Ερευνήτρια δημοσιογράφος και ο δικηγόρος της δέχθηκαν επίθεση στην Τσετσενία

Μια ερευνήτρια δημοσιογράφος της ανεξάρτητης ρωσικής εφημερίδας Νόβαγια Γκαζέτα και ο δικηγόρος της ξυλοκοπήθηκαν από αγνώστους σήμερα στη ρωσική περιφέρεια της Τσετσενίας, ανέφεραν σε ανακοινώσεις τους η εφημερίδα και η ρωσική μη κυβερνητική οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μεμόριαλ.

Η Γελένα Μιλάσινα, ειδική στα θέματα που αφορούν την Τσετσενία, δέθχηκε επίθεση αφού μετέβη σ' αυτή τη ρωσική δημοκρατία του Καυκάσου για να καλύψει την ανακοίνωση της ετυμηγορίας σε μια δίκη, σύμφωνα με τη Μεμόριαλ.

«Τα δάχτυλα της Έλενα Μιλάσινα έχουν σπάσει και

κατά διαστήματα χάνει τις αισθήσεις της», διευκρίνισε η μκο σε ανακοίνωσή της.

«Όλο το σώμα της είναι καλυμμένο από μώλωπες», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Το όχημα στο οποίο βρίσκονταν η δημοσιογράφος και ο δικηγόρος της, ο Αλεξάντρ Νέμοφ, δέχθηκε επίθεση από «ενόπλους» στο δρόμο που οδηγεί από το αεροδρόμιο προς την πρωτεύουσα Γκρόζνι, σύμφωνα με τη μκο.

«Τους ξυλοκόπησαν βίαια με κλωτσιές, ακόμα και στο πρόσωπο, τους απείλησαν να τους σκοτώσουν βάζοντας ένα πιστόλι στο κεφάλι τους» και επαλαμβάνοντας «σας προειδοποιήσαμε. Φύγετε από εδώ και μην γράφετε τίποτα'», ανέφερε η Μεμόριαλ.

Η δημοσιογράφος και ο δικηγόρος της, «ο οποίος μόλις που μπορεί να κινηθεί και να μιλήσει», βρίσκονται αυτή τη στιγμή «στο νοσοκομείο», διευκρίνισε η μκο. Οι δράστες κατέστρεψαν επίσης εξοπλισμό και έγγραφα που ανήκαν στη δημοσιογράφο

Η Γελένα Μιλάσινα προκάλεσε την οργή των τσετσενικών αρχών κυρίως τεκμηριώνοντας τις εξωδικαστικές εκτελέσεις που γίνονται στην Τσετσενία.

Το Φεβρουάριο 2022 χρειάσθηκε να φύγει προσωρινά από τη Ρωσία, σύμφωνα με την εφημερίδα της, έπειτα από απειλές που είχε διατυπώσει εναντίον της ο τσετσένος ηγέτης Ραμζάν Καντίροφ, ο οποίος την είχε χαρακτηρίσει «τρομοκράτη».

Η δημοσιογράφος και ο δικηγόρος της πήγαν σήμερα στο Γκρόζνι για την ανακοίνωση της ετυμηγορίας στη δίκη της Ζαρέμα Μουσάγεβα, της συζύγου ενός τσετσενικής καταγωγής ρώσου πρώην ομοσπονδιακού δικαστή, του Σαΐντι Γιανγκουλμπάγεφ, ο οποίος αντιπολιτεύεται τώρα τον Ραμζάν Καντίροφ.

Η 53χρονη Μουσάγεβα είχε συνελήφθη τον Ιανουάριο 2022 στη βόρεια Ρωσία από τις τσετσενικές δυνάμεις ασφαλείας και μεταφερθεί δια τις βίας πίσω στον Καύκασο. Κατηγορείται για «απάτη» και για «προσφυγή σε βία» εναντίον ενός αστυνομικού και κινδυνεύει να της επιβληθεί ποινή φυλάκισης μέχρι πεντέμισι ετών.

Η Νόβαγια Γκαζέτα είναι ένα από τα σπάνια προπύργια του ελεύθερου Τύπου στη Ρωσία και ο διευθυντής της, ο Ντμίτρι Μουράτοφ, τιμήθηκε το 2021 με το βραβείο Νόμπελ Ειρήνης.

Η δέσμευση της εφημερίδας να καλύπτει τις παραβιάσεις των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Τσετσενία έχει στοιχίσει τη ζώη σε συνεργάτες της που πέθαναν δολοφονημένοι, με διασημότερη μεταξύ αυτών την Άννα Πολιτκόφσκαγια.

Διαβάστε ακόμη: Ζελένσκι: Απελαύνει τον γεωργιανό πρεσβευτή-«Η Ρωσία δολοφονεί τον Σαακασβίλι»

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα