Κασσιανίδου: Συμπαραστάτης των Αρμενίων της Κύπρου το Υφ. Πολιτισμού

Το Υφυπουργείο Πολιτισμού συνειδητά στέκεται πάντοτε συμπαραστάτης και αρωγός σε κάθε προσπάθεια των Αρμενίων της Κύπρου για διάσωση της πολιτιστικής τους κληρονομιάς, είπε η Υφυπουργός Πολιτισμού, Δρ Βασιλική Κασσιανίδου, μιλώντας στην 24η ετήσια παράσταση αρμενικών χορών και τραγουδιών του Συλλόγου

«Χαμαζκαΐν», η οποία διοργανώθηκε το Σάββατο στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας.

«Οι δεσμοί μας με τους Αρμένιους είναι πολλοί, ουσιαστικοί και βαθύτατοι. Είναι δεσμοί ιστορικοί, πολιτικοί αλλά και πολύ ανθρώπινοι, καθώς οι μοίρες των λαών μας τέμνονται διαχρονικά στα γρανάζια της ιστορίας», επεσήμανε η Υφυπουργός Πολιτισμού.

Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στη σχέση των Αρμενίων με την Κύπρο, η κ. Κασσιανίδου σημείωσε ότι «τα γράμματα και οι τέχνες –και ιδιαίτερα ο χορός και η μουσική– αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας μιας κοινότητας και αναμφισβήτητα η διατήρησή τους θα πρέπει να διασφαλίζεται με κάθε δυνατό τρόπο».

Είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο, είπε, που η ίδρυση και η δράση του Πανεθνικού Αρμενικού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Κύπρου «Χαμαζκαΐν», καθώς και των χορευτικών συγκροτημάτων «Σιπάν» Λευκωσίας, «Ανί» Πάφου, «Κιλικία» Λεμεσού και του παιδικού συγκροτήματος «Νανόρ», είναι εξαιρετικά σημαντικές. «Οι οργανισμοί αυτοί είναι οι θεματοφύλακες που έχουν επιφορτιστεί με τον ρόλο της διατήρησης της ταυτότητας των Αρμενίων», πρόσθεσε.

«Γι’ αυτό και το Υφυπουργείο Πολιτισμού», συνέχισε η Βασιλική Κασσιανίδου, «συνειδητά στέκεται πάντοτε συμπαραστάτης και αρωγός σε κάθε προσπάθειά τους και δράση και ενισχύει οικονομικά εκδηλώσεις και συνέργειες, που έχουν ως στόχο να διασώσουν και να προβάλουν στοιχεία της πολιτιστικής τους κληρονομιάς».

«Εξάλλου, η Κυπριακή Δημοκρατία, έχοντας υπογράψει τον Ευρωπαϊκό Χάρτη για τις Περιφερειακές ή Μειονοτικές Γλώσσες έχει αναλάβει έμπρακτα τη συμβατική υποχρέωση για προστασία της Αρμένικης όπως και της Κυπριακής Μαρωνιτικής Αραβικής, ενώ με την υπογραφή της Σύμβασης Πλαίσιο για την προστασία των Εθνικών Μειονοτήτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, λαμβάνει μέτρα για την ενίσχυση και ανάδειξη των στοιχείων της ταυτότητας, των ηθών, των εθίμων και του πολιτισμού της μαρωνιτικής, της λατινικής και της αρμενικής κοινότητας του νησιού μας, η ιστορία των οποίων συνδέεται άρρηκτα με τη σύγχρονη ιστορία του τόπου μας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι «το Υφυπουργείο Πολιτισμού εργάζεται συστηματικά, για να στηρίξει και να εφαρμόσει την πολιτική αυτή δέσμευση της Κυβέρνησης».

Απευθυνόμενη προς τους διοργανωτές της εκδήλωσης, η Υφυπουργός Πολιτισμού τούς διαβεβαίωσε ότι το Υφυπουργείο θα συνεχίσει να στηρίζει όλες τους τις προσπάθειες, τόσο ηθικά, όσο και έμπρακτα, συμμεριζόμενο απόλυτα τους στόχους και τις επιδιώξεις τους.

Καταληκτικά, εξέφρασε την ευχή ότι «τέτοιες αξιέπαινες πρωτοβουλίες θα συνεχίσουν και στο μέλλον, και θα προσφέρουν διαχρονικά στα μέλη της αρμενικής κοινότητας της Κύπρου τη δυνατότητα να διατηρήσουν τα έθιμα και τις παραδόσεις τους ζωντανά, αλλά και θα προσφέρουν σε όλους τους Κύπριους την ευκαιρία να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά των συμπολιτών μας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα
Κασσιανίδου, Συμπαραστάτης, Αρμενίων, Κύπρου, Πολιτισμού,kassianidou, sybarastatis, armenion, kyprou, politismou