Γιατί ο Ζελένσκι δεν είναι Τσώρτσιλ - Η χακί μπλούζα και τα social media

«Ο Ζελένσκι δεν είναι Τσώρτσιλ. Είναι μάλλον ένας.. απρόσμενος ήρωας».

Με αυτόν τον τίτλο το CNN επιχειρεί μια δεύτερη ανάγνωση γύρω από τη στάση του Ουκρανού Προέδρου από τη μέρα της ρωσικής εισβολής. Ο Ουκρανός Πρόεδρος ήταν στόχος για τους Ρώσους εισβολείς.

Τη Δευτέρα ωστόσο έκανε μια νέα εμφάνιση, μέσα από το γραφείο του. Το βίντεο θύμισε λίγο selfie βίντεο και λίγο

προεδρικό διάγγελμα. Ο πρώην κωμικός έκανε μια εισαγωγή με λίγη εσάνς black humor λέγοντας ότι «Ξέρετε, συνηθίσαμε να λέμε ότι η Δευτέρα είναι μια δύσκολη μέρα. Στην πατρίδα έχει πόλεμο. Άρα κάθε μέρα είναι Δευτέρα. Τώρα έχουμε συνηθίσει γιατί κάθε μέρα και κάθε νύχτα είναι έτσι (σ.σ με πόλεμο)». Οι περισσότεροι Αμερικανοί ήξεραν τον Ζελένσκι ως τον άνθρωπο του παρασκηνίου.

Διαβάστε επίσης: O ολιγάρχης - κλειδί πίσω από τον Ζελένσκι με κυπριακό διαβατήριο

Η σύγκριση με τον Τσώρτσιλ

Οι συγκρίσεις Ζελένσκι με Τσώρτσιλ έρχονται από όλες τις πλευρές. Και από δεξιά και από αριστερά αλλά και από τα Μέσα, λέει το CNN. Επισημαίνεται μάλιστα ότι ο Ζελένσκι αντί του καπέλου του Τσώρτσιλ και του ασύρματου ραδιοφώνου κρατάει ένα smartphone και φοράει ένα χακί μπλουζάκι.

Κατά την ομιλία του ενώπιον του βρετανικού κοινοβουλίου, ο Ζελένσκι σύγκρινε τον αγώνα της Ουκρανίας με αυτόν της Βρετανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της ναζιστικής Γερμανίας. «Δεν θα τα παρατήσουμε και δεν θα χάσουμε. Θα παλέψουμε μέχρι το τέλος. Σε θάλασσα κι αέρα. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για τη γη μας, με οποιοδήποτε κόστος», είπε ο Ζελένσκι θυμίζοντας την ομιλία του Τσώρτσιλ. 

Συγκρίνοντας την Ουκρανία με το Ηνωμένο Βασίλειο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ο Ζελένσκι είπε ότι οι Ουκρανοί παλεύουν για να σώσουν τη χώρα τους, «όπως ακριβώς δεν θέλατε να χάσετε τη χώρα σας όταν οι ναζί άρχισαν να πολεμούν τη χώρα σας και έπρεπε να πολεμήσετε για τη Βρετανία».

Το CNN συνομίλησε με τον Douglas Brinkley, Αμερικανό ιστορικό της προεδρικής ιστορίας και έθεσε τη σύγκριση Τσώρτσιλ – Ζελένσκι. Ο Brinkley το απέρριψε λέγοντας πως ο Τσώρτσιλ ήταν ήδη ένας ηγέτης, ένας ήρωας πολέμου, ένας επιζών σκανδάλων και ένας έμπειρος συγγραφέας όταν έγινε Πρωθυπουργός.

«Μοιάζει περισσότερο στον Vacklav Havel παρά στον Τσώρτσιλ», υποστήριξε ο Brinkley τονίζοντας ότι ο Havel ήταν ένας θεατρικός συγγραφέας του οποίου το κίνημα στη Τσεχοσλοβακία (η Βελούδινη Επανάσταση) πήρε το όνομά της από ένα συγκρότημα, το Velvet Underground.

«Κανείς δεν πίστευε ότι ο Havel, ένας συγγραφέας, θα μπορούσε να γίνει ένας παγκόσμιος ηγέτης. Και έγινε», υπέδειξε ο Brinkley. Παράλληλα υπενθύμισε το παράδειγμα του Λεχ Βαλέσα, ενός συνδικαλιστή στην Πολωνία, ο οποίος έγινε σύμβολο επαναστάτη και εμπνευσμένου ηγέτη. Ο Ρίγκαν, ήταν επίσης ένας άνδρας που γύριζε ταινίες με χιμπατζήδες, είπε ο Brinkley, και κατέληξε να είναι ο Πρόεδρος που διοικούσε στην κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου.

Έδειξε επίσης τον Ρόναλντ Ρέιγκαν, ο οποίος «γύριζε ταινίες με χιμπατζήδες - «Ώρα για ύπνο για τον Μπόνζο» - και κατέληξε να είναι ο πρόεδρος για να προεδρεύσει στην κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου».

Αυτοί οι άνθρωποι, οι κωμικοί, έχουν ένα πλεονέκτημα: είναι σε θέση να επικοινωνούν με τους ανθρώπους σε μια περίοδο κρίσης. Είναι αυτό που χρειάζεσαι περισσότερο (σ.σ την επικοινωνία), λέει ο Brinkley. «Ο Ζελένσκι θα μείνει στην ιστορία. Η γενναιότητά του, ενέχει και ένα στοιχείο Δαβίδ και Γολιάθ», σημειώνει ο ιστορικός.

Αν κοιτάξετε την ιστορία, ο Τζωρτζ Ουάσιγκτον κράτησε την επανάσταση ζωντανή, επειδή έμεινε ζωντανός αναφέρει στην ανάλυσή του το CNN.

Ο ιδιαίτερος δεσμός του Ζελένσκι με το λαό του

«Βλέπουμε έναν τύπο που θεωρείτο βασικά ότι στερείται ειδικού βάρους, έξω απ’ το στοιχείο του, έτοιμο να συντριβεί από μια γειτονική υπερδύναμη, κάτι που δεν συμβαίνει μέχρι τώρα», σχολιάζει ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Hunter College της Νέας Υόρκης, Άντριου Τζ. Πόλσκι, συγγραφέας βιβλίου για Αμερικανούς προέδρους εν καιρώ πολέμου. «Πιστεύω ότι ο κόσμος περίμενε [από τον Ζελένσκι] να το σκάσει και νομίζω ότι ξάφνιασε τον κόσμο αποφασίζοντας να μοιραστεί τους κινδύνους που αυτοί διατρέχουν», λέει.

Κι αυτό, συμπληρώνει, δημιούργησε μια «αμφίδρομη σχέση μεταξύ του Ζελένσκι και του ουκρανικού λαού. Θεωρώ ότι αντλούν ενέργεια ο ένας από τον άλλο και εμπιστοσύνη. Κι αυτό είναι ένα εντυπωσιακό επικοινωνιακό επίτευγμα για έναν ηγέτη, να είναι σε τόσο μεγάλη επαφή με τον λαό του μεσούσης μιας κρίσης». Με συνεντεύξεις και εμφανίσεις μέσω τηλεδιασκέψεων από απόρρητες τοποθεσίες ο Ζελένσκι έχει προσπαθήσει να φέρει την υφήλιο στο πλευρό της Ουκρανίας.

Όταν είπε στο Ευρωκοινοβούλιο : «πολεμούμε μόνον για την πατρίδα μας και την ελευθερία μας», η μεταφράστρια ξέσπασε σε λυγμούς… Την επομένη, μιλώντας σε εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο στο πλαίσιο εράνου η πρώην κυρία των ΗΠΑ, Τζιλ Μπάιντεν είπε: «ανοίγω κάθε πρωί την τηλεόραση και προσεύχομαι να είναι ζωντανός ο Ζελένσκι».

Ο Ζελένσκι «μετρ» στη χρήση των social media

Η προσωπικότητα, τα μηνύματα και ο τρόπος που τα απευθύνει ο Ζελένσκι αλληλοενισχύονται, λέει η Τζέιμισον. «Ο τρόπος που απευθύνεται με κοντινά πλάνα στην κάμερα δείχνει την αποτελεσματική χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης – μιλά εκτός κειμένου, καθαρά, σταράτα, αποπνέοντας αποφασιστικότητα».

Τα μηνύματά του δεν έχουν όλα απαραίτητα τον ίδιο αντίκτυπο, υπογραμμίζει η Τζέιμισον. «”Μην τους αφήσετε να μας εξολολθρεύσουν” είναι πιο αποτελεσματικό μήνυμα από το να συγκαλέσει μια σύνοδο του ΝΑΤΟ, αδύναμη και συγκεχυμένη».

Η ίδια υπογραμμίζει ότι τα τηλεοπτικά δίκτυα μεγέθυναν την ισχύ των εκκλήσεων του Ζελένσκι επενδύοντάς τες με «δυνατές εικόνες κατεστραμμένων κτιρίων, μητέρων που φεύγουν να σωθούν κρατώντας στις αγκαλιές τους τα παιδιά τους, τις απειλητικές κάνες ρωσικών αρμάτων μάχης, άδειων ραφιών στα καταστήματα κ.α.» Και πέρα απ’ όλα αυτά πλανάται και το φάσμα του θανάτου πάνω απ’ τον Ζελένσκι: «η αξύριστη εμφάνισή του, το στρατιωτικό μπουφάν στις δημόσιες εμφανίσεις του, και οι επανειλημμένες υπενθυμίσεις του στους παγκόσμιους ηγέτες ότι αυτή μπορεί να είναι η τελευταία φορά που τον βλέπουν ζωντανό προσθέτουν αμεσότητα στις εκκλήσεις του», λέει η Τζέιμισον.

Αυτό το ίδιο μήνυμα, ότι ίσως είναι η τελευταία φορά που τον βλέπουν ζωντανό, απηύθυνε ο Ζελένσκι και στο μήνυμά του στο Κογκρέσο το Σαββατοκύριακο. Ο βουλευτής Μάικ Κουίγκλι κρατούσε σημειώσεις όσο μιλούσε ο Ουκρανός πρόεδρος. «Ήρεμος, ηρωικός, άνευ προηγουμένου», ήταν μερικές από τις λέξεις που σημείωσε, όπως είπε στο ABC News.

«Δεν νομίζω ότι μπορεί κάποιος που έχει αισθήματα να κάθεται να τον ακούει και να μην συγκινηθεί», δήλωσε, συγκρόνοντας τον Ζελένσκι με τον Τσόρτσιλ. Το ίδιο έκανε και ο Άντριου Ρόμπερτς, συγγραφέας βιογραφίας του ιστορικού ηγέτη της Βρετανίας κατά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο, ο οποίος επεσήμανε τη γενναιότητα του Ζελένσκι και την άρνησή του να ωραιοποιεί τις καταστάσεις.

Με πληροφορίες από cnn.com / iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα