Έρευνα για ξέπλυμα χρήματος από την BNP Paribas μέσω κυπριακής εταιρείας

Γάλλοι εισαγγελείς άνοιξαν έρευνα για φερόμενη «επιδεινούμενη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες» που σχετίζονται με μεταφορές που έγιναν από κυπριακή χρηματιστηριακή εταιρεία που συνεργαζόταν με τη BNP Paribas, ανέφερε την Τρίτη η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Η προκαταρκτική έρευνα επικεντρώνεται

σε μεταφορές αξίας πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ και δολαρίων που πραγματοποιήθηκαν από την TCR International Limited μεταξύ 2019 και 2021, ανέφερε η Le Monde.

Η Εισαγγελία του Παρισιού επιβεβαίωσε στο Reuters ότι είχε ξεκινήσει έρευνα για ύποπτες μεταφορές από την TCR International Limited, αφού η μονάδα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, TRACFIN, εξέδωσε προειδοποίηση τον Μάιο.

Η εισαγγελία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι οι μεταφορές ήταν «ενδεχομένως αμφίβολης προέλευσης ή/και ροών χωρίς ρητή οικονομική λογική». Δεν έκανε αναφορά στην BNP Paribas.

Διαβάστε επίσης: Πέθανε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

Η TCR International Limited συνεργάστηκε με την BNP Paribas Security Services μεταξύ 2019 και 2022, ανέφερε η Le Monde.

Ερωτηθείσα εάν γνώριζε την έρευνα, η BNP Paribas είπε ότι δεν μπορούσε να σχολιάσει. Η τράπεζα δήλωσε ότι διαθέτει ένα παγκόσμιο σύστημα συμμόρφωσης και έχει δεσμευτεί να εκπληρώσει τις ρυθμιστικές της υποχρεώσεις.

Η TCR International Limited δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Η Le Monde ανέφερε ότι το ενδιαφέρον των γαλλικών αρχών για την TCR International Limited προήλθε από έρευνα από Αμερικανούς ερευνητές στον πρώην αρχηγό των μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Ο Πριγκόζιν πέθανε σε αεροπορικό δυστύχημα τον Αύγουστο.

Η εισαγγελία δεν σχολίασε δημόσια μια πιθανή σύνδεση μεταξύ του Πριγκόζιν και των μεταφορών που έγιναν από την TCR International Limited.

Το ξέπλυμα μαύρου χρήματος είναι αδίκημα που τιμωρείται στη Γαλλία με 10 χρόνια φυλάκιση και πρόστιμο 750.000 ευρώ ή το ήμισυ της αξίας των περιουσιακών στοιχείων που ξεπλύθηκαν.

Διαβάστε επίσης: Νέα Σμύρνη: Ομολόγησε ο αδελφός του 16χρονου - Του κάρφωσε ψαλίδι στο στήθος

Πηγή: Reuters

Keywords
Τυχαία Θέματα