Καδής: Η αξιολόγηση προγραμμάτων ΠΙ απαραίτητο εργαλείο

Η αξιολόγηση των επιμορφωτικών προγραμμάτων του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου αποτελεί εργαλείο στην προσπάθεια που ήδη αναλαμβάνεται από το Υπουργείο Παιδείας για τη συνεχή βελτίωση των πολιτικών, αλλά και την αναβάθμιση των πρακτικών επιμόρφωσης και επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών, δήλωσε ο Υπουργός Κώστας Καδής.

Ο Υπουργός απηύθυνε χαιρετισμό στη διάρκεια της παρουσίασης των αποτελεσμάτων αξιολόγησης της πορείας υλοποίησης διαφόρων δράσεων

του ΠΙ, που αναλήφθηκαν για την ενίσχυση των δεξιοτήτων των εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης, στο πλαίσιο του Έργου «Ενδοϋπηρεσιακή Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης».

Το Έργο υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Άξονα Προτεραιότητας «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού και Προσαρμοστικότητα» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Απασχόληση, Ανθρώπινο Κεφάλαιο και Κοινωνική Συνοχή 2007-2013» και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και από Εθνικούς Πόρους.

Η αξιολόγηση διενεργήθηκε από Εξωτερικό Οίκο Αξιολόγησης, στο πλαίσιο της σύμβασης «Παροχή Υπηρεσιών Συμβούλου Αξιολόγησης» του Έργου «Ενδοϋπηρεσιακή Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Μέσης Εκπαίδευσης» (ΕΚΤ 12/2013).

Ο κ. Καδής, σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου, επανέλαβε ότι στόχος του Υπουργείου αποτελεί η ποιοτική αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος, η στοχευμένη στήριξη και ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών μας, ώστε να βελτιωθούν τα μαθησιακά αποτελέσματα των μαθητών, αλλά και να ενισχυθεί το σχολείο που όλοι ονειρευόμαστε για τα παιδιά μας.

"Συγκεκριμένα, η ενδυνάμωση των ανθρώπων που υπηρετούν την εκπαίδευση αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους άξονες της πολιτικής μας για εκσυγχρονισμό του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Για τον σκοπό αυτό συστάθηκε ειδική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν πανεπιστημιακός, λειτουργοί του ΥΠΠ, λειτουργοί του Π.Ι. και εκπαιδευτικοί της έδρας. Η αρμόδια αυτή επιτροπή πρότεινε το Μάρτιο του 2015, την αναβάθμιση και θεσμοθέτηση της επιμόρφωσης, η οποία αλλάζει όνομα, νόημα και περιεχόμενο. Πλέον ορίζεται ως επαγγελματική μάθηση, αφού αναγνωρίζει την αξία και τη χρησιμότητα της συνεχούς μάθησης στον δυναμικό ρόλο του εκπαιδευτικού και του έργου του", ανέφερε ο Υπουργός.

Σημείωσε ότι η Επαγγελματική Μάθηση ξεκινά από την παραδοχή ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ενεργοί, κατά την επιδιωκόμενη μάθηση, μέσα από ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων στο επαγγελματικό τους περιβάλλον, προσθέτοντας ότι η μάθηση των εκπαιδευτικών αντιμετωπίζεται πια ως συστηματική υπό την έννοια της συνέχειας που θα πρέπει να τη διακρίνει, καθολική εφόσον απευθύνεται και αφορά στο σύνολο των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και στοχευμένη, καθώς το περιεχόμενό της είναι σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες των σχολικών μας μονάδων και των ίδιων των εκπαιδευτικών λειτουργών.

Έδωσε έμφαση στην υλοποίηση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για την επαγγελματική μάθηση, η οποία υλοποιείται φέτος πιλοτικά σε εικοσιένα σχολεία και μέσα από την αξιολόγηση θα υπάρξουν σημαντικά στοιχεία και τεκμηριωμένες εισηγήσεις για την καθολική εφαρμογή του θεσμού.

"Η καινοτομία αυτή αναμένεται να προσφέρει ευκαιρίες στα σχολεία μας, αλλά και στους εκπαιδευτικούς, να συμμετέχουν σε στοχευμένες δράσεις μάθησης εντός και εκτός σχολείου", ανέφερε.

Η Διευθύντρια του ΠΙ Δρ Αθηνά Μιχαηλίδου-Ευριπίδου στο δικό της χαιρετισμό είπε ότι το Ινστιτούτο προχωρεί με συστηματικό τρόπο στο σχεδιασμό επιμορφωτικών δράσεων, σε πολλά επιστημονικά πεδία, λαμβάνοντας υπόψη τις σύγχρονες παιδαγωγικές προσεγγίσεις, αλλά και τις ανάγκες των ίδιων των εκπαιδευτικών.

Πρόσθεσε πως το γεγονός ότι υπάρχει καταγεγραμμένη η πολιτική βούληση για θεσμοθέτηση της επαγγελματικής μάθησης των εκπαιδευτικών, όπως διατυπώνεται σε σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, στηρίζει αφενός, το έργο που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και αφετέρου ανοίγει νέες προοπτικές για τη συνεχή ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών, μέσα από στοχευμένες δράσεις μάθησης εντός και εκτός σχολείου.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης

Εκπρόσωπος του Εξωτερικού Οίκου Αξιολόγησης, σύμφωνα με ανακοίνωση, παρουσίασε τα αποτελέσματα της αξιολόγησης που διενεργήθηκε. Τα αποτελέσματα τόσο της συντρέχουσας όσο και της τελικής αξιολόγησης των δράσεων του Έργου παρείχαν έγκυρη, αντικειμενική και αξιόπιστη ανατροφοδότηση για τη διενέργεια αποτελεσματικότερων μορφών επιμορφωτικών δράσεων, με έμμεσο αντίκτυπο στην ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης στο κυπριακό εκπαιδευτικό σύστημα.

Από την αξιολόγηση των τεσσάρων προγραμμάτων εξήχθησαν ιδιαίτερα θετικά συμπεράσματα σε σχέση με την ανταπόκρισή τους στις προσδοκίες και στους στόχους των επιμορφούμενων, καθώς και σε σχέση με το περιεχόμενο, τους επιμορφωτές/τριες, την οργάνωση και δομή και το εκπαιδευτικό υλικό.

Συγκεκριμένα, φάνηκε ότι οι εκπαιδευτικοί είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι από το περιεχόμενο και τη δομή των επιμορφωτικών δράσεων Παράλληλα, διαφάνηκε ότι ο κύριος άξονας αναγκών των επιμορφούμενων εστιάζεται σε διδακτικές μεθοδολογικές προσεγγίσεις.

Έγιναν εισηγήσεις για ακόμα μεγαλύτερη προσαρμογή των Προγραμμάτων στις ανάγκες των επιμορφούμενων και των νέων μαθησιακών απαιτήσεων, για αύξηση της συνολικής διάρκειας των επιμορφωτικών δράσεων και για εξεύρεση διαδικασιών στήριξης και βελτίωσης του γνωστικού επιπέδου των συμμετεχόντων μετά από την παρακολούθηση των επιμορφώσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα