«Μπάρμπεκιου» Σεριζιέ: Ο αρχηγός συμμορίας στο επίκεντρο της βίας στην Αϊτή

Οι θανατηφόρες μάχες μεταξύ ένοπλων συμμοριών και αστυνομίας κλιμακώθηκαν στην Αϊτή αυτή την εβδομάδα, με τον ηγέτη της συμμαχίας συμμοριών Jimy Cheirizer (Τζίμι Σεριζιέ) να απευθύνει έκκληση για την ανατροπή της μη εκλεγμένης και σε μεγάλο βαθμό απούσας κυβέρνησης.

Ο 46χρονος Cherizier, γνωστός και ως «Barbeque», ήταν πρώην αξιωματικός της Εθνικής Αστυνομίας της Αϊτής. Ως αστυνομικός, φέρεται από τα Ηνωμένα Έθνη ότι έπαιξε ρόλο σε πολλαπλές σφαγές, συμπεριλαμβανομένης της δολοφονίας περισσότερων από 70 ανθρώπων το 2018, όταν πάνω από 400 σπίτια στη συνοικία La Saline

της πρωτεύουσας πυρπολήθηκαν.Ένα από τα οκτώ παιδιά, ο Chérizier είπε ότι έχασε τον πατέρα του σε ηλικία πέντε ετών.

Ισχυρίστηκε ότι το παρατσούκλι του, Μπάρμπεγκιου,  προήλθε από το γεγονός ότι η μητέρα του πουλούσε τηγανητό κοτόπουλο στους δρόμους. Απέρριψε τον ισχυρισμό ότι είχε το παρατσούκλι «Μπάρμπεκιου» επειδή φέρεται να έκαψε ζωντανούς ανθρώπους.

Ο Cherizier, ο οποίος κατάγεται από την περιοχή Delmas του Πορτ-ο-Πρενς και κάνει συχνά δημόσιες εμφανίσεις με μπερέ και καμουφλάζ, με το όπλο στο χέρι, ανακοίνωσε τη δημιουργία συμμαχίας συμμοριών το 2020. Με επικεφαλής αυτόν, συγκέντρωσε εννέα συμμορίες της πρωτεύουσας και ονομάζεται G9 Family and Allies.

Διαβάστε επίσης; «Παρέλυσε» η πρωτεύουσα της Αϊτής - Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η χώρα

Το 2021, ο τότε Πρόεδρος Jovenel Moise δολοφονήθηκε και ο Cherizier προέτρεψε σε διαδηλώσεις, κατηγορώντας τους ηγέτες της αντιπολίτευσης και την αστυνομία ως εγκεφάλους της δολοφονίας του. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ λένε ότι υπήρξε συνωμοσία για την αντικατάσταση του Μόις με πάστορα στη Φλόριντα, ενώ ένας δικαστής από την Αϊτή έστρεψε το δάχτυλο στη χήρα του Μόιζ.

Μετά τη δολοφονία του Moise, η κατάσταση ασφαλείας στην Αϊτή επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Ο Cherizier έκανε τη συμμαχία G9 γνωστή σε διεθνές επίπεδο αφού πήρε τον έλεγχο του κύριου λιμανιού καυσίμων της Αϊτής, κρατώντας ουσιαστικά τη χώρα όμηρο καθώς οι μεταφορές είχαν παγώσει και τα νοσοκομεία έχασαν τις προμήθειες ενέργειας τους.

Η G9 τερμάτισε τον αποκλεισμό περισσότερο από ένα μήνα αργότερα, ενώ ο πρωθυπουργός Άριελ Χένρι άρχισε να συγκεντρώνει διεθνή υποστήριξη για μια «ταχεία» αποστολή που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ για να βοηθήσει να νικήσει περίπου 200 συμμορίες αυξανόμενης επιρροής στην πρωτεύουσα.

Τα Ηνωμένα Έθνη επικύρωσαν τη δύναμη ένα χρόνο αργότερα, αλλά πολλές χώρες άργησαν να υποστηρίξουν εθελοντικά, επιφυλακτικές για τη διαπλοκή, δεδομένου του μη εκλεγμένου καθεστώτος του Χένρι και της ελεγχόμενης ιστορίας διεθνών επεμβάσεων στην Αϊτή.

G9 ΚΑΙ G-PEP

Εν τω μεταξύ στο Πορτ-ο-Πρενς, συμμορίες συγχωνεύονταν γύρω από το G9 και μια άλλη συμμαχία γνωστή ως G-Pep, η οποία σύμφωνα με αναλυτές του οργανωμένου εγκλήματος έχει δεσμούς με κόμματα της αντιπολίτευσης της Αϊτής.

Παρά τις αναφορές για εκεχειρία G9-G-Pep τον περασμένο Ιούλιο, οι μάχες συνεχίστηκαν μεταξύ των συμμοριών, καθώς και με την αστυνομία και τις ομάδες επαγρύπνησης που σχηματίστηκαν ελλείψει κρατικής προστασίας, αναγκάζοντας εκατοντάδες χιλιάδες να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.

Ο ΟΗΕ ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν αδιάκριτες δολοφονίες από μέλη συμμοριών, καθώς και καταχρήσεις, όπως βιασμοί ρουτίνας, βασανιστήρια, μαζικές απαγωγές με λύτρα και εμπρησμοί.

Ο Cherizier είναι ένας από τους πέντε αρχηγούς συμμοριών που υπόκεινται σε κυρώσεις του ΟΗΕ και των ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα αυτών των κυρώσεων παραμένουν ασαφή.

Οι συμμορίες εκτιμάται ότι ελέγχουν πλέον το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας. Ο Πρωθυπουργός Χένρι ταξίδεψε στο Ναϊρόμπι την περασμένη εβδομάδα για να υπογράψει μια συμφωνία για την Κένυα να ηγηθεί της προτεινόμενης δύναμης που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ, αν και ο ΟΗΕ δεν έχει ακόμη δημοσιεύσει λεπτομέρειες για την κλίμακα της δύναμης, τη χρηματοδότησή της ή την πιθανή ημερομηνία ανάπτυξής της.

Keywords
Τυχαία Θέματα