Έγκριση Κομισιόν έκθεσης αξιολόγησης Σένγκεν για Ελλάδα

Η Κομισιόν εγκρίνει την έκθεση αξιολόγησης Σένγκεν για την Ελλάδα, που δόθηκε στη δημοσιότητα την περασμένη Τετάρτη και προχωρά σε συστάσεις για τη βελτίωση της κατάστασης στα εξωτερικά σύνορα, σύμφωνα με απόφαση που έλαβε το Κολέγιο των Επιτρόπων.

Η "πρόταση σύστασης του Συμβουλίου" θα πρέπει στη συνέχεια να υιοθετηθεί από τα κράτη μέλη.

Συγκεκριμένα, η Κομισιόν προτείνει τη βελτίωση των διαδικασιών καταγραφής, συμπεριλαμβανομένης της εξασφάλισης επαρκούς προσωπικού και σαρωτών

δακτυλικών αποτυπωμάτων για την καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών και τον έλεγχο των ταξιδιωτικών τους εγγράφων μέσω των βάσεων δεδομένων του Συστήματος Πληροφοριών Σένγκεν (SIS) και της Ιντερπόλ, αλλά και εθνικών βάσεων δεδομένων και την παροχή αναγκαίων εγκαταστάσεων στέγασης κατά τη διαδικασία καταγραφής και να δρομολόγηση των διαδικασιών επιστροφής των παράτυπων μεταναστών οι οποίοι δεν ζητούν άσυλο και δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

Επίσης προτείνει βελτίωση της επιτήρησης των συνόρων, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας ενός συστήματος ανάλυσης κινδύνου, και της ενίσχυσης της εκπαίδευση των συνοριοφυλάκων και βελτίωση των υποδομών και του εξοπλισμού στα σημεία διέλευσης των συνόρων.

Τη λήψη των μέτρων, μετά την υιοθέτησή τους από το Συμβούλιο των κρατών μελών προβλέπει το άρθρο 19α της συνθήκης Σένγκεν και έχει προς αυτό το σκοπό τρεις μήνες. Αν αυτό δεν συμβεί τότε "η Κομισιόν δύναται να ενεργοποιήσει την εφαρμογή της διαδικασίας που προβλέπεται στο άρθρο 26 του Κώδικα Συνόρων Σένγκεν." Σε αυτή την περίπτωση τα κράτη μέλη που εφαρμόζουν ήδη συνοριακούς ελέγχους μπορούν να τους δικαιολογήσουν για διάστημα ως τα 2 έτη.

Με γραπτή του δήλωση ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος επεσήμανε πως "Η δυνατότητά μας να διατηρήσουμε ένα χώρο απαλλαγμένο από ελέγχους στα εσωτερικά σύνορα εξαρτάται από την ικανότητά μας να διαχειριζόμαστε αποτελεσματικά τα εξωτερικά μας σύνορα".

Σημείωσε ωστόσο ότι "αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ελληνικές αρχές για να βελτιώσουν την κατάσταση και υπενθυμίζουμε ότι πρέπει να εφαρμόζονται όλα τα τμήματα του συνολικού σχεδίου της Επιτροπής προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πρωτοφανής πίεση στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης".

"Στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών είναι να διασφαλιστεί και να ενισχυθεί η Σένγκεν. Μπορούμε να διαφυλάξουμε τον χώρο Σένγκεν μόνον εάν εφαρμόζουμε τους κανόνες που τον διέπουν", καταλήγει ο Επίτροπος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα