Ερτουγρούλογλου: Αν η συμφωνία δεν του αρέσει θα ψηφίσει ΟΧΙ

Εάν προκύψει μια συμφωνία που δεν θα του αρέσει βεβαίως και θα αρχίσει την εκστρατεία του όχι δήλωσε ο “υπουργός εξωτερικών”, Ταχσίν Ερτουγρούλογλου υπενθυμίζοντας ότι το 2004 ο ίδιος είχε υποστηρίξει το όχι και θεωρώντας εναλλακτική λύση την πολιτική αναγνώρισης του ψευδοκράτους.

Μιλώντας στην ανταποκρίτρια του τουρκικού Αλ Τζαζίρα για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται, ο κ. Ερτουγρούλογλου είπε ότι σε κανένα στάδιο της διαπραγματευτικής διαδικασίας ο ίδιος δεν σκέφθηκε ότι μπορεί να προκύψει

μια συμφωνία που να μπορεί να γίνει αποδεκτή από τον τ/κ “λαό” και να αποκόψει τους Τ/κ από την “μητέρα πατρίδα. Δεν παρακαθόμαστε σε συνομιλίες στη βάση της ισότητας. Αυτός (ο Πρόεδρος Αναστασιάδης) κάθεται στο τραπέζι ως Πρόεδρος της Κύπρου, εμείς ως ηγέτες κοινότητας”.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, ο “υπεξ” ανέφερε ότι όλοι επιθυμούν ειρήνη, συμφωνία και λύση “αλλά αυτό δεν σημαίνει με οποιοδήποτε κόστος. Οσο αντιστέκεσαι τόσο σε σέβεται περισσότερο ο κόσμος. Να πάμε για μια στέρεη συμφωνία, όχι να παραδοθούμε”.

Σύμφωνα με τον κ. Ερτουγρούλογλου η τ/κ πλευρά στο εδαφικό έχει αποδεχθεί το ποσοστό του 29.2% σημειώνοντας όμως ότι το εδαφικό έχει την έννοια των εδαφικών αναπροσαρμογών που σημαίνει ότι “θα πρέπει να δώσεις εδάφη αλλά και να πάρεις εδάφη”.

Στο θέμα των εγγυήσεων είπε ότι το κόμμα του, το ΚΕΕ, όπως και η πλειοψηφία των Τ/κ δεν είναι υπέρ των υποχωρήσεων λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρα μονομερές δικαίωμα παρέμβασης της Τουρκίας. “Τι σημαίνει αυτό; Εάν η ε/κ πλευρά επιχειρήσει να κάνει ότι έκανε και το 1963 θα έχει η Τουρκία δικαίωμα παρέμβασης;”. Ανέφερε πως και ο Τ/κ ηγέτης δηλώνει ότι δεν τίθεται θέμα άρσης των εγγυήσεων της Τουρκίας, ωστόσο – είπε – το ΚΕΕ έχει ερωτηματικό για το κατά πόσο είναι η τουρκική αντιπροσωπεία ειλικρινής σε αυτό”.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει εναλλακτική της λύσης, ο Ταχσίν Ερτουγρούλογλου απάντησε ότι αυτό εξαρτάται από την επινοητικότητά τους, των Τ/κ. Μπορούμε να εργαστούμε για την αναγνώριση της “ΤΔΒΚ”, ανέφερε ο κ. Ερτουγρούλογλου εννοώντας το ψευδοκράτος. Δεν μπόρεσαν, πρόσθεσε, να ακολουθήσουν μια ενεργό πολιτική αναγνώρισης του ψευδοκράτους επειδή υπάρχουν οι διαπραγματεύσεις. “Αναμένοντας μια λύση, εάν θέλετε αναγνώριση δεν μπορείτε να ληφθείτε σοβαρά”, κατέληξε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα