί της τα συμπεράσματα από την 4ημερη επίσκεψη αλλά και συζητήσαμε τα επόμενα βήματα. Έχουμε πολύ δρόμο αλλά και απεριόριστες δυνατότητες περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων των δύο χωρών”, είπε.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως όσο πιο κοντά είμαστε σε όλους ανεξαίρετα τους τομείς με τους Ισραηλινούς, τόσο καλύτερα είναι για την Κύπρο, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι διασαλεύουμε τις άριστες σχέσεις που έχουμε με τις αραβικές χώρες. Όπως σημείωσε, υπάρχουν τεράστιες προοπτικές στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, της υγείας, της γεωργίας αλλά πολύ περισσότερο στα μεγάλα ζητήματα, τα οποία θα βρεθούν στο επίκεντρο τριμερούς συνάντησης με Ισραήλ και Ελλάδα στις 29 Ιανουαρίου στην Κύπρο. Ανακοίνωσε, επίσης, την πραγματοποίηση στη Λευκωσία στις 3 Μαρτίου, συνάντησης αντιπροσωπειών των τριών Κοινοβουλίων.

Νταβός

Σε ερώτηση σχετικά με το Νταβός και τις επαφές του Προέδρου Αναστασιάδη, ο κ. Νεοφύτου χαρακτήρισε σημαντική, αλλά όχι κρίσιμη τη σημερινή συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ. Είναι μια ευκαιρία για τον Πρόεδρο, όπως είπε, να εξηγήσει πρόσωπο με πρόσωπο στους σημαντικούς αξιωματούχους της διεθνούς πολιτικής σκηνής, για το πού βρίσκεται το Κυπριακό και να ζητήσει τη στήριξη τους στην προσπάθεια για να επανενώσουμε τον τόπο.

“Εμείς στηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες του Προέδρου Αναστασιάδη, και είναι μέσα από αυτές τις επαφές που μπορούμε να δώσουμε επιχειρήματα στο γιατί είναι και προς όφελος της διεθνούς κοινότητας η επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Διαφορετικά, αν δεν έχουν και οι διεθνείς παίκτες τα δικά τους γεωστρατηγικά συμφέροντα ως προς την κατεύθυνση της λύσης, να μην νομίζουμε ότι για τα μάτια της Κύπρου θα είναι διατεθειμένοι να κάνουν και πολέμους”, είπε.

Όσον αφορά την παρουσία του κ. Ακιντζί στο Νταβός, είπε πως από το 1976 οι συναντήσεις του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας ως ηγέτη της ε/κ κοινότητας γινόταν με τον εκάστοτε ηγέτη της τ/κ κοινότητας. Όπως πρόσθεσε, δεν αναγνωρίστηκε το ψευδοκράτος όταν γίνονταν συναντήσεις με τον Ντενκτάς, τον Ταλάτ, τον Ερογλου, τον Ακιντζί εντός Κύπρου, και θα αναγνωριστεί τώρα που θα συναντηθεί ο Πρόεδρος με τον κ. Ακιντζί στο Νταβός;

Υπόθεση Focus

Ερωτηθείς σχετικά με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας “Φιλελεύθερος” ότι στο τελικό στάδιο βρίσκονται οι έρευνες για την εταιρεία Focus και τη χρηματοδότηση των κομμάτων, ο κ. Νεοφύτου είπε πως από την ίδρυση των κομμάτων στην Κύπρο, υπήρχε χρηματοδότηση στα κόμματα και στις προεκλογικές εκστρατείες και αυτό που έλειπε είναι η διαφάνεια. Ήταν μια κακή πρακτική που ακολουθείτο, όπως είπε, από το σύνολο των κομμάτων και με πρωτοβουλία της Βουλής και των κομμάτων ψηφίστηκε ο νόμος Περί Κομμάτων για να υπάρξει πλήρης διαφάνεια στις χρηματοδοτήσεις.

Ο κ. Νεοφύτου είπε πως και ο ΔΗΣΥ αναμένει το πόρισμα, παρόλο που είναι ξεκάθαρο και με δημόσιες δηλώσεις του Γενικού Εισαγγελέα πως δεν πρόκειται περί ποινικών αδικημάτων.

Εκποιήσεις

Κληθείς να σχολιάσει το θέμα των εκποιήσεων από τις τράπεζες, ο κ. Νεοφύτου είπε πως αν και στην πολιτική κανείς δεν πρέπει να είναι απόλυτος, για αυτό το θέμα ο ίδιος είναι απόλυτος: “Δεν πρόκειται να υπάρξει πώληση πρώτης κατοικίας στην Κύπρο. Τελεία και παύλα, και ας μην δημιουργούμε αυτή την ανασφάλεια”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα