Έγκριση κανονισμών ΚΦΙΚΒ προς ικανοποίηση ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας

Η ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων ενέκρινε Κανονισμούς του Κεντρικού Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών που αφορούν την επέκταση/διεύρυνση των υφιστάμενων σχεδίων και κριτηρίων του ΚΦΙΚΒ προς ικανοποίηση των ιδιοκτητών κατεχόμενης περιουσίας και αντικατάσταση υφιστάμενων κανονισμών.

Οι κανονισμοί εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους 38 παρόντες Βουλευτές.  Τροπολογίες που κατέθεσε το ΑΚΕΛ για να επωφεληθούν οι αιτητές που υπέβαλαν αίτηση στην επιδότηση

επιτοκίου στεγαστικού δανείου μέσω του Κεντρικού Φορέα πριν από την έναρξη της ισχύος των παρόντων κανονισμών, δεν εγκρίθηκαν.

Στην Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων για τους κανονισμούς «Οι περί Ισότιμης Κατανομής Βαρών (Σχέδιο Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας) Κανονισμοί του 2024» αναφέρεται ότι με τους υπό αναφορά κανονισμούς όπως αυτοί αρχικά κατατέθηκαν στη Βουλή προνοούνται η αύξηση στεγαστικών δανείων προς επιδότηση από €130.000 σε €200.000 και περιόδου επιδότησης από είκοσι (20) σε τριάντα (30) χρόνια, η κατάργηση εισοδηματικών κριτηρίων, η συμπερίληψη στις δαπάνες για σπουδές πέρα από τα δίδακτρα και των εξόδων συντήρησης του φοιτητή ως αυτά θα καθορίζονται εκάστοτε από τον ΚΦΙΚΒ, η μη  αφαίρεση του ποσού της υποτροφίας από το δικαιούμενο ποσό του σπουδαστικού δανείου και αύξηση του ποσού για επιδιορθώσεις σε κατοικίες από €50.000 σε €100.000.

Επίσης, οι κανονισμοί αφορούν σε νέα σχέδια δανειοδότησης που αφορούν α. Σχέδιο δανειοδότησης για ανακαίνιση κουζίνας και αγοράς οικιακών συσκευών μέχρι €10.000 και β. Σχέδιο δανειοδότησης για ενεργειακή αναβάθμιση σε υφιστάμενες κατοικίες μέχρι €15.000 (€10.000 για μόνωση οροφής και €5.000 για φωτοβολταϊκά).

Επιπρόσθετα, οι Κανονισμοί αφορούν στην διεύρυνση των δικαιούχων του Σχεδίου Δανειοδότησης για Επαγγελματική Δραστηριοποίηση Νέων Επιχειρηματιών, κατεχόμενη περιουσία η οποία χρησιμοποιήθηκε για δάνειο το οποίο ακολούθως εξοφλήθηκε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά στον ΚΦΙΚΒ, τα ποσά για πρόσφυγες και για μη πρόσφυγες δικαιούχους να είναι τα ίδια και να εξακολουθεί να ισχύει η αποκοπή 20% έως 40%, τα σχέδια δανειοδότησης ή επιδότησης επιτοκίου που παραχωρούνται από τον ΚΦΙΚΒ να μη συνυπολογίζονται, στις στεγαστικές αιτήσεις δεν θα λαμβάνεται υπόψη αν οι αιτητές έχουν άλλη ιδιόκτητη κατοικία, εκτός αν έχουν εγκριθεί στο παρελθόν από τον ΚΦΙΚΒ για την κατοικία αυτή και το βασικό επιτόκιο αποφασίζεται από τον ΚΦΙΚΒ στην περίπτωση απευθείας δανειοδότησης και το επιβαλλόμενο επιτόκιο στην περίπτωση παροχής δανείου από το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα με βάση την εγγύηση του ΚΦΙΚΒ επιχορηγείται κατά 3,5% ή με χαμηλότερο ποσοστό.

Σημειώνεται ότι η επιτροπή εξέτασε τους υπό αναφορά κανονισμούς κατά προτεραιότητα, λόγω της φύσης και της σημασίας αυτών και αναθεώρησε το κείμενο των κανονισμών, ώστε να διαγραφεί η πρόνοια που αφορά τη διαχείριση από τον ΚΦΙΚΒ του επιβαλλόμενου τέλους 0,40% επί του τιμήματος πώλησης ακίνητης ιδιοκτησίας ή μετοχών εταιρείας ιδιοκτήτριας ακίνητης ιδιοκτησίας, να καθοριστεί κατώτατο ποσό δανειοδότησης από τον ΚΦΙΚΒ ύψους τριών χιλιάδων ευρώ (€3.000) για σκοπούς ανακαίνισης κουζίνας με ή χωρίς την αγορά οικιακών συσκευών, να παρέχεται η δυνατότητα σε δικαιούχο πρόσωπο να αιτείται δανειοδότηση για οποιοδήποτε σχέδιο ενεργειακής αναβάθμισης της υφιστάμενης κατοικίας του που να μην ξεπερνά συνολικά το ποσό ύψους δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ (€15.000) και  να μην περιορίζεται η δανειοδότηση στα ποσά και στα σχέδια που αφορούν σε μόνωση οροφής και σε εγκατάσταση φωτοβολταϊκών.

Επίσης, αναθεώρησε το κείμενο ώστε να επεκταθεί η περίοδος εντός της οποίας παρέχεται η δυνατότητα στον ΚΦΙΚΒ να εξετάζει αιτήσεις μετά από την ημερομηνία έκδοσης δανείου μέσω χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από έξι (6) σε δώδεκα (12) μήνες, και να παρέχεται η δυνατότητα στον ΚΦΙΚΒ να καθορίζει τυχόν περιορισμούς σχετικά με τη συμμετοχή δικαιούχου προσώπου στο Σχέδιο Αποκατάστασης Προπολεμικής Φερεγγυότητας Ιδιοκτητών Κατεχόμενης Απροσπέλαστης Ακίνητης Ιδιοκτησίας.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι με τις αλλαγές που έχει επιφέρει η Επιτροπή αλλά και από το Νομοσχέδιο που αφορά τους Κανονισμούς έχουν βελτιωθεί τα σχέδια και ειδικότερα έχουμε ξεφύγει, όπως είπε, από τον ασφυκτικό περιορισμό των έξι μηνών που απαιτούνταν για να υποβάλει κάποιος την αίτησή του ενώπιον του Φορέα ειδικά στο θέμα της επιδότησης του επιτοκίου. Δώσαμε περιθώριο άλλων έξι μηνών δηλαδή ενός χρόνου, είπε, προσθέτοντας ότι τροποποιήσαμε επίσης σε πολλά σημεία το σχέδιο που αφορά την επιδότηση του επιτοκίου, ενώ αυξήθηκε το ποσό δανειοδότησης για τους φοιτητές.

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά είπε ότι επιτέλους έχουμε κάποιους βελτιωμένους κανονισμούς για τον Φορέα απλά και μόνο για να μπορεί ο Φορέας να εξαντλεί τον προϋπολογισμό του που συνήθως δεν τον εξαντλεί. Η Βουλή και η Επιτροπή Προσφύγων και οι πολιτικές δυνάμεις έχουν επιφέρει βελτιώσεις στους κανονισμούς για τον προσφυγικό μας κόσμο, είπε. Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ δεν υποστηρίζει τις τροπολογίες του ΑΚΕΛ καθώς είναι αντισυνταγματικές και αυξάνουν τις δαπάνες του κράτους.

Ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαίδης αναφέρθηκε στην αυθαιρεσία των τραπεζών και την τεράστια κερδοφορία που πλησιάζει το ενάμιση δισεκατομμύριο λέγοντας ότι το ΑΚΕΛ κατέθεσε πρόταση νόμου για να φορολογηθούν τα υπερκέρδη των τραπεζών και να υπάρξει ταμείο στήριξης των δανειοληπτών. Ελπίζω ότι αυτή η Βουλή δεν θα συμπεριφερθεί και πάλι προς τις τράπεζες ως ιερές αγελάδες, είπε.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι οι νέοι κανονισμοί είναι άκρως ευεργετικοί για τον κόσμο και κάλεσε τον Πρόεδρο να κοιτάξει προς τις τράπεζες, όπως είπε, όπου τα επιτόκια καλπάζουν ανεξέλεγκτα. Η Κυβέρνηση, είπε, είναι καιρός να συνεργαστεί και να ξεκινήσει από τον Οργανισμό Χρηματοδοτήσεως Στέγης να επιτρέψει να εκτελεί τραπεζικές εργασίες και να επεκταθεί σε όλη την Κύπρο και να επαναφέρει τον Συνεργατισμό προς όφελος των γεωργών, των κτηνοτρόφων, των μικρομεσαίων.

Ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς ανέφερε ότι ακόμη και «οι πρόσφυγες καταφέραμε εδώ και 50 χρόνια να κάνουμε δύο ή ακόμη και τρεις κατηγορίες προσφύγων, η πρώτη κατηγορία, η δεύτερη κατηγορία και η τρίτη κατηγορία». Ελπίζουμε αυτό το Συμβούλιο του Οργανισμού και αυτή η Κυβέρνηση να στηρίξει τουλάχιστον όσους ήταν σε τρίτη και δεύτερη κατηγορία, ανέφερε.

Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι υπάρχουν 700 οικογένειες που έχουν εγκριθεί με τις 120 χιλιάδες αλλά δεν εκταμίευσαν το ποσό. Η εισήγηση προς την Κυβέρνηση, είπε, είναι να συμπεριληφθούν με τα νέα κριτήρια και να μπορούν να εκταμιεύσουν με τους άλλους το ποσό των 200.000. Αισιοδοξώ, ανέφερε, ότι σε συνεργασία με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων η Κυβέρνηση μετά τις 9 του Ιούνη θα φέρει τροποποίηση του νόμου για να δικαιούνται και αυτοί που θα εκταμιεύσουν τις 120 χιλιάδες να μπορούν να πάνε στις 200 χιλιάδες, είπε.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή αναφέρθηκε στα κριτήρια για την επέκταση της δανειοδότησης για την στεγαστική πολιτική, λέγοντας ότι για τους νέους ανθρώπους η στεγαστική πολιτική είναι πολύ σημαντικό αγαθό, λέγοντας ότι  η επέκταση έχει αργήσει να γίνει και την χαιρετίζουμε έστω και τώρα τόσο όσον αφορά τον χρόνο αποπληρωμής από 20 στα 30 χρόνια αλλά και για το ύψος της δανειοδότησης από 130 χιλιάδες στις 200 χιλιάδες.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έγκριση, ΚΦΙΚΒ,egkrisi, kfikv