Εκτόξευση ρωσικού πυραύλου «Σατανάς 2» - Τι σημαίνει για τις ΗΠΑ (ΒΙΝΤΕΟ)

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι ο στρατός του εκτόξευσε επιτυχώς διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο με δυνατότητα μεταφοράς μεγάλου πυρηνικού φορτίου, αλλά το Πεντάγωνο είπε ότι δεν αποτελεί σημαντική απειλή για τις Ηνωμένες Πολιτείες

«Αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει το μαχητικό δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών μας, θα διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας απέναντι σε εξωτερικές απειλές και θα δώσει τροφή για σκέψη σε όσους στη φωτιά της φρενιασμένης επιθετικής ρητορικής

προσπαθούν να απειλήσουν τη χώρα μας»,  είπε σε τηλεοπτικά σχόλια.

Το RS-28 Sarmat, το οποίο το ΝΑΤΟ ονόμασε «Satan 2», θεωρείται το πιο ισχυρό ICBM της Ρωσίας: ένας υπερ-βαρύς, θερμοπυρηνικά οπλισμένος βαλλιστικός πύραυλος διηπειρωτικού βεληνεκούς.

Ο πύραυλος που παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια μιας ομιλίας του 2018 στη ρωσική πολιτεία του έθνους και ήταν η «επόμενη γενιά» όπλων που θα μπορούσε να παραβιάσει «οποιοδήποτε σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας», υποστήριξε ο Πούτιν εκείνη την εποχή.

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τετάρτη ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θεωρούν το όπλο απειλή για την Ουάσιγκτον ή τους συμμάχους της. Οι μελετητές της αμυντικής πολιτικής και στρατηγικής είπαν στην Washington Post ότι αν και το όπλο ακούγεται τρομακτικό, οι κλιμακούμενες απειλές που έχει κάνει ο Πούτιν από την απρόκλητη εισβολή του στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου θα πρέπει να είναι πιο ανησυχητικές.

Ο πύραυλος Sarmat προοριζόταν να αντικαταστήσει το σοβιετικής σχεδίασης Voevoda, το οποίο σχεδιάστηκε το 1962 με την ικανότητα να φέρει τρεις κεφαλές. Ο Sarmat ζυγίζει 200 ​​μετρικούς τόνους (220 τόνους) και έχει μεγαλύτερη εμβέλεια, επιτρέποντάς του να πετάξει πάνω από τον Βόρειο ή τον Νότιο πόλο και να χτυπήσει στόχους οπουδήποτε στον κόσμο, είπε ο Πούτιν το 2018. Πρόσθεσε ότι ο Sarmat μεταφέρει μεγαλύτερο αριθμό ακόμη ισχυρές πυρηνικές κεφαλές. Το Πεντάγωνο ελαχιστοποίησε τα χαρακτηριστικά του όπλου και είπε ότι «ο αμερικανικός λαός πρέπει να είναι σίγουρος ότι είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι».

Η Ρωσία σχεδίαζε αρχικά να ολοκληρώσει τις δοκιμές Sarmat το 2021 και να ξεκινήσει την ανάπτυξή του στον στρατό αμέσως μετά, αλλά αρκετές δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, που θεωρούνται δοκιμές σε τελευταίο στάδιο στην ανάπτυξη όπλων, αναβλήθηκαν μέχρι το 2022, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tass πέρυσι.

«Ο Sarmat είναι ο ισχυρότερος πύραυλος με το μεγαλύτερο βεληνεκές καταστροφής στόχων στον κόσμο, ο οποίος θα αυξήσει σημαντικά τη μαχητική ισχύ των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων της χώρας μας», δήλωσε την Τετάρτη το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, ανακοινώνοντας μια επιτυχημένη δοκιμαστική εκτόξευση από το κοσμοδρόμιο Plesetsk. στην περιοχή του Αρχάγγελος (Arkhangelsk).

Ο Πούτιν επαίνεσε τους μηχανικούς Sarmat στην ομιλία του την Τετάρτη για τη δημιουργία ενός καθαρά «εγχώριου» προϊόντος. Οι γύροι οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Ρωσία όλα αυτά τα χρόνια, πιο πρόσφατα για την εισβολή της στην Ουκρανία, ουσιαστικά απαγόρευσαν τη Ρωσία από την εισαγωγή υλικών  διπλής χρήσης που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη του στρατιωτικού της συγκροτήματος και έχουν αφήσει πολλές βασικές βιομηχανίες που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές, όπως ως αεροπορία, ευάλωτη σε διακοπές παραγωγής και συντήρησης.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και ο Καναδάς δεσμεύτηκαν αυτή την εβδομάδα να στείλουν περισσότερο βαρύ οπλισμό στην Ουκρανία και άλλα κράτη έχουν στείλει περισσότερα εργαλεία για την καταπολέμηση της εισβολής της Ρωσίας.

Η Ρωσία είχε πάντα έναν σημαντικό αριθμό ICBM που θα μπορούσαν να χτυπήσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη, δήλωσε ο John Erath, ανώτερος διευθυντής πολιτικής για το Κέντρο Ελέγχου Όπλων και Μη Διάδοσης Όπλων.

Οι πρόσφατες απειλές του Πούτιν είναι πιο ανησυχητικές από το ίδιο το όπλο, είπε ο Έραθ.

«Θα έπρεπε να μας ανησυχεί πολύ αυτή η πρακτική της άσκησης απειλών ως μέσο της ρωσικής πολιτικής», είπε ο Έραθ.

Η στρατηγική του Κρεμλίνου για «κλιμάκωση προς αποκλιμάκωση» περιλαμβάνει απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, σύμφωνα με τον Μάθιου Κρένιγκ, αναπληρωτή διευθυντή του Κέντρου Στρατηγικής και Ασφάλειας του Ατλαντικού Συμβουλίου του Ατλαντικού Συμβουλίου και διευθυντή της Πρωτοβουλίας Στρατηγικής Scowcroft.

Ο Πούτιν έκανε πυρηνικές απειλές κατά την εισβολή του στην Ουκρανία το 2014, προειδοποιώντας άλλα έθνη για τις συνέπειες της παρέμβασης, είπε ο Κρένιγκ, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Τζορτζτάουν.

«Κάθε φορά που ο Μπάιντεν λέει ότι δεν θέλει κλιμάκωση με τη Ρωσία… η στρατηγική λειτουργεί», είπε ο Κρένιγκ. Ο Πούτιν «μας κάνει επιφυλακτικούς και περιορίζει τις δραστηριότητές μας για να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε τον πυρηνικό πόλεμο. Η άλλη πλευρά αυτού είναι ότι δεν θέλει ούτε έναν πυρηνικό πόλεμο. Είναι κακό για τον Πούτιν, τη Ρωσία και την πολεμική προσπάθεια».

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέβαλαν και στη συνέχεια ακύρωσαν μια προγραμματισμένη δοκιμή του διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου Minuteman III, μια απόφαση που ελήφθη για να διασφαλίσει ότι η Ρωσία δεν θα παρερμηνεύσει μια τέτοια επίδειξη ισχύος πυρός — ούτε θα τη χρησιμοποιούσε ως δικαιολογία για την κλιμάκωση των εχθροπραξιών στην Ουκρανία.

Ο Κίρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, είπε ότι η Ρωσία είχε ενημερώσει τις Ηνωμένες Πολιτείες σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της Ρωσίας στο πλαίσιο του New START, μιας συνθήκης για τον έλεγχο των όπλων που διέπει τέτοια όπλα με ικανότητα πυρηνικής ενέργειας που λήγει στις αρχές του 2026. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν εξεπλάγησαν από τη δοκιμή. προστέθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα