Διάλογος ελληνικής κυβέρνησης - αγροτών

Σε κρίσιμο στάδιο εκτιμάται πως βρίσκονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις, καθώς παρατηρούνται οι πρώτες ρωγμές στην ενιαία στάση που τήρησαν τις προηγούμενες ημέρες οι αγρότες, όσον αφορά την αντιπαράθεσή τους με την κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Χθες, ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων Δημήτρης Δημογιάννης, μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου και επέδωσε τις προτάσεις και τις θέσεις της επιτροπής, ανοίγοντας ένα παράθυρο διαλόγου με την κυβέρνηση, όπως έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Το

μέλος της Επιτροπής, Χρήστος Γκόντιας, δήλωσε ότι την ενέργειά τους αυτή στηρίζουν 30 μπλόκα, 18 αλιευτικοί σύλλογοι και έξι φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα αιτήματα τους περιλαμβάνονται η διατήρηση του ισχύοντος ασφαλιστικού καθεστώτος και αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ.

Τη δυσαρέσκειά τους, από την άλλη πλευρά, εξέφρασαν οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, οι οποίοι διαμηνύουν ότι δεν αναγνωρίζουν τη κίνηση αυτή συναδέλφων τους. Υπογραμμίζουν δε ότι οι ίδιοι έχουν από την περασμένη Τετάρτη στείλει τις προτάσεις τους στην κυβέρνηση, τις οποίες στηρίζουν 30 αγροτικά μπλόκα και αναμένουν συγκεκριμένη πρόσκληση για διάλογο με βάση τις προτάσεις αυτές.

Παράλληλα, τα μέλη της γενικής συνέλευσης του μπλόκου της Νίκαιας αποφάσισαν σήμερα να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με κλιμάκωση των δράσεων διαμαρτυρίας από μέρα σε μέρα.

Συγκεκριμένα, ανακοίνωσαν πως στις 16.00 σήμερα Τρίτη θα κλείσουν την παλιά Εθνική Οδό Λάρισας - Βόλου στο ύψος του Κιλελέρ για τρεις ώρες, ενώ την Τετάρτη θα πραγματοποιήσουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στις Εφορείες των Θεσσαλικών πόλεων.

Όπως αναφέρουν, «επιμένει η κυβέρνηση να μας κατηγορεί ότι αρνούμαστε το διάλογο. Εξ αρχής ξεκαθαρίσαμε ότι σε διάλογο για «το πόσο βαθιά θα μπει το μαχαίρι της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ε.Ε. στο λαιμό μας» δεν θα πάμε. Γι` αυτό η κυβέρνηση ας συζητήσει με τους διάφορους “προθύμους” που αλληλοσπρώχνονται για το ποιος θα πρωτοανέβει τα σκαλιά του Μαξίμου, κι ύστερα, μερικοί από αυτούς έχουν το θράσος να κατηγορούν εμάς ότι θέλουμε “να τα βρούμε με την κυβέρνηση για να ξεφουσκώσει ο αγώνας”».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Αποστόλου χαρακτήρισε θετικό το γεγονός της κατάθεσης των προτάσεων από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αλλά υπονόησε ότι η κυβέρνηση αναμένει μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα, δηλαδή και αιτήματα και από άλλα μπλόκα και κυρίως αυτού της Νίκαιας.

Νίκαια είναι αγροτική πόλη της Θεσσαλία, 4 χιλιόμετρα νότια της όλης της Λάρισας.

Το μπλόκο των αγροτών εκεί θεωρείται από τα πιο μαζικά και δυναμικά. Οι κινητοποιήσεις των αγροτών έχουν εισέλθει στην 3η εβδομάδα τους. Απορρίπτουν το προτεινόμενο προς ψήφιση στη Βουλή από την κυβέρνηση νομοσχέδιο με μια σειρα μεταρρυθμιστικών μέτρων στο ασφαλιστικό ζήτημα.

Τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται απαράδεκτα από τους αγρότες, μιας και αυξάνει την φορολογία τους (επιμένουν να διατηρηθεί το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ τον χρόνο), καταργεί την παροχή πετρελαίου κίνησης χωρίς δασμούς, επαναπροσδιορίζει το ποιος ασκεί αγροτικό επάγγελμα (γεγονός που επηρεάζει οικογενειακά πρόσωπα αγροτών που ίσως χάσουν ακόμα και συντάξεις), και προβλέπει την υπαγωγή του ασφαλιστικού τους ταμείου, του ΟΓΑ, στο ενιαίο ταμείο ασφάλισης όλων των εργαζομένων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα