Europol: 5000 ριζοσπαστικοποιημένοι Μουσουλμάνοι στην Ευρώπη

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει ενώπιον της η Europol, ο αριθμός των ριζοσπαστικοποιημένων μουσουλμάνων στην Ευρώπη, ανέρχεται στις 5000, ανέφερε ενώπιον δημοσιογράφων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο Διεθυντής της Europol Rob Wainwright.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής αστυνομίας, αναφέρθηκε σε μια σειρά από βήματα που έγιναν σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς, προς αντιμετώπιση του νέου κύματος τρομοκρατίας, όπως αυτό προκύπτει από τα χτυπήματα στο Παρίσι.

Σε ερώτηη του SigmaLive,

γιατί έπρεπε να χάσουμε 130 ζωές στο κέντρο του Παρισιού, για να ληφθούν αποφασιστικά μέτρα, ο Rob Wainwright, ανέφερε πως εδώ και μια δεκαετία η ΕΕ συζητά για το θέμα της τρομοκρατίας. Ωστόσο εξήγησε πως η τρομοκρατία σήμερα είναι διαφορετική, καθώς αυτή τη στιγμή 5000 ριζοσπαστικοποιημένοι μουσουλμάνοι διακινούνται ελεύθεροι στην Ευρώπη. «Δεν μπορούμε να έχουμε τα μάτια μας 24 ώρες το 24ωρο σε όλους αυτούς τους υπόπτους και άρα δεν μπορούμε να είμαστε 100% αποτελεσματικοί στην πρόληψη», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιο πρόσφατο μέτρο, η δημιουργία του ECTC (Europol European Counter Terrorism Centre), μια ειδική μονάδα της Europol η οποία εργάζεται σε διάφορους άξονες για αντιμετώπιση της τρομοκρατίας στη διάσταση που έχει αποκτήσει σήμερα και η οποία σύμφωνα με τον Wainwright, είναι επιθετική και απειλεί εκτός από ανθρώπινες ζωές, τις αρχές και τις αξίες της Ευρώπης.

Το ECTC, είναι αρχικά ένας κόμβος συλλογής πληροφοριών από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες σε όλα τα κράτη μέλη. Απ’ εκεί και πέρα, οι πληροφορίες αυτές τυγχάνουν ανάλυσης και στη συνέχεια αξιοποιούνται σε επιχειρησιακό ή άλλο επίπεδο.

«Η σημερινή τρομοκρατία είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε την τελευταία δεκαετία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιχειρησιακά τόνισε πως πλέον εφαρμόζονται λογικές που είναι πιο κοντά στις τακτικές που εφαρμόζονται από τις ειδικές δυνάμεις.

Τέλος κάλεσε την Ένωση και όλους τους αρμόδιους, να δώσουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία στην Europol, ούτως ώστε να μπορεί να γίνει πιο αποτελεσματική στο έργο της.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα