Η χειμερινή τουριστική περίοδος στη Βουλγαρία ανοίγει στο Μπάνσκο

Η χειμερινή τουριστική περίοδος στη Βουλγαρία ανοίγει στο χιονοδρομικό κέντρο του Μπάνσκο.

Η σεζόν θα ξεκινήσει επίσημα στην πλατεία της πόλης απόψε στην παρουσία του Βούλγαρου Υπουργού Τουρισμού Ιλίν Ντιμιτρόφ, της τρεις φορές Ολυμπιονίκη Maria Hofl-Riesch και του πέντε φορές πρωταθλητή του Παγκόσμιου Κυπέλλου γενικής κατηγορίας Marc Girardelli. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει παρουσίαση και γευσιγνωσία παραδοσιακών τοπικών εδεσμάτων, παραδοσιακή μουσική και χορευτική παράσταση και επίδειξη φωτιάς.

Οι ανταποκριτές του BTA αναφέρουν ότι το άνοιγμα της

χιονοδρομικής περιόδου στα άλλα δύο μεγάλα χειμερινά θέρετρα, το Παμπόροβο και το Μπόροβετς, αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα επειδή η ανοιξιάτικη θερμοκρασία έχει λιώσει το χιόνι. Στο Παμπόροβο σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία τις μηχανές παραγωγής χιονιού αυτό το Σάββατο και την Κυριακή και η σεζόν θα ξεκινήσει στις 22 ή 23 Δεκεμβρίου το αργότερο. Στο Μπόροβετς, χιόνι παράγεται όποτε το επιτρέπει ο καιρός και η εταιρεία που διευθύνει το χιονοδρομικό κέντρο δήλωσε ότι προσμένει χιονοπτώσεις και χαμηλές θερμοκρασίες.

Η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Ιρένα Γκεοργκίεβα αναμένει ότι τα χειμερινά θέρετρα θα βασιστούν και πάλι στους ντόπιους πελάτες. Παραδοσιακά, οι Βούλγαροι τουρίστες καταγράφουν περίπου 1 εκατομμύριο αφίξεις, σε καταλύματα με 10 και πλέον θέσεις κλινών. Περισσότεροι ξένοι τουρίστες αναμένονται επίσης, λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον που καταγράφεται στις αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ρουμανίας, του Ισραήλ, της Βόρειας Μακεδονίας, της Σερβίας και της Ελλάδας.

Το Υπουργείο Τουρισμού προβλέπει αύξηση 5 έως 10% φέτος σε σύγκριση με τη σεζόν 2021/2022. Ο κλάδος αναμένει 400.000 αφίξεις μηνιαίως ή περισσότερες από 1,2 εκατομμύρια συνολικά για την περίοδο Δεκεμβρίου-Απριλίου, που είναι στα ίδια επίπεδα ή ακόμα καλύτερα από το 2019, όταν ο κλάδος στη Βουλγαρία είχε μια από τις κορυφαίες χρονιές της. Το Μπάνσκο αναμένει 12% περισσότερους τουρίστες, το Παμπόροβο 15% περισσότερο και το Μπόροβετς το ίδιο, δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Τουρισμού Μιρέλα Μόντεβα, επικαλούμενη πηγές της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Κατά μέσο όρο, οι υπηρεσίες και τα αγαθά που σχετίζονται με τον χειμερινό τουρισμό αναμένεται να είναι 10 έως 15% πιο ακριβά φέτος, κάτι που εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από τον πληθωρισμό, αναφέρουν στελέχη του κλάδου. Οι χειμερινές διακοπές με σκι στη Βουλγαρία έχουν ανταγωνιστικές τιμές σε σύγκριση με την Αυστρία, την Ιταλία, την Ελβετία και τη Γαλλία. Οι τιμές ποικίλλουν πολύ, από 11.000 λέβα και πλέον για τέσσερις διανυκτερεύσεις σε μια προεδρική σουίτα κατά την περίοδο της Πρωτοχρονιάς έως 60-100 λέβα ανά διανυκτέρευση, συμπεριλαμβανομένου ενός εορταστικού δείπνου σε ορεινό σαλέ. Οι περισσότεροι ξένοι τουρίστες μπορούν οικονομικά να επιλέξουν ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων και προτιμούν παραδοσιακά αυτές τις εγκαταστάσεις διαμονής, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 75% των διανυκτερεύσεων των αλλοδαπών και μόλις το 4% των Βουλγάρων.

Παρά τις προκλήσεις, τα έσοδα από διανυκτερεύσεις έφτασαν τα 40,8 εκατομμύρια λέβα το 2021 (εκ των οποίων 28,1 εκατομμύρια από Βούλγαρους και 12,7 εκατομμύρια από αλλοδαπούς). Ο συνολικός αριθμός διανυκτερεύσεων σε όλα τα καταλύματα τον Δεκέμβριο του 2021 ήταν 127,3% υψηλότερος από τον Δεκέμβριο του 2020. Για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη αύξηση της τουριστικής ροής φέτος, το Μπάνσκο και το Ράζλογκ θα χρειαστούν από 38 έως 41 αστυνομικούς που θα τοποθετηθούν στους δύο δήμους μεταξύ 15 Δεκεμβρίου και 15 Μαρτίου, δήλωσαν οι δήμαρχοι Ιβάν Κάντεφ και Βέντσιλαβ Γκαρμένοφ.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Ιβάν Ντεμερτζίεφ είπε ότι περίπου 30 επιπλέον αστυνομικοί μπορούν να σταλούν στο Μπάνσκο για τη χειμερινή τουριστική περίοδο, αλλά η τοπική αρχή δεν έχει την δυνατότητα να πληρώσει για τη διαμονή τους και η επιχειρηματική κοινότητα δεν βοηθά ούτε σε αυτό το θέμα. Το Μπάνσκο χρειάζεται μια πρόσθετη ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης για να ανταποκριθεί σε τραυματισμούς στο σκι. Το  Μπλαγκόεβγκραντ θα πρέπει να δώσει μερικούς από τους πόρους του για αυτόν τον σκοπό και, σε αντίθετη περίπτωση, θα εξεταστεί το ενδεχόμενο τοποθέτησης μιας επιπλέον ιατρικής ομάδας, δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Λίντια Τσορμπάνοβα. Ο δήμαρχος του Ράζλογκ, Βέντσισλαβ Γκαρμένοφ, δήλωσε ότι ο δήμος του είναι έτοιμος για καθαρισμό χιονιού στους δρόμους και για αποκομιδή σκουπιδιών.

Στα τέλη Νοεμβρίου, η διευθύνουσα σύμβουλος της Ulen Μάγια Χριστόσκοβα ζήτησε από την Επιτροπή Τουρισμού της Εθνικής Συνέλευσης να υποστηρίξει την κατασκευή μιας δεύτερης γόνδολας στη χιονοδρομική περιοχή του Μπάνσκο - ένα πρόβλημα που είναι ανοιχτό εδώ και χρόνια, το οποίο αναγκάζει τους σκιέρ να περιμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα στον κάτω σταθμό με τον ανελκυστήρα. Ο πρόεδρος της επιτροπής Τσόντσο Γκάνεφ συμφώνησε ότι αυτή η κατάσταση δεν είναι σωστή και είπε ότι το θέμα μπορεί να συζητηθεί με το υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο ή με μια μελλοντική τακτική κυβέρνηση, εάν υπάρξει. Ο εκτελεστικός διευθυντής στο Βίτοσα Σκι, Γιαν Καλκεβ  υποστήριξε ότι η εγκατάλειψη της περιοχής του σκι στο όρος Βίτοσα επειδή οι θεσμοί που εκπροσωπούν το κράτος δεν έχουν όραμα αμαυρώνουν την εικόνα της Σόφιας και αρνούνται στους κατοίκους της πρωτεύουσας, και ιδιαίτερα στα παιδιά, την ευκαιρία να ασκήσουν χειμερινά σπορ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα