Φωτίου: Τεράστιες οι ευθύνες Τουρκίας για τους αγνοοούμενους

Η Τουρκία έσπευσε τις τελευταίες μέρες να απευθυνθεί εγγράφως στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για να ζητήσει αυτή από την Κυπριακή Δημοκρατία, να επιτρέψει την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες στις ελεύθερες περιοχές για να διεξαχθούν έρευνες προς εντοπισμό αγνοουμένων.

Αυτό ανέφερε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου σε ομιλία του σήμερα στην κηδεία του πεσόντα κατά την τουρκική εισβολή του 1974 Θεοτή Χρύσανθου του Στυλιανού, μέρος των λειψάνων του οποίου εντοπίστηκε το 2012 σε περιοχή

μεταξύ των χωριών Συγχαρί και Βουνό, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών, αναγνώρισης λειψάνων και ταυτοποίησης τους, της Διερευνητικής Επιτροπής που λειτουργεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Φώτης Φωτίου είπε ότι είναι τεράστιες οι ευθύνες της τουρκικής πλευράς και αναφέρθηκε στην μόλις προ διμήνου απόφαση της Τουρκίας, μετά από 41 και πλέον χρόνια, να επιτρέψει το άνοιγμα των λεγόμενων στρατιωτικών ζωνών σε 30 σημεία για να διενεργηθούν ανασκαφές για πιθανούς χώρους ταφής συμπατριωτών μας, τα ονόματα των οποίων περιλαμβάνονται στο μακρύ κατάλογο των αγνοουμένων, κρυβόμενη πίσω από την τουρκοκυπριακή πλευρά, ως η ίδια να μην έχει καμία ευθύνη, ως να μην διατηρεί στρατεύματα στην Κύπρο και να μην ασκεί έλεγχο στο κατεχόμενο από την ίδια τμήμα της πατρίδας μας.

«Αλλά, επειδή οι σκοπιμότητες αυτές είναι δύσκολο να εξυπηρετηθούν και οι εντυπώσεις είναι εκεί και μένουν, η Τουρκία έσπευσε τις τελευταίες μέρες να απευθυνθεί εγγράφως στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης για να ζητήσει αυτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, να επιτρέψει την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της για να διεξαχθούν έρευνες προς εντοπισμό αγνοουμένων”.

Και αυτό “χωρίς ποτέ μέχρι σήμερα να προκύψει τέτοιο θέμα, χωρίς ποτέ να υπήρξε παρόμοια πληροφορία σε σχέση με Τουρκοκύπριους αγνοούμενους. Αντίθετα, αναφορές για Ελληνοκύπριους των οποίων η τύχη αγνοείται και πιθανότατα να έχουν ταφεί σε σημεία εντός των στρατιωτικών ζωνών στα κατεχόμενα, υπάρχουν εδώ και δεκαετίες σε σωρεία διεθνών εγγράφων, με τα οποία καλούσαν την Τουρκία να επιτρέψει την πρόσβαση σε συνεργεία εκταφών», σημείωσε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Η Τουρκία, είπε ο κ. Φωτίου, πέραν του ανοίγματος των στρατιωτικών ζωνών, έχει επίσης υποχρέωση να επιτρέψει την πρόσβαση στα αρχεία του τουρκικού στρατού όπου υπάρχουν πληροφορίες για τις πλείστες περιπτώσεις αγνοουμένων, αν όχι για όλες. Όπως επίσης να υποδείξει τους μαζικούς χώρους που τάφηκαν οι νεκροί μας μετά από τις περισυλλογές που έγιναν από τα πεδία των μαχών και να δώσει για την σκόπιμη μετακίνηση οστών από τους αρχικούς χώρους ταφής σε άλλους χώρους, οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν άγνωστοι.

«Δεν μπορεί να παραδίδονται στους συγγενείς, αφού ταυτοποιηθούν, απλώς κάποια οστά από τα λείψανα των αγαπημένων τους προσώπων. Αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο. Είναι απάνθρωπο. Είναι ένα δεύτερο έγκλημα εις βάρος τους», τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Η Κυβέρνηση, συνέχισε, προβαίνει σε όλες τις δέουσες ενέργειες, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματος των αγνοουμένων, προσθέτοντας πως επιτεύχθηκε πρόοδος τα τελευταία χρόνια, αλλά οι περισσότερες περιπτώσεις των Ελληνοκυπρίων αγνοουμένων εξακολουθούν να είναι αδιερεύνητες.

Ο Χρύσανθος Θεοτή, ενώ ήταν σε εξέλιξη η τουρκική εισβολή, κατατάγηκε ως έφεδρος στο 251 Τάγμα Πεζικού που είχε ως έδρα του την Γλυκιώτισσα στην Κερύνεια. Από τα χαράματα της αποφράδας εκείνης μέρας, το 251 Τάγμα Πεζικού ήταν στο επίκεντρο των σφοδρών επιθέσεων που διενεργούσαν τα τουρκικά αεροπλάνα, καθώς τα πλοία είχαν προσεγγίσει τις ακτές της Κερύνειας για την αποβίβαση χιλιάδων στρατιωτών και σύγχρονου πολεμικού υλικού. Επί τη βάση σχεδίου, οι έφεδροι που είχαν καταταγεί άφησαν το στρατόπεδο του τάγματος και ο κάθε λόχος μετέβηκε στο χώρο διασποράς του. Μέσα στο στρατόπεδο παρέμεινε μικρή δύναμη, 15 περίπου στρατιωτών, για ανεφοδιασμό των λόχων από τις αποθήκες του. Ο Χρύσανθος, μαζί με τους υπόλοιπους άνδρες του λόχου του, ενίσχυσαν τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Κερύνειας για αναχαίτιση της προέλασης των τουρκικών στρατευμάτων, τα οποία είχαν αποβιβαστεί ήδη στην ακτή της Κερύνειας, στην περιοχή του Πέντε Μίλι.

Στις 22 Ιουλίου, οι τουρκικές δυνάμεις επιτέθηκαν με σφοδρότητα κατά των θέσεων της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου. Λίγο πριν το μεσημέρι της ίδιας μέρας, και μετά από σκληρές, αλλά άνισες μάχες, διατάχθηκε οπισθοχώρηση των ανδρών της Εθνικής Φρουράς και ανασυγκρότησή τους στο Πέλλα Πάϊς. Εκεί κατόρθωσε να φθάσει και ο Χρύσανθος μαζί με άλλους στρατιώτες, τόσο του 251 Τάγματος Πεζικού, όσο και άλλων μονάδων.Στις 24 Ιουλίου άρχισαν να αποχωρούν κατευθυνόμενοι άλλοι προς την περιοχή Βουνού-Συγχαρί- Δικώμου και άλλοι προς την περιοχή Καζαφανίου. Το απόγευμα αναχώρησε από το Πέλλα Πάϊς και ο Χρύσανθος, μαζί με δυο ακόμη στρατιώτες, με σκοπό να φθάσουν στην Κυθρέα. Φθάνοντας στο στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς, έξω από το Συγχαρί, άκουσαν ομιλίες στα ελληνικά και πλησίασαν περισσότερο. Διασχίζοντας το στρατόπεδο, δέχθηκαν οργανωμένη επίθεση από Τούρκους και Τουρκοκύπριους που τους είχαν κυκλώσει. Όσοι από την ομάδα του Χρύσανθου είχαν οπλισμό ανταπέδωσαν τα πυρά και ο καθένας από τους εθνοφρουρούς προσπάθησε να απομακρυνθεί από το μέρος της ενέδρας, ακολουθώντας πορεία κατά βούληση. Τέσσερις εθνοφρουροί κατόρθωσαν να απομακρυνθούν και να διασωθούν. Όλοι οι άλλοι, περιλαμβανομένου του Χρύσανθου, δεν έδωσαν από τη στιγμή της ενέδρας σημεία ζωής.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα