Η κληρονομιά των Ναϊτών Ιπποτών ζει ακόμα στην Κύπρο (ΦΩΤΟ-ΒΙΝΤΕΟ)

Η θρύλοι που συνοδεύουν του Ναϊτες Ιππότες  είναι διάσπαρτοι στην ευρωπαϊκή ιστορία αλλά πολύ ιδιαίτερα στην Κύπρο, όπου οι ιστορικοί αναγνωρίζουν ότι στο νησί μας που άνηκε στην αδελφότητα των Σταυροφόρων  βρίσκεται ακόμη μια κληρονομιά.

Όπως σημειώνει δημοσίευμα του «Τhe Knights Templar International»,  κάτω από απότομες, στενές και ανώμαλες πέτρινες σκάλες στο φρούριο της Λεμεσού βρίσκεται ένα δωμάτιο με χαμηλά θολωτά τοιχώματα με επένδυση από επιτύμβιες στήλες μεσαιωνικών ιπποτών.
 

Αυτό είναι το

παρεκκλήσι όπου πιστεύεται ότι παντρεύτηκε ο βασιλιάς της Αγγλίας Ριχάρδρος ο Λεοντόκαρδος, καθ' οδόν προς τους Αγίους Τόπους το 1192.

«Η αρχιτεκτονική και τα τεχνουργήματα εδώ αντικατοπτρίζουν την ευρεία ιστορία της Κύπρου», είπε η Έλενα Στυλιανού, κυβερνητική αρχαιολόγος, κραδαίνοντας ένα μακρύ ξίφος της εποχής των Σταυροφόρων, σκουριασμένο και πελεκημένο αλλά ακόμα αιχμηρό.

«Η Κύπρος ήταν ένα μέρος που πολλοί ξένοι ήθελαν να καταλάβουν και να το κατέχουν».

Ο Ριχάρδος, ο πρώτος από τους τόσους πολλούς Βρετανούς επισκέπτες στο ηλιόλουστο νησί, γιόρτασε τη νύχτα του γάμου του πίνοντας γλυκό κόκκινο κρασί -- πριν περάσει το μήνα του μέλιτος στην ύπαιθρο, καίγοντας, λεηλατώντας και προσθέτοντας την Κύπρο στα υπάρχοντά του.

Αφού ο ηττημένος Κύπριος ηγεμόνας παραδόθηκε -- σύμφωνα με πληροφορίες υπό τον όρο ότι δεν θα τον έδεναν με σιδερένιες αλυσίδες,ι ο Ριχάρδος χρησιμοποίησε αντ' αυτού ασημένια δεσμά -- ο Άγγλος βασιλιάς πούλησε γρήγορα την Κύπρο στους Ναΐτες.

Take a moment to learn about a fine piece of Templar heritage. #Cyprushttps://t.co/f3RA68TlOb

— Knights Templar International (@KnightsTempOrg) May 12, 2024

«Ευρωπαϊκός προσανατολισμός»

Το Κυπριακό Μεσαιωνικό Μουσείο, που τώρα στεγάζεται στο οχυρό της πόλης-λιμάνι της Μεσογείου, λέει ότι ενώ τα κύρια τείχη του κάστρου χρονολογούνται από την οθωμανική περίοδο του 16ου αιώνα, βρίσκονται σε πολύ παλαιότερα θεμέλια.

Ο θόλος είναι «πιθανώς ένα παρεκκλήσι των πρωταρχικών οχυρώσεων των Ναϊτών Ιπποτών" στην Κύπρο. Οι Ναΐτες, ένας διεθνής στρατός επίλεκτων πολεμιστών που συστάθηκε για τη φύλαξη των Ευρωπαίων προσκυνητών που ταξίδευαν στην Ιερουσαλήμ, χρησιμοποίησαν το νησί ως αρχηγείο τους για να εξαπολύσουν στρατιωτικές εκστρατείες που εξουσιοδοτήθηκαν από τον Πάπα στους Αγίους Τόπους, λίγο πάνω από 100 χιλιόμετρα (65 μίλια) νοτιοανατολικά.

Ο Κύπριος μεσαιωνικός ιστορικός Νικόλαος Κουρέας σημείωσε ότι οι Σταυροφορίες ήταν ένα βασικό βήμα για τη διαμόρφωση του εθνικού χαρακτήρα του νησιού. «Η πιο διαρκής συνέπεια της κατάκτησης του Ριχάρδου είναι ότι αν και η Κύπρος θα άλλαζε χέρια αρκετές φορές, εξακολουθεί να έχει ευρωπαϊκό προσανατολισμό...και οι περισσότεροι Κύπριοι ταυτίζονται περισσότερο με την Ευρώπη παρά με την Ασία και την Αφρική», είπε ο Κουρέας.

«Χάρη στη γεωγραφική της θέση και τον πληθυσμό της, η Κύπρος βρίσκεται στην άκρη της Ευρώπης, αλλά με ισχυρούς δεσμούς με τη Μέση Ανατολή», πρόσθεσε.

Ο Κουρέας συνεργάζεται με το Κυπριακό Ερευνητικό Κέντρο που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, το οποίο εστιάζει στην εθνική ιστορία και κοινωνιολογία. Υποστηρίζει ότι για το πιο ανατολικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η ιστορία δεν αφορά μόνο τα σκονισμένα σχολικά βιβλία, αλλά το πώς βλέπουν τον εαυτό τους οι πολίτες σήμερα -- μέρος της Ευρώπης, στο παρελθόν.

«Βάση επιχειρήσεων»

«Οι Σταυροφορίες είναι πολύ επίκαιρες σήμερα, γιατί υπάρχουν πολλοί παραλληλισμοί», είπε ο Κουρέας. «Αυτό που ξεκίνησε επίσης στην περίοδο της Σταυροφορίας... ήταν η σημασία της Κύπρου ως βάσης επιχειρήσεων για τις δυτικές δυνάμεις που δρούσαν στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική».

Σημείωσε ότι η υποστηριζόμενη από το ΝΑΤΟ ανατροπή του Moamer Kadhafi το 2011 υποστηρίχθηκε από μια βρετανική αεροπορική βάση κοντά στη Λεμεσό.

Και οι απόηχοι της ιστορίας των Σταυροφόρων εκτείνονται ακόμη και στο κρασί: το γλυκό κόκκινο του νησιού την Κουμανταρία, που ονομάστηκε από τους ιππότες, είναι το παλαιότερο κατασκευασμένο κρασί και η πιστοποίηση "προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης", σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες. Η ετικέτα του φέρει τη λέξη "Crusaders".

Ενώ οι Ναΐτες κατείχαν πλήρως την Κύπρο μόνο για οκτώ μήνες πριν την πουλήσουν στον Γάλλο Γκυ ντε Λουζινιάν, το τάγμα διατήρησε κάστρα στο νησί.

Και, αφού εκδιώχθηκαν από τους Αγίους Τόπους, οι Ναΐτες έκαναν την Κύπρο έδρα τους το 1291.

Οι μύθοι λένε για το πώς οι Ναΐτες έκρυψαν τον πλούτο τους -- συμπεριλαμβανομένου, σύμφωνα με μυθιστορήματα και ταινίες, του Ιερού Δισκοπότηρου -- όταν το τάγμα καταδικάστηκε ως αιρετικό το 1307 και οι ιππότες κάηκαν στην πυρά.

Η περιουσία των Ναϊτών μπορεί να έχει εξαφανιστεί εδώ και καιρό, αλλά ο Στυλιανού ελπίζει ότι οι αρχαίες τοποθεσίες μπορεί να βοηθήσουν στην προσέλκυση επισκεπτών πίσω στην Κύπρο.

Η Κύπρος είναι διάσπαρτη με κάστρα και ερείπια που άφησαν οι Σταυροφόροι, συμπεριλαμβανομένου του κάστρου του Κολοσσίου, άλλοτε βασική βάση των Ιπποτών, και το φρούριο του Αγίου Ιλαρίωνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ναϊτών Ιπποτών, Κύπρο ΦΩΤΟ#45ΒΙΝΤΕΟ,naiton ippoton, kypro foto#45vinteo