Ευαρέσκεια ΣτΕ για χειρισμούς δικαιωμάτων παιδιού στην Κύπρο

Την ευαρέσκειά του για τον τρόπο με τον οποίο το γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού χειρίζεται τα θέματα διασφάλισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών στην Κύπρο, εξέφρασε ο Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης Αρμόδιος για Ανθρώπινα Δικαιώματα Nils Muiznieks σε συνάντηση που είχε την Πέμπτη με την Επίτροπο Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά.

Ο κ. Muiznieks, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο,

ζήτησε να έχει συνάντηση με την κ. Κουρσουμπά για να συζητήσουν θέματα διασφάλισης ανθρωπίνων δικαιωμάτων των παιδιών στην Κύπρο καθώς στο τέλος της επίσκεψής του θα ετοιμάσει σχετική έκθεση.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, η κ. Κουρσουμπά είπε ότι είχαν μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και ότι ο Επίτροπος του ΣτΕ εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πλειάδα των θεμάτων με τα οποία ασχολείται ο θεσμός της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, καθώς και με τον τρόπο με τον οποίο τυγχάνουν χειρισμού τα διάφορα θέματα.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στις παρεμβάσεις της Επιτρόπου σε θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις στη διασφάλιση των δικαιωμάτων των παιδιών στα πλαίσια της οικονομικής κρίσης, θέματα που αφορούν παιδιά μετανάστες και ιδιαίτερα παιδιά ανιθαγενή ή ασυνόδευτους ανήλικους, θέματα οικογενειακής βίας, σεξουαλικής κακοποίησης, ένταξης παιδιών στο εκπαιδευτικό σύστημα, ειδικά θέματα που αφορούν την ενιαία εκπαίδευση σε σχέση με παιδιά με ειδικές ανάγκες αλλά και παιδιά με μεταναστευτικό βιογραφικό, καθώς και θέματα που αφορούν την βία στα σχολεία, και ιδιαίτερα ρατσιστικά φαινόμενα.

Η κ. Κουρσουμπά του παρουσίασε τα θέματα που διαχρονικά από την έναρξη του θεσμού είχαν εντοπιστεί ως ανεπάρκεια του συστήματος και την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε κάποια ζητήματα κατά τα οποία έγιναν αποδεκτές οι συστάσεις του γραφείου της Επιτρόπου.

“Σίγουρα έχουν γίνει πάρα πολλά και ειδικά τα τελευταία χρόνια έχει μπει και το παιδί πάνω στον χάρτη και τα θέματα των δικαιωμάτων του παιδιού συζητούνται. Είναι ο έβδομος χρόνος λειτουργίας του θεσμού και νοιώθω ικανοποίηση κοιτάζοντας πίσω, ότι θέματα που είχαμε ξεκινήσει από την αρχή να επισημαίνουμε, αρκετά έχουν σιγά - σιγά βελτιωθεί, γίνεται πρόοδος αλλά υπάρχουν φυσικά και αρκετά ακόμα που πρέπει να γίνουν”, είπε η κ. Κουρσουμπά στο ΚΥΠΕ.

Σημείωσε ωστόσο ότι λόγω της οικονομικής κρίσης υπήρξε μια παλινδρόμηση.

“`Επανειλημμένα τόνιζα και από το 2013 και μετά ότι η οποιαδήποτε αναγκαία οικονομική περισυλλογή δεν πρέπει να έχει ως συνέπεια τις εκπτώσεις στα δικαιώματα του παιδιού αλλά δεν παύει να είναι αυτό μια πραγματικότητα. Υπάρχουν και άλλα θέματα που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και δεν έχουν κόστος δηλαδή τα θέματα βίας, αλλαγής κουλτούρας και νοοτροπίας, ή το θέμα της συμμετοχής των παιδιών”, είπε.

Σε σχέση με τη συμμετοχή των παιδιών, εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη διαβούλευση με τα παιδιά που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Προεδρικό Μέγαρο, ωστόσο, ανέφερε ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνεται σε συστηματική βάση.

Επίσης, καλωσόρισε το γεγονός ότι και Υπουργοί της Κυβέρνησης άρχισαν να αντικρίζουν ως σημαντικό το θέμα της συμμετοχής των παιδιών σε διάφορα ζητήματα λέγοντας ότι αυτό δείχνει μια θετική τάση αλλαγής της κουλτούρας μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα