Δημοσιεύματα DPA για την επίσκεψη Σταϊνμάιερ στην Κύπρο

Το γερμανικό Πρακτορείο DPA δημοσιεύει δηλώσεις του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγιερ, ο οποίος επισκέφθηκε την Κυπριακή Δημοκρατία, σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών -ώστε όπως σημειώνεται- να τερματιστεί η διχοτόμηση του νησιού.

Ο Γερμανός Πρόεδρος ανέφερε πως «έχει φθάσει η ώρα με νέο θάρρος να εργαστούμε για την επίλυση του Κυπριακού. Εμείς, ως Γερμανία, υποστηρίζουμε τις υπό τον ΟΗΕ διαδικασίες διαπραγματεύσεων ώστε να υπάρξουν

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης».

Αναφορά γίνεται και στις δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, για το ότι η λύση του Κυπριακού βρίσκεται στα χέρια της Τουρκίας, ενώ υπογραμμίζεται πως η Λευκωσία είναι η τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Παράλληλα, ο Σταϊνμάγιερ ευχαρίστησε την κυπριακή Κυβέρνηση για τη φιλοξενία 1.000 Γερμανών στρατιωτών στο νησί από την αρχή της κρίσης στη Μέση Ανατολή τον περασμένο Οκτώβριο και χαρακτήρισε την Κύπρο «άγκυρα σταθερότητας για την Ευρώπη και τη Γερμανία στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σε άλλο δημοσίευμα του Γερμανικού Πρακτορείου (DPA) αναφέρεται πως ο Πρόεδρος Σταϊνμάγιερ επιβράβευσε τις επιδόσεις της Κύπρου στο προσφυγικό, σε επίσκεψη του σε κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο χωριό Κοφινού, λέγοντας «η Κύπρος ανήκει στις χώρες που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη είσοδο προσφύγων σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό του νησιού».

Επισκεπτόμενος τον χώρο όπου φιλοξενούνται 400 πρόσφυγες, επεσήμανε πως «μετά την επίσκεψη αυτή, μπορούμε να πούμε ότι οι τοπικές αρχές έχουν πράξει ό,τι είναι δυνατόν ώστε τα άτομα αυτά να έχουν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης».

Ο Γερμανός Πρόεδρος Σταϊνμάγιερ ενημερώθηκε από τον Υπουργό Εσωτερικών, Κωνσταντίνο Ιωάννου για τις συνθήκες στην Κύπρο, όπου την παρούσα στιγμή έχουν βρει καταφύγιο 55.000 άνθρωποι.

Σύμφωνα με τον Σταϊνμάγιερ «η Κύπρος αναλογικά του πληθυσμού της, αποτελεί τη μεγαλύτερη είσοδο προσφύγων σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα τα τελευταία χρόνια».

Το δημοσίευμα του DPA θυμίζει επίσης ότι η Γερμανία το περασμένο έτος πήρε 1.000 πρόσφυγες από την Κύπρο, με τον Σταϊνμάγιερ να δηλώνει «φυσικά οι 1.000 πρόσφυγες που πήραμε στη Γερμανία, σε σχέση με τους 55.000 που βρίσκονται στην Κύπρο, είναι ένας μικρός αριθμός. Παρόλα αυτά εδώ στην Κύπρο είναι ικανοποιημένοι από την αλληλεγγύη που επέδειξε η Γερμανία».

Το DPA υπογραμμίζει ότι ο Σταϊνμάγιερ είναι ο πρώτος Γερμανός Πρόεδρος που επισκέπτεται τη χώρα-εταίρο της ΕΕ.

Τέλος, αναφέρεται πως ο Γερμανός Πρόεδρος στη διάρκεια του ταξιδιού του επισκέφθηκε και σχολείο στη Λευκωσία όπου εδώ και λίγο διάστημα διδάσκονται τα γερμανικά ως ξένη γλώσσα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα