Φρένο στις αλλαγές της τελευταίας στιγμής βάζει η Βουλή για τη μεταρρύθμιση ΤΑ

Με στόχο να διευθετηθούν σημαντικά ζητήματα που αφορούν τη μεταρρύθμισης της τοπικής Αυτοδιοίκησης, το Υπουργείο Εσωτερικών συζήτησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών, τροποποιήσεις του νόμου για τους Επαρχιακούς Οργανισμούς Αυτοδιοίκησης (ΕΑΟ).

Η Επιτροπή Εσωτερικών αποφάσισε να εγκρίνει μόνο δύο επιμέρους αλλαγές στην Ολομέλεια της ερχόμενης Πέμπτης και να επανεξετάσει τις υπόλοιπες μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου. Έστειλε

ταυτόχρονα το μήνυμα ότι δεν πρόκειται να εγκρίνει προεκλογικά άλλες τροποποιήσεις που αφορούν τη μεταρρύθμιση, εκφράζοντας δυσφορία για την καθυστέρηση με την οποία ήρθαν.

Ιδιαίτερη ανησυχία εξέφρασαν Βουλευτές για τη μεταφορά την αρμοδιότητας αδειοδότησης της ανάπτυξης γης από τις 30 υφιστάμενες πολεοδομικές και οικοδομικές αρχές στους πέντε ΕΑΟ.  Το τροποποιητικό νομοσχέδιο ζητά την αναστολή παραλαβής αιτήσεων από 7 Ιουνίου μέχρι 1 Ιουλίου 2024, οπότε και οι ΕΑΟ θα αρχίσουν να λειτουργούν ως πολεοδομικές αρχές. Το διάστημα αυτό θα δώσει την ευκαιρία σε υφιστάμενους υπαλλήλους που έχουν αποσπασπαστεί να μετακινηθούν.

Οι Βουλευτές, αφού επεσήμαναν την καθυστέρηση που ήδη υπάρχει στο εξέταση των αιτήσεων ενόψει της μεταφοράς αρμοδιοτήτων, εξέφρασαν ανησυχία για την αναστολή της διαδικασίας, θεωρώντας ότι αυτό θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία και την κοινωνία. Η λύση που προέκριναν είναι η συνέχιση της παραλαβής των αιτήσεων από τους δήμους χωρίς να τις εξετάζουν, με στόχο να μεταφερθούν από 1 Ιουλίου στους ΕΑΟ. Η Επιτροπή ζήτησε επίσης ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο για πολεδομικές και οικοδομικές άδειες σε εκκρεμότητα.

Η Ανώτερη Διοικητική Λειτουργός στο Υπουργείο Εσωτερικών Κάκια Δημητρίου, ανέφερε ότι το βάρος των προετοιμασιών έχει πέσει στη διεύθυνση αδειδότησης, έχει εντοπιστεί το προσωπικό που θα αποσπαστεί και ότι ζήτησαν διακοπή παραλαβής των αιτήσεων ώστε να μετακινηθεί αυτό το προσωπικό. 

Η κ. Δημητρίου παρουσίασε στην Επιτροπή και άλλα άρθρα άμεσης προτεραιότητας. Ξεκινώντας με το άρθρο 5 που αφορά την σύνθεση του ΕΑΟ, είπε ότι υπάρχει τροποποίηση που αφορά το από που θα προέλθουν οι έξι εκπρόσωποι της Ένωσης Κοινοτήτων. Σύμφωνα με την τροποποίηση, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου συγκαλεί, το ταχύτερο δυνατό μετά την εκλογή των μελών του Συμβουλίου, συνεδρίαση της οποίας προεδρεύει για σκοπούς εκλογής μεταξύ των μελών του αντιπροσώπων στον ΕΟΑ.

Όσον αφορά τα 10 μέλη από τους δήμους αυτά θα κατανέμονται σε κάθε επαρχία αναλογικά. Το ένα μέλος θα είναι ο Δήμαρχος και τα υπόλοιπα μέλη θα αναδειχθούν από το δημοτικό συμβούλιο στην πρώτη του συνεδρία.

Η τρίτη τροποποίηση αφορά τον Δήμος Αμμοχώστου στον οποίο δεν υπάρχου κοινότητες και θα πρέπει να προέρχονται από τα δημοτικά συμβούλια.

Ο Γραμματέας της Ένωσης Δήμου Μιχάλης Σωκράτους ανέφερε ότι με βάση των αριθμό των μελών δεν μπορούν να εκπροσωπούνται όλοι οι αντιδήμαρχοι ενός δήμου στους ΕΟΑ, αλλά θα εκπροσωπούνται οπωσδήποτε όλοι οι Δήμαρχοι.

Στην Επιτροπή τέθηκε επίσης το θέμα της μη έγκρισης των προϋπολογισμών των ΕΑΟ από τη Βουλή κάτι που δεν αποδέχθηκαν οι Βουλευτές της Επιτροπής Εσωτερικών. Συμφώνησαν ωστόσο να μπει μια μεταβατική πρόνοια για τους πρώτους έξι μήνες, ώστε ο προϋπολογισμός να μη χρειάζεται την έγκριση της Βουλής, για σκοπούς διευκόλυνσης της μεταρρύθμισης.

Από το Υπουργείο Εσωτερικών ζητήθηκε επίσης η έγκριση της λειτουργίας των προσωρινών συντονιστικών συμβουλίων ώστε να μπορέσει να γίνει η απόσπαση του προσωπικού και η ανάθεση άσκησης καθηκόντων σε υφιστάμενη μέλη του προσωπικού από 1 Ιουλίου μέχρι να λειτουργήσει το μόνιμο συμβούλιο του οργανισμού.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της, Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την ενόχλησή του που ακόμα και σήμερα έρχονται τροποποιητικά και εφραμοστικά νομοσχέδια της μεταρρύθμισης. Παραδέχτηκε ότι ευλόγως υπάρχει ανάγκη για τροποποιήσεις και ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμοι να ψηφίσουν τις αναγκαίες αλλαγές για να βελτιωθεί η εφαρμογή των νόμων. Ωστόσο είπε ότι δεν είναι σωστό να ψηφίζονται αλλαγές της τελευταίας στιγμής και θα πρέπει να μπει μια τελεία και να συνεχίσουν με τα άλλα θέματα μετά τις εκλογές.

Σημείωσε ότι για την επόμενη Ολομέλεια θα δεχτούν μόνο δύο επιμέρους αλλαγές που αφορούν τη μεταβατική για έξι μήνες δυνατότητα των επαρχιακών οργανισμών να εγκρίνουν μαζί με την εκτελεστική εξουσία τους προϋπολογισμούς τους και μια ειδική μεταβατική πρόνοια για τους ανθρώπους που θα προΐστανται των υπηρεσιών μέχρι να υπάρξει κανονικός διορισμός μέσα από τις κανονικές διαδικασίες.

Πρόσθεσε ότι όλα τα υπόλοιπα εκκρεμούντα ζητήματα θα συζητηθούν κατά προτεραιότητα αμέσως μετά τις εκλογές της 9η Ιουνίου.

Ο κ. Δαμιανού συμπλήρωσε ότι η Επιτροπή αποφάσισε ομόφωνα να υποβάλει γραπτό ερώτημα στον Υπουργό Εσωτερικών για τη δυνατότητα των ΕΟΑ να εφαρμόσουν τη μεταρρύθμιση με αφορμή το πολύ σημαντικό ζήτημα των αδειδοδοτήσεων.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Σύκας έκρουσε τον κώδων του κινδύνου για το αριθμό των καθυστερημένων αιτήσεων για αδειοδοτήσεις που ήδη υπάρχουν στις αρμόδιες αρχές αυτοδιοίκησης, εξαιτίας και της αναμονής μεταφοράς των αρμοδιοτήτων στον ΕΟΑ.

Πρόσθεσε ότι ζήτησαν από τον αρμόδιο Υπουργό να δώσει προτεραιότητα στο ζήτημα και ζήτησαν γραπτές διαβεβαιώσεις. Εξέφρασε την εκτίμηση ότι από 1η Ιουλίου θα υπάρχουν γύρω στις 40 χιλιάδες καθυστερημένες αιτήσεις και σημείωσε ότι τόσο η εκτελεστική όσο και η νομοθετική εξουσία θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση του θέματος.

Εξέφρασε επίσης απογοήτευση για την καθυστέρηση που υπάρχει στις ρυθμιστικές αλλαγές για την μεταρρύθμιση αναφέροντας ότι ακόμα και αύριο το Υπουργικό Συμβούλιο θα έρθει να εγκρίνει νομοθετικές διατάξεις.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου είπε ότι υπήρξαν καθυστερήσεις που δεν προέκυψαν τελευταίως αλλά από την πρώτη στιγμή που δόθηκε παράταση για υλοποίηση της μεταρρύθμισης. Ανέφερε ωστόσο ότι η Κυβέρνηση όφειλε να επισημάνει τα προβλήματα και κενά της νομοθεσίας ώστε να μπορούν να διεξαχθούν οι εκλογές με πιο εύρυθμο τρόπο. Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή Εσωτερικών στο σύνολό της είναι έτοιμη να συζητήσει όλα τα θέματα για να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις σε βάρος των πολιτών.

Πηγή: ΚΥΠΕ
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Φρένο, Βουλή,freno, vouli