Επιστολή-φωτιά για πρόσληψη Χατζηγιάννη στον Συνεργατισμό

Διαψεύδει ο Γενικός Ελεγκτής τα στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή το Υπουργείο Οικονομικών, αφήνοντας αιχμές για τα προσόντα, τις απολαβές αλλά και τις διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την πρόσληψη του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Νικόλα Χατζηγιάννη.

Συγκεκριμένα, με επιστολή - φωτιά προς τον Προϊστάμενο της Μονάδας Διαχείρισης

της Συμμετοχής του κράτους στην ιδιοκτησιακή Δομή των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, άρα και του Συνεργατισμού, ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ισχυρίζεται ότι τα όσα κατέθεσε στη Βουλή ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Διονύσης Διονυσίου, καταρρίπτονται μέσα από την έρευνα που πραγματοποίησe η Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο κ. Μιχαηλίδης, ελλείψει πρακτικών της συνεδρίασης, επικαλείται δημοσίευμα του ΚΥΠΕ με ημερομηνία 10 Οκτωβρίου 2016, στο οποίο ο κ. Διονυσίου, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών, φέρεται να παρέθεσε στοιχεία για τον Συνεργατισμό, συνοδευόμενα από «παραπλανητικές» δηλώσεις.

Στην επιστολή, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου καλείται να δώσει επιπλέον στοιχεία, έτσι ώστε να υποστηρίξει τα όσα δήλωσε, ούτως ώστε να μπορέσει η υπηρεσία να μπορέσει να κρίνει αν τυχόν ενημέρωση της Επιτροπής «ως προς τα πραγματικά γεγονότα», είναι απαραίτητη.

Τι έχει συμβεί με τις απολαβές

Όσον αφορά στη μισθοδοσία του κ. Χατζηγιάννη, ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει ότι ο ισχυρισμός που θέλει τις οικονομικές απαιτήσεις των υπόλοιπων υποψηφίων για τη συγκεκριμένη θέση να είναι δυόμιση φορές μεγαλύτερες από τις €200.000 (σε ετήσια βάση) που λαμβάνει ο νυν Γενικός Διευθυντής, είναι «παραπλανητικός».
Επιπλέον, διαψεύδει το πρόβλημα διαθεσιμότητας που επικαλείται το Υπουργείο, σύμφωνα με το οποίο οι άλλοι υποψήφιοι θα μπορούσαν να αναλάβουν καθήκοντα, έξι μήνες αργότερα, γεγονός που κρίθηκε χρονικά ασύμφορο.

Συγκεκριμένα, ο Γενικός Ελεγκτής επισημαίνει ότι όπως προκύπτει από τα πρακτικά παλαιότερης συνεδρίασης της Επιτροπής Οικονομικών, ο οίκος Egon Zhender, που είχε αναλάβει τις διαδικασίες για την πρόσληψη, μέσω του εκπροσώπου του είχε υποστηρίξει ότι η διαθεσιμότητα των άλλων δύο υποψήφιων θα ξεκινούσε σε 2-3 μήνες, ενώ ο μισθός που προσφερόταν, ήταν αποτρεπτικός, καθώς στην αγορά τέτοιες θέσεις αμείβονται αρκετά υψηλότερα, αν και δεν θα αποκλειόταν κάποιος να θέλει να αποδεχτεί το ποσό.

Όσον αφορά στο συνολικό κόστος του κ. Χατζηγιάννη, στην επιστολή αναφέρεται ότι αυτό είναι υψηλότερο από το προαναφερθέν ποσό, καθώς σε αυτό θα πρέπει να συμπεριληφθεί το κόστος για τις απολαβές της ομάδας που τον πλαισιώνει, προκειμένου να καλυφθεί η έλλειψη εμπειρίας του στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα το οποίο επικαλείται ο Γενικός Ελεγκτής, η απόφαση για τον διορισμό του κ. Χατζηγιάννη ήταν ομόφωνη από την επιτροπεία της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τι «ύποπτο» υπάρχει στη διαδικασία των προσλήψεων

Από την επιστολή Μιχαηλίδη, επιπλέον, προκύπτει ότι ο ισχυρισμός του κ. Διονυσίου πως οι κενές θέσεις προσφέρονται πρώτα προς το υφιστάμενο προσωπικό (εσωτερική κάλυψη θέσης) κι έπειτα, αν αυτή η διαδικασία δεν καρποφορήσει, γίνεται εξωτερική πρόσληψη, είναι επίσης παραπλανητική.

Προς τεκμηρίωση τούτου, ο κ. Μιχαηλίδης καταθέτει στοιχεία από την ετήσια έκθεση της υπηρεσίας του για το 2014, σύμφωνα με τα οποία η πλήρωση 12 θέσεων έγινε «ταυτόχρονα εσωτερικά και εξωτερικά και οι υποψήφιοι έπρεπε να υποβάλλουν αίτηση στον οίκο στον οποίο ανατέθηκε η διενέργεια προκηρύξεων ή/και των συνεντεύξεων».

Τέλος , υπογραμμίζει ότι για τις 3 από τις 12 θέσεις για της οποίες ήταν ταυτόχρονα υποψήφιοι και υπάλληλοι του Ομίλου, παρόλο που κρίθηκε από τον Οίκο πως πληρούσαν τα προσόντα, δεν κλήθηκαν καν σε προσωπική συνέντευξη, ενώ για μια θέση δεν έγινε καν εσωτερική προκήρυξη.

Follow @Christos_mich

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή του Γενικού Ελεγκτή:

Keywords
Τυχαία Θέματα