ΕΚΤ: Ανοικτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης επιτοκίων

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο περαιτέρω επέκτασης των μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μάριο Ντράγκι.

Στη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, ύστερα από τη συνεδρία του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, ο κ. Ντράγκι διαβεβαίωσε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα ίδια χαμηλά επίπεδα για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να ενισχυθεί η ανάκαμψη

στην ευρωζώνη.

Άφησε, μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση των επιτοκίων.

Η αλλαγή της στάσης της ΕΚΤ από τον περασμένο Δεκέμβριο, οπότε και είχε προχωρήσει στην περαιτέρω χαλάρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την αγορά, οφείλεται στην επιδείνωση της προοπτικής ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, αλλά και στο ενδεχόμενο μίας νέας μείωσης του πληθωρισμού.

«Καθώς ξεκινάμε τη νέα χρονιά, οι καθοδικοί κίνδυνοι έχουν αυξηθεί ξανά εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για τις αναπτυξιακές προοπτικές των αναδυόμενων οικονομιών, την αστάθεια στις χρηματαγορές και στις αγορές βασικών προϊόντων και το γεωπολιτικό ρίσκο. Σε αυτό το περιβάλλον η δυναμική του πληθωρισμού στην ευρωζώνη είναι επίσης πιο αδύναμη απ` ότι αναμενόταν», είπε ο κ. Ντράγκι.

Όπως ανέφερε, η διεθνής τιμή του πετρελαίου από τον περασμένο Δεκέμβριο έως σήμερα έχει υποχωρήσει κατά 40%.

Οι ανακοινώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκάλεσαν πίεση στο ευρώ, το οποίο υποχώρησε έναντι του δολαρίου κάτω από το επίπεδο του 1,080. Ο κ. Ντράγκι υπεραμύνθηκε των μέτρων που είχαν ληφθεί το Δεκέμβριο, κρίνοντας τα ως αποτελεσματικά.

Ωστόσο, όπως είπε, οι προοπτικές τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο έχουν επιδεινωθεί έκτοτε. Ειδικότερα, στο μέτωπο της ανάκαμψης οι προοπτικές στην ευρωζώνη έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις εξελίξεις στις αναδυόμενες οικονομίες.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) διατήρησε, όπως αναμενόταν, τα κυριότερα επιτόκια αναφοράς του ευρώ αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά επίπεδά τους. Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης παρέμεινε αμετάβλητο στο επίπεδο του 0,05%, το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,30% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,30%.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα