Η ΕΚΤ αρνείται να στηρίξει την ιταλική Monte dei Paschi

Αρνείται να παρέχει στήριξη στην ιταλική τράπεζα Monte dei Paschi, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ώστε να δοθεί στην πρώτη παράταση ως τα μέσα Ιανουαρίου, προκειμένου να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της.

Η εξέλιξη αυτή, ενδέχεται να προκαλέσει ντόμινο «κακών αποτελεσμάτων», με την Ευρώπη να έρχεται ένα βήμα πιο κοντά σε μια νέα

κρίση, παρόμοια με εκείνη από την οποία παλεύει να απαλλαγεί από το 2009.

Έτσι, η ιταλική τράπεζα θα πρέπει να βρει το ποσό των 5 δις μέχρι το τέλος του μήνα, δηλαδή σε περίπου 20 ημέρες, προκειμένου οι μέτοχοί της να μην υποστούν ζημιές και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ενός bail in.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η εν λόγω απόφαση ασκεί μεγάλη πίεση στην κυβέρνηση της Ιταλίας, έτσι ώστε αυτή να παρέμβει για να σώσει την προβληματική τράπεζα, η οποία κατά τα stress tests του καλοκαιριού, κατέγραψε τις χειρότερες επιδόσεις.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση που δεν γίνει εφικτή η διάσωση της τράπεζας, αυτή θα καταρρεύσει, «παίρνοντας μαζί της» τις καταθέσεις και τις επενδύσεις χιλιάδων πολιτών κι επενδυτών, με σοβαρές συνέπειες σε όλο το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Αν συμβεί αυτό, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία στην Ευρώπη, θα περιέλθει σε σοβαρή οικονομική κρίση, η οποία θα εξαπλωθεί και στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, επαναφέροντας καταστάσεις τις οποίες η Ευρώπη κοπίασε πολύ να ξεπεράσει, καταβάλλοντας μεγάλο κόστος για τις οικονομίες και τους πολίτες.

Τέλος, υπογραμμίζεται ότι βάσει της νέας οδηγίας περί κρατικής διάσωσης τραπεζών, η οποία ισχύει πλήρως από τον Ιανουάριο του 2016, όταν μια τράπεζα λαμβάνει χρηματική βοήθεια από το κράτος, οι πιστωτές της θα πρέπει να «κουρευτούν», ώστε το συνολικό κόστος να μην βαρύνει τους φορολογούμενους πολίτες.

Keywords
Τυχαία Θέματα