Επίτημος Διδάκτωρ της Νομικής Αθηνών ο Ν. Αναστασιάδης

Αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα της Νομικής Σχολής Αθηνών ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Στην πρροσφώνησή του κατά την τελετή η οποία έγινε παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, ο Πρύτανης της Νομικής Σχολής Καθηγητής Μ.-Α. Δημόπουλος, αφού έκανε μια αναδρομή στην ιστορία, στο όραμα και στο στόχο της Σχολής, επισήμανε ότι με την αναγόρευση

του Νίκου Αναστασιάδη σε επίτομο διδάκτορα, «ανταποκρινόμαστε στην ιστορική αυτή παράδοση του Πανεπιστημίου μας, τιμώντας έναν εξέχοντα Έλληνα του Εξωελλαδικού χώρου».

Όπως ανέφερε, στο πρόσωπό του ΠτΔ η Νομική Αθηνών βλέπει «τον ακόμα δοκιμαζόμενο και πάντα αγωνιζόμενο Κυπριακό Λαό, τους αδελφούς μας Κυπρίους» και συμπλήρωσε ότι η αναγόρευσή του γίνεται «ως ένδειξη ύψιστης εκ μέρους μας τιμής για τις υπηρεσίες που προσφέρετε στο Έθνος, καθώς και συμπαράστασης στον δίκαιο Αγώνα για μια επανενωμένη Κύπρο, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και χωρίς στρατούς κατοχής, που εδώ και 42 χρόνια παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Σημαντική η συνεισφορά του Ν. Αναστασιάδη

Ο Πρύτανης ανέφερε τη σημαντική συνεισφορά του Νίκου Αναστασιάδη ως Προέδρου της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής στην ίδρυση του Πανεπιστημίου Κύπρου και στην ψήφιση παμψηφεί από τη Βουλή του «Περί Πανεπιστημίου Νόμου» το 1989. Υπογράμμισε δε, ότι ως Πρόεδρος της Επιτροπής «έφερε εις πέρας με επιτυχία όλες τις απαραίτητες διαδικασίες, ενέπνευσε σε όλα τα μέλη της Επιτροπής πνεύμα συνεργασίας και κατανόησης, έτσι ώστε όλες οι παρεμβάσεις ήταν εξαρχής ανεξάρτητες κομματικών απόψεων και τοποθετήσεων. Έκτοτε διατήρησε και διατηρεί πάντοτε το ενδιαφέρον του για το Πανεπιστήμιο Κύπρου».

Η διαρκής παρουσία του Νίκου Αναστασιάδη, υπογράμμισε, καθώς και οι παρεμβάσεις του σε όλα τα fora «έχουν συμβάλει στην προβολή και την προώθηση των θέσεων της Ελληνοκυπριακής πλευράς στο Εθνικό, καθώς και σε άλλα ζητήματα. Τον χαρακτήρισε «πολύτιμο συμπαραστάτη της Ελλάδας, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια που η χώρα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα της οικονομικής κρίσης».

Στη συνέχεια, ο Πρύτανης αναφέρθηκε στην «εξαιρετικά δυσμενή συγκυρία» την οποία χαρακτήρισε «τέλεια καταιγίδα», κατά την οποία ο Νίκος Αναστασιάδης, όπως είπε, ως καλός Καπετάνιος στην φουρτούνα κράτησε το «σκαρί» όρθιο και αλώβητο.

«Η Κύπρος μας σήμερα αφήνει πίσω της την οικονομική κρίση με οικονομικές απώλειες αλλά με την κοινωνία όρθια και με ευοίωνες προοπτικές, και πλέον επικεντρώνεται στην οριστική επίλυση του Εθνικού Ζητήματος με προσεκτικά βήματα και σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο», υπογράμμισε.

«Ανανεώνουμε παλιούς και συνεχείς δεσμούς»

«Με την αποψινή τελετή το Πανεπιστήμιό μας επιβεβαιώνει και ανανεώνει παλιούς συνεχείς δεσμούς με την Κύπρο που σφυρηλατήθηκαν από τα πρώτα βήματα του και συσφίχθηκαν στην πορεία των 180 ετών της ζωής του, είπε ο Πρύτανης της Νομικής εκφράζοντας ταυτόχρονα τις ευχαριστίες της Πρυτανείας για την προσφορά του Νίκου Αναστασιάδη συνολικά. «Στηρίζουμε τον Αγώνα σας και πιστεύουμε στην ευόδωση των στόχων σας για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, σύμφωνη με την επιθυμία του Κυπριακού Λαού, έτσι ώστε σύντομα να επισκεφθούμε όλη την Κύπρο, από την Πάφο μέχρι την Αμμόχωστο και την Καρπασία, και από τη Λεμεσό ως την Κερύνεια!», είπε καταλήγοντας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επίτημος Διδάκτωρ, Νομικής Αθηνών, Αναστασιάδης,epitimos didaktor, nomikis athinon, anastasiadis