Η διαδικασία, τα κριτήρια και σχέδια Τ/κ ενόψει Μοντ Πελεράν

Στο τελικό στάδιο προετοιμασίας ενόψει Μοντ Πελεράν οι δυο ηγέτες. Αύριο στις 11.00 το πρωί η έναρξη των συνομιλιών σπό τον Μπαν κι Μούν.

Αναχωρούν σήμερα για το Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, ο Πρόεδρος της δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης και ο Τ/κ ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί, για έναν νέο γύρο εντατικοποιημένων συνομιλιών.

Η διαδικασία στο Μοντ Πελεράν θα διαρκέσει από τις 7-11 Νοεμβρίου, με το

Εδαφικό για πρώτη φορά να τίθεται στο επίκεντρο της συζήτησης.

Τα Ηνωμένα Έθνη δίνουν μεγάλη έμφαση στο στάδιο αυτό της διαπραγμάτευσης και αυτό τεκμηριώνεται και μέσα από την παρουσία του Γενικού τους Γραμματέας, ο οποίος στις 11.00 το πρωί της Δευτέρας θα κηρύξει την έναρξη της διαδικασίας. Ευελπιστούν ότι μετά από το στάδιο Μόντ Πελεράν, θα μπορέσουν να προχωρήσουν στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων, που δεν είναι άλλη από την Διάσκεψη για τις Εγγυήσεις και την Ασφάλεια.

Η διαδικασία στο Μοντ Πελεράν

Σύμφωνα με δηλώσεις του Μουσταφά Ακιντζί, στην διακαναλική διάσκεψη Τύπου, τις δυο πρώτες μέρες στο Μοντ Πελεράν, οι δυο ηγέτες θα συζητήσουν όλα τα θέματα στα οποία συνεχίζει να υπάρχει διάσταση θέσεων και απόψεων, από τα ήδη συζητηθέντα 4 κεφάλαια, με προεξέχοντα ζητήματα, την εκ περιτροπής προεδρία, την σύσταση και τον τρόπο λήψης αποφάσεων από το Υπουργικό Συμβούλιο, το περιουσιακό και όχι μόνο.

Ακολούθως, οι δυο ηγέτες, θα μπουν στην συζήτηση του Εδαφικού, μια συζήτηση η οποία όπως όλα δείχνουν, θα ξεκινήσει από τη συμφωνία επί των κριτηρίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα τα κριτήρια των δυο πλευρών μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

Kριτήρια Ε/κ πλευράς:

Δικαίωμα επιστροφής ανεξαρτήτως περιουσίας, ιδιοκτησίας και εδαφικών αναπροσαρμογών σε τουλάχιστον 100 χιλιάδες πρόσφυγες. Θα πρέπει να επιστραφούν εδάφη που έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους Ε/κ (π.χ. Μόρφου), που είχαν υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού πριν το 1974 και εδάφη που έχουν ιστορική, αρχαιολογική ή θρησκευτική σημασία.Το ποσοστό της ακτογραμμής θα πρέπει να είναι ανάλογο με το ποσοστό του εδάφους (60%+).Να αντικατοπτρίζει την κυριότητα γης, πληθυσμού και περιοχών κάθε συνιστώσας πολιτείας και να κατανέμει ισορροπημένα τους πρωτογενείς πόρους.Θα πρέπει να ληφθούν υπόψη τα εδάφη με προοπτική ανάπτυξης, παραγωγικότητα, λειτουργικότητα, εμπορικότητα και τουρισμό, που έχουν μεταφορές και επικοινωνίες και που γειτνιάζουν με κατοικημένες περιοχές.

Κριτήρια Τ/κ πλευράς:

Ο αριθμός των επηρεαζόμενων από τις εδαφικές αναπροσαρμογές πρέπει να είναι ο ελάχιστος.Να μην έχουμε μαζικές(σε μεγάλο βαθμό) μετακινήσεις πληθυσμώνΠεριοχές με μεγάλες επενδύσεις και ανάπτυξη δεν θα πρέπει να περιληφθούν στις εδαφικές αναπροσαρμογές (π.χ. Μόρφου) Δεν πρέπει να υπάρξει μεγάλη αλλαγή στο σημερινό ποσοστό ακτογραμμής Θα πρέπει να διασφαλίζεται η διζωνικότητα και να εξαιρούνται ειδικές ζώνες, καντόνια και θύλακες (ευθεία γραμμή)

Ακολούθως αν και εφόσον καταλήξουν οι δυο ηγέτες, υπάρχει και πάλι διάσταση απόψεων όσο αφορά στη συνέχεια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι μετά τα κριτήρια αν υπάρξει συμφωνία πάμε σε ταυτόχρονη παρουσίαση χαρτών, κάτι όμως που δεν επιβεβαιώνει ο Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος υποστηρίζει ότι χωρίς ημερομηνία για πενταμερή, δεν υπάρχει χάρτης.

Η ομάδα του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Ελβετία

Η Προεδρία της Δημοκρατίας ανακοίνωσε πως κατά την επικείμενη μετάβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Μοντ Πελεράν, θα τον συνοδεύουν, πέραν του Διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Νίκου Χριστοδουλίδη, του Αναπληρωτή Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Βίκτωρα Παπαδόπουλου, οι ακόλουθοι:

Πόλυς Πολυβίου και Κύπρος Χρυσοστομίδης, Σύμβουλοι του Προέδρου της Δημοκρατίας και συμμετέχοντες στις διαπραγματεύσεις με τον Τουρκοκύπριο ηγέτηΠαναγιώτης Δημητρίου, Επικεφαλής της Ομάδας Στήριξης του ΔιαπραγματευτήΝίκος Κλέανθους και Τουμάζος Τσελεπής, Μέλη της Ομάδας Στήριξης του ΔιαπραγματευτήΝικόλας Κυριάκου εκ μέρους της Γενικής ΕισαγγελίαςΕρατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για το ΠεριουσιακόΑνδρέας Χατζηράφτης, Αναπληρωτής Πρώτος Κτηματολογικός Λειτουργός.

Συνάντηση Ακιντζί-Ερντογάν λίγο πριν την Ελβετία

Συνάντηση στην Τουρκία είχε χθές το απόγευμα ο Μουσταφά Ακιντζί, με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν έγιναν δηλώσεις μετά τη συνάντηση ωστόσο, πηγές αναφέρουν ότι ξεκαθάρισε η σημασία που έχει η παραμονή του συστήματος των εγγυήσεων της Τουρκίας, αλλά και η στρατηγική που θα ακολουθηθεί κατά τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων.

Ερντογάν και Ακιντζί τόνισαν ότι διατηρούν την αποφασιστικότητα για λύση, επεσήμαναν ότι η διαδικασία στις διαπραγματεύσεις έχει μπει σε μια ευαίσθητη περίοδο, ανέφεραν ότι η διζωνική και δικοινοτική δομή στο νησί πρέπει να βρίσκεται κάτω από μια νομική ασφάλεια, ενώ είναι σημαντικό να διατηρηθεί το σύστημα εγγυήσεων.

Σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας "Σημερινή", κάνει λόγο για μια στρατηγική η οποία θα βασιστεί στην απειλή ότι αν προκύψει αποτυχία στη διαδικασία, θα ενεργοποιηθεί το Σχεδίου Β' που δεν είναι άλλο από την διενέργεια δημοψηφίσματος στα κατεχόμενα για προσάρτησή τους στην Τουρκία, στη μορφή Κριμαίας-Ρωσίας. Το ίδιο δημοσίευμα κάνει λόγο για ενδεχόμενο να δώσει χάρτη η τ/κ πλευρά, για να πιέσει την ε/κ πλευρά να πάει σε πενταμερή και να γίνει πάρε-δώσε μεταξύ εδαφικού και εγγυήσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα