Αυγουστιάτικη Μπλέ Πανσέληνος στον Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Πάφου

Μια ξεχωριστή εκδήλωση διοργανώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Αρχαιολογικό Χώρο της Νέας Πάφου υπό τον τίτλο «Αυγουστιάτικη Μπλέ Πανσέληνος».

Η εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της  Υφυπουργού Πολιτισμού Λίνας Κασσιανίδου και σ’ αυτήν συμμετείχε κλιμάκιο Ξύλινων Πνευστών της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Κύπρου καθώς και αστροπαρατήρηση με τη στήριξη του 1010 Κόσμος Λτδ.

Σε χαιρετισμό του ο  Αναπληρωτής Διευθυντής του

Τμήματος Αρχαιοτήτων Δρ Γιώργος Γεωργίου ανέφερε πως το Τμήμα Αρχαιοτήτων, διοργανώνει μία σειρά από εκδηλώσεις με σκοπό να ανοίξουν τα μνημεία και να δοθεί η ευκαιρία στους επισκέπτες να απολαύσουν το φαινόμενο της Μπλε Πανσελήνου.

Οι αξίες και το πνεύμα είπε, που εκπέμπουν τα μνημεία αποτελούν τον κυριότερο λόγο ύπαρξης και διατήρησης τους στον χρόνο, προσθέτοντας πως ο χρόνος επιδρά σε ένα μνημείο άλλοτε αρνητικά και άλλοτε θετικά.

Ο Δρ Γεωργίου σημείωσε πως ο αρχαιολογικός χώρος της Νέας Πάφου αποτελεί ένα θησαυροφυλάκιο αξιών που αναπτύχθηκε στην μακραίωνη πορεία του στο χρόνο και έχει ταυτιστεί απόλυτα με την πόλη της Πάφου. Αποτελεί ένα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO από το 1980, με αποτέλεσμα όλες οι ενέργειες που διεξάγονται να ακολουθούν την στρατηγική γραμμή που θέτει και μάλιστα επιβάλλει, το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO, υιοθετώντας τους όρους της Σύμβασης της UNESCO, τις προτάσεις και τις περιοδικές εκθέσεις.

Εξίσου σημαντικό στοιχείο συνέχισε, είναι και η κήρυξη και ένταξη του Αρχαιολογικού Χώρου στο δίκτυο Natura 2000, λόγω της σημαντικής περιβαλλοντικής του σημασίας.

Διαβάστε ακόμη: Το σπάνιο «μπλε φεγγάρι» φώτισε τον ουρανό της Κύπρου- Μαγευτικές εικόνες

Επιπρόσθετα είπε πως η ζωή των σημερινών ανθρώπων είναι στενά συνυφασμένη με τη μέτρηση του χρόνου. Πριν λίγες δεκαετίες, όλοι με ένα ρολόι περασμένο στο χέρι, σήμερα όλοι με ένα έξυπνο κινητό, κάνουμε ασταμάτητα ενέργειες και πράξεις σε συντονισμό με την επίσημη παγκόσμια ώρα, που φτάνει στο κινητό μας ακριβής, μέσω του δορυφόρου.

Η σημασία της ακριβούς μέτρησης του χρόνου, τόνισε, «είναι τόσο αυτονόητη στη ζωή μας, που οι περισσότεροι ούτε καν την συνειδητοποιούμε». Είπε ακόμη πως μπορούμε να υποθέσουμε με σχετική βεβαιότητα, ότι τα πρώτα συστήματα μέτρησης του χρόνου στην ιστορία της ανθρωπότητας θεμελιώθηκαν πάνω στον κύκλο της σελήνης. Η σταθερή αλλαγή της όψης της κάθε νύχτα και η ολοκλήρωση ενός πλήρους κύκλου αλλαγών από τη μια πανσέληνο στην επόμενη, μέσα στο σταθερό χρονικό διάστημα των 29.5 περίπου ημερών την καθιστά ένα φυσικό ρολόι μέτρησης του χρόνου, πρόσθεσε.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων σημείωσε πως το φεγγάρι βοήθησε το μυαλό των προϊστορικών ανθρώπων να συλλάβει την έννοια του χρόνου και της μέτρησης του.

Πρόσθεσε πως όλα τα πρώτα ημερολόγια των πρωιμότερων πολιτισμών, της Μεσοποταμίας, Σουμερίων και Βαβυλωνίων, Χετταίων και Ελλήνων, όλα στηρίζονταν στο σεληνιακό έτος: ένα έτος με δώδεκα σεληνιακούς μήνες, των 29,5 ημερών.

Το πρόβλημα βέβαια ήταν, συνέχισε, ότι οι 12 σεληνιακοί μήνες αντιστοιχούν σε 354,36 μέρες και δεν συμπίπτουν με τις 365,25 μέρες του ηλιακού έτους, δηλαδή του πραγματικού χρόνου που χρειάζεται η γη για να ολοκληρώσει μια πλήρη τροχιά γύρω από τον ήλιο. Παρόλο που όλοι οι αρχαίοι αστρονόμοι αντιλαμβάνονταν την αναντιστοιχία -και προσπάθησαν με διάφορους τρόπους να την διορθώσουν- επέμεναν για χιλιάδες χρόνια να χρησιμοποιούν το σεληνιακό έτος. Αυτό είναι απόδειξη, ότι το σεληνιακό έτος είχε επινοηθεί πρώτο, πριν το ηλιακό, όπως είπε.

Ακολούθως αναφέρθηκε και σε άλλες αποδείξεις, για την κυρίαρχη θέση που κατέλαβε η σελήνη στο μυαλό των πρωτόγονων ανθρώπων. Όλοι οι πρώιμοι πολιτισμοί είχαν μια ισχυρή γυναικεία θεότητα που ήταν θεότητα της σελήνης.

Είπε πως στην αρχαία Κύπρο, πέρα από την άνασσα του κόσμου, την Αφροδίτη, δύο εκδοχές της ίδιας μεγάλης γυναικείας θεάς, η Αστάρτη και η Ίσιδα, που επίσης λατρεύτηκαν από τους αρχαίους Κύπριους, παρουσιάζονται στην εικονογραφία τους ως θεές της σελήνης.

Ο Δρ Γεωργίου ανέφερε πως ευρήματα της Κυπριακής Χαλκοκρατίας αποδεικνύουν ότι οι Κύπριοι γνώριζαν να μετρούν ως το 30, ένδειξη ότι γνώριζαν την έννοια του μήνα.

Χιλιάδες χρόνια εκστατικής παρατήρησης της πανσελήνου και του νυχτερινού ουρανού από τους ανθρώπους, σφράγισαν στο DNA του καθενός μας αυτό το αίσθημα της ήρεμης έκστασης που νοιώθουμε μπροστά στο θέαμα της πανσελήνου, κι ας λέει ο Σεφέρης μέσα στην πίκρα της δεκαετίας του 1940 «λίγες οι νύχτες με φεγγάρι που μ΄αρέσαν», συμπήρωσε ο Δρ. Γεωργίου.

Στην εκδήλωση αναφέρθηκε ότι η Αυγουστιάτικη Μπλέ Πανσέληνος θα συμβεί ξανά μετά από 9 χρόνια. Ανάλογες εκδηλώσεις διοργανώθηκαν και στις υπόλοιπες πόλεις.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα