Εξακολουθεί να μαίνεται η πανδημία της Covid-19 ανά το παγκόσμιο

Η πανδημία της Covid-19 εξακολουθεί να μαίνεται ανά το παγκόσμιο, με το πρώτο κρούσμα της μεταλλαγμένης ποικιλίας του νέου κορωνοϊού να εντοπίζεται στο Κολοράντο, τη Λατινική Αμερική και την Καραβαϊκή να ακολουθούν τον βαρύ απολογισμό της Ευρώπης ξεπερνώντας τους 400.000 νεκρούς και ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία και η Πορτογαλία να συνεχίζουν να καταγράφουν ψηλούς αριθμούς κρουσμάτων και νεκρών.

Διαβάστε ακόμη: Στα 82,3 εκ τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως, 611.942 το τελευταίο 24ώρο

Ένα κρούσμα μεταλλαγμένης ποικιλίας του νέου κορωνοϊού, η οποία εντοπίστηκε για

πρώτη φορά στη Βρετανία, διαγνώστηκε στην πολιτεία Κολοράντο είναι η πρώτη φορά που επιβεβαιώνεται στις ΗΠΑ μόλυνση από αυτό το στέλεχος, που θεωρείται ακόμη πιο μολυσματικό, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

«Εργαστήριο της πολιτείας Κολοράντο έγινε το πρώτο στη χώρα» που εντόπισε την «παραλλαγή B.1.1.7», η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε ο κυβερνήτης της πολιτείας, ο Τζάρεντ Πόλις. Ο φορέας είναι ένας νεαρός περίπου είκοσι ετών, «ο οποίος έχει τεθεί επί του παρόντος σε απομόνωση στην κομητεία Άλμπερτ» και ο οποίος «δεν είχε ταξιδέψει», διευκρίνισαν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του κυβερνήτη. Οι υγειονομικές αρχές διενεργούν έρευνα, πάντως δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα μεταξύ των επαφών του νεαρού μέχρι στιγμής.

Σύμφωνα με τις πρώτες επιστημονικές μελέτες, η μετάλλαξη αυτή είναι εξαιρετικά μολυσματική, πράγμα που οδήγησε τις βρετανικές αρχές να σημάνουν συναγερμό την περασμένη εβδομάδα, όμως τίποτε δεν δείχνει ως αυτό το στάδιο τουλάχιστον πως προκαλεί πιο βαριά μορφή της COVID-19. Έχει ήδη εντοπιστεί σε αρκετές άλλες χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Γαλλία, η Ιορδανία, η Νότια Κορέα, η Χιλή. Στον Καναδά, εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο.

Σε μια άλλη εξέλιξη, πάνω από δύο εκατομμύρια παιδιά έχει διαγνωστεί ότι προσβλήθηκαν από τον νέο κορωνοϊό στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία, σύμφωνα με νεότερα δεδομένα της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής (American Academy of Pediatrics, AAP) και της Ένωσης Παιδιατρικών Νοσοκομείων της χώρας. Σχεδόν 179.000 νέα κρούσματα διαγνώστηκαν μεταξύ παιδιών την εβδομάδα ως την 24η Δεκεμβρίου, διευκρίνισε η AAP. Από τη 12η Νοεμβρίου, η αύξηση των μολύνσεων στις τάξεις των παιδιών έφθασε το ένα εκατομμύριο περιπτώσεις.

Μέσα σε δύο εβδομάδες, από τη 10η ως την 24η Δεκεμβρίου, η αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των παιδιών στις ΗΠΑ ανήλθε στο 22%, κατά τους υπολογισμούς της AAP. Παιδιά είναι το 12,4% του συνόλου των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στις ΗΠΑ. Ο δείκτης μολύνσεων έχει φθάσει τα 2.658 κρούσματα ανά 100.000 παιδιά, κατά τους δύο οργανισμούς.

«Επί του παρόντος, φαίνεται πως είναι σπάνια η εκδήλωση σοβαρής μορφής της νόσου μεταξύ των παιδιών. Ωστόσο, είναι επείγουσα ανάγκη να συγκεντρωθούν περισσότερα δεδομένα για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά, συμπεριλαμβανομένων των τρόπων που ο ιός μπορεί να βλάψει την υγεία όσων έχουν μολυνθεί μακροπρόθεσμα, καθώς και των συνεπειών για την ψυχική τους υγεία», επαναλαμβάνουν σε ανακοίνωσή τους οι δύο θεσμοί, που είχαν ήδη διατυπώσει αυτή την εκτίμηση νωρίτερα τον Δεκέμβριο.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική έγινε η δεύτερη περιφέρεια του πλανήτη που θρηνεί πια πάνω από μισό εκατομμύριο νεκρούς εξαιτίας της COVID-19, περίπου δέκα ημέρες αφότου το τραγικό αυτό ορόσημο ξεπεράστηκε στην Ευρώπη, σύμφωνα με τις χωριστές καταμετρήσεις του Γαλλικού Πρακτορείου και του Ρόιτερς ως χθες Τρίτη περί τις 23:00 (ώρα Κύπρου). Οι καταμετρήσεις αυτές βασίζονται στις επίσημες κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Οι 29 χώρες της περιφέρειας έχουν καταγράψει πλέον συνολικά 500.818 θανάτους (επί συνόλου 15.320.568 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2), πίσω από την Ευρώπη (559.334), αλλά μπροστά από τις ΗΠΑ και τον Καναδά (352.478) και την Ασία (217.224). Η Βραζιλία και το Μεξικό μετρούν πάνω από τα μισά θύματα ολόκληρης της περιφέρειας (192.681 και 122.855, αντίστοιχα).

Η Βραζιλία μόνη της συγκεντρώνει πάνω από το ένα τρίτο των θανάτων χθες Τρίτη ανακοίνωσε τον βαρύτερο απολογισμό μέσα σε ένα 24ωρο από τη 15η Σεπτεμβρίου, 1.111 νεκρούς. Αξιωματούχοι στην περιφέρεια εκφράζουν ανησυχία, καθώς πλησιάζει το τέλος της χρονιάς και οι εορτασμοί ενδέχεται να προκαλέσουν νέα έξαρση των μολύνσεων, με τα συστήματα υγείας να κινδυνεύουν να φθάσουν στα όριά τους, όπως συνέβη στα μέσα της χρονιάς που οδεύει στο τέλος.

Η έναρξη εκστρατειών ανοσοποίησης σε κράτη της περιοχής, όπως το Μεξικό, η Χιλή, η Αργεντινή, αποτελεί αχτίδα ελπίδας, αλλά η Βραζιλία - η μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής - όπως και αρκετά άλλα κράτη της περιοχής μοιάζουν να δυσκολεύονται να βάλουν τις δικές τους προσπάθειες να εμβολιάσουν τους πολίτες τους στις ράγες.

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του SARS-CoV-2 στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 22.459 το προηγούμενο 24ωρο, φθάνοντας τα 1.687.185, δείχνουν σήμερα Τετάρτη τα δεδομένα που συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ για τις λοιμώδεις νόσους. Το ίδιο διάστημα, 1.129 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορωνοϊού να φθάνει πλέον τους 32.197 νεκρούς, κατά την ίδια πηγή.

Αυτός είναι ο βαρύτερος απολογισμός θυμάτων που έχει καταγραφεί ως τώρα στη Γερμανία σε μια ημέρα αφότου εκδηλώθηκε η πανδημία.

Στο μεταξύ, το όριο των 400.000 κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας έσπασε η Πορτογαλία, μετά την καταγραφή 3.336 νέων μολύνσεων το τελευταίο 24ωρο. Σύμφωνα με τη γενική διεύθυνση υγείας, το ίδιο χρονικό διάστημα 74 άνθρωποι υπέκυψαν στην Covid-19, αυξάνοντας το σύνολο των θυμάτων σε 6.751. Ο αριθμός των νοσηλειών κατέγραψε μικρή πτώση από την προηγούμενη μέρα, με 2.930 ανθρώπους να νοσηλεύονται με την Covid-19, ενώ 486 άνθρωποι βρίσκονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, 17 λιγότεροι από χθες.

Η Πορτογαλία ξεκίνησε την Κυριακή την εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορωνοϊού.

Εξάλλου, τα κρούσματα του SARS-CoV-2 που επιβεβαιώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο στη Νότια Κορέα παρέμειναν πάνω από το όριο των χιλίων για δεύτερη ημέρα, την ώρα που η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλλει τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα προκειμένου να ελέγξει το επιλεγόμενο τρίτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού.

Τα 1.050 κρούσματα που διαγνώστηκαν, εκ των οποίων 1.025 οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, αύξησαν το σύνολο των ανθρώπων που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό στην ασιατική χώρα σε 59.773, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Υπηρεσία Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KDCA). Τα κρούσματα κυμαίνονται περί τα χίλια εδώ και μία εβδομάδα. Άλλοι 20 ασθενείς με την COVID-19 υπέκυψαν, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας να φθάνει ως εδώ τους 879 νεκρούς. Ο δείκτης θνητότητας βρίσκεται στο 1,47%. Οι αρχές αναμένεται να αποφασίσουν εάν θα επιβάλλουν τα αυστηρότερα δυνατά μέτρα, πρακτικά κηρύσσοντας lockdown, το Σαββατοκύριακο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα