Γιατί η είσοδος της BG στο «12» είναι win-win situation

Η συμφωνία της Κυπριακής Δημοκρατίας με την όμιλο BG, για αγορά μεριδίου της τάξης του 35% στο οικόπεδο 12, αποτελεί ουσιαστικά ένα βήμα προς την εξαγωγή φυσικού αερίου από την Αφροδίτη στα τερματικά της Αιγύπτου υποστηρίζουν ειδικοί στον τομέα της ενέργειας.

Η απόφαση ανακοινώθηκε ταυτόχρονα από τις εταιρείες Noble και BG στα χρηματιστήρια του Λονδίνου και της Νέας Υόρκης τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015, όπως επίσης και από τον ίδιο τον Υπουργό Ενέργειας, υπενθυμίζει

σε blog του στο SigmaLive English ο πρώην Εκτελεστικός Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας.

Η απόφαση τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, όταν δηλαδή το κοίτασμα Αφροδίτη βρίσκεται στο στάδιο των αποφάσεων για εκμετάλλευση και αξιοποίηση του, δημιουργεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να αποτελέσει μια πηγή φυσικού αερίου για την Αίγυπτο, όπου ο όμιλος BG διαθέτει τερματικό υγροποίησης δύο τρένων στο Ιντκού.

Έτσι διαμορφώνεται το σκηνικό στο οικόπεδο 12

Μέχρι στιγμής οι οικονομικοί όροι της συμφωνίας δεν έχουν γίνει γνωστοί, πέρα του ότι η BG θα πληρώσει 165 εκατομμύρια δολάρια για να εξασφαλίσει το 35% των μετοχών, ανεβάζοντας την αξία του κοιτάσματος Αφροδίτη στα 471 εκατομμύρια δολάρια. Η εταιρεία Noble θα παραμείνει ως διαχειρίστρια εταιρεία του τεμαχίου με μέρισμα 35% ενώ η Delek θα διατηρήσει τις εναπομείναντες μετοχές που ανέρχονται στο 30%.

Χαμηλή η τιμή αλλά…

Ο Χαράλαμπος Έλληνας αναφέρει ότι κάποιοι αναλυτές από τους οίκους Tudor, Pickering, Hold &Co (TPH) ήδη εκτιμούν ότι η BG κατάφερε να εξασφαλίσει φτηνά αυτό το μερίδιο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και την υπερπροσφορά που υπάρχει στον τομέα του υγροποιημένου φυσικού αερίου, δεν είναι καθόλου απίθανο να βλέπουμε τέτοιες χαμηλές τιμές, ωστόσο το μέγεθος της πτώσης είναι εκπληκτικό», αναφέρει ο TPH. Σύμφωνα με τον πρώην Εκτελεστικό Πρόεδρο της ΚΡΕΤΥΚ, συγκρίνοντας τη συμφωνία με άλλες παρόμοιες του πρόσφατου παρελθόντος, είναι γεγονός ότι η τιμή είναι χαμηλή.

Την ίδια ώρα όμως πρόκειται για εξέλιξη η οποία έρχεται να δώσει νέα δυναμική στην ανάπτυξη του κοιτάσματος λαμβάνοντας υπόψη και τα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η εταιρεία Noble.

Η BG είναι μια εταιρεία που οικονομικά είναι πολύ πιο ισχυρή και μέσα στο 2015 επέδειξε αντίθετα με τα δεδομένα των καιρών, διαθέτει την απαραίτητη ρευστότητα. Είναι για αυτό που κατάφερε να σφραγίσει αρκετά καλές συμφωνίες εκμεταλλευόμενη και το στρατηγικό πλεονέκτημα που διαθέτει στην Αίγυπτο.

Η συμφωνία επίσης μειώνει σημαντικά τα επενδυτικά ρίσκα του οικοπέδου 12 και το καθιστά ανταγωνιστικό έναντι για παράδειγμα του οικοπέδου Λεβιάθαν του Ισραήλ. Επιπλέον η οικονομική ευχέρεια της BG θα επιτρέψει στη γρηγορότερη εξαγωγή του φυσικού αερίου, το κόστος της οποίας εκτιμάται στα 2,5-3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα χρονοδιαγράμματα

Αν και ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι η παραγωγή πιθανόν να αρχίσει το 2020, στην τελική όλα θα εξαρτηθούν από τα συμβόλαια πωλήσεων που θα έχει κλειδώσει η BG όπως επίσης και τη διαμόρφωση της τιμής του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή το περιβάλλον δεν είναι ευνοϊκό καθώς οι χαμηλές τιμές έχουν σπρώξει προς τα κάτω τις επενδύσεις. Οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 6 δολάρια mmBTU και αναμένεται να κρατηθούν σε αυτά τα επίπεδα για αρκετό καιρό.

Θα είναι επίσης ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον κ. Έλληνα, να δούμε ποια τιμή είναι διατεθειμένη η BG να πληρώσει για να αγοράσει Φυσικό Αέριο από την Αφροδίτη για να το μεταφέρει στο τερματικό του Ιντκού.

Win-Win

εν τέλει η συμφωνία εκτιμάται ότι είναι στη λογική του win-win. Σε μια δύσκολη περίοδο για τον τομέα της ενέργειας, η Κύπρος έχει καταφέρει να εντάξει στην κοινοπραξία του οικοπέδου 12 μια εταιρεία με ευχέρεια κινήσεων λόγω της ισχυρής ρευστότητας και του στρατηγικού πλεονεκτήματος που διαθέτει στην Αίγυπτο. Αυτή η συμφωνία εκτιμούν ειδικοί, αναμένεται να «ξεκλειδώσει» τη διαδικασία αξιοποίησης και εκμετάλλευσης του «Αφροδίτη», ενώ από αυτή αναμένεται να εμφανιστούν επιπλέον επιλογές.

[email protected]

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα