Εξηγήσεις από Έιντε για τη στάση του, ζήτησε η Κυβέρνηση

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη μεροληπτική υπέρ των Τούρκων στάση του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Οι δημόσιες τοποθετήσεις του κ. Έιντε για το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία του Κυπριακού ενόχλησαν και την κυβέρνηση.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, με οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, επικοινώνησε με τον

αξιωματούχο των Ηνωμένων Εθνών και ζήτησε εξηγήσεις.

Για παρερμηνεία των δηλώσεων του έκανε λόγο ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε.

Υποστήριξε ότι αυτό που είπε είναι ότι «οι δύο ηγέτες θα πρέπει να επικεντρωθούν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στη σμίκρυνση των διαφορών στις πτυχές, στις οποίες υπάρχουν διαφωνίες και διαφορετικές προσεγγίσεις».

Μιλώντας στην «Πρώτη Εκπομπή» του Ράδιο Πρώτο ο κ. Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι διαχρονικά υπήρξε θέμα με όλους τους Ειδικούς Συμβούλους του ΓΓ, ακόμα και με τους ίδιους του ΓΓ.

Στο μεταξύ θετικό δεδομένο χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος την πρόταση του κατοχικού ηγέτη για συζήτηση του εδαφικού σε ξεχωριστή συνάντηση, τύπου Καμπ Ντέιβιντ, εκτός Κύπρου, τονίζοντας, ωστόσο, ότι παράλληλα αποτελεί νέα θέση του Μουσταφά Ακιντζί και ουσιαστικά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλίδη, η αποσύνδεση του εδαφικού από την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων
προκύπτει από την πρόσφατη συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

Αποτελεί θετικό δεδομένο, σημείωσε, αφού στο πρόσφατο παρελθόν η Τουρκία υποστήριζε την ταυτόχρονη συζήτηση των πτυχών αυτών στο εξωτερικό.

Keywords
Τυχαία Θέματα