Κατά €1 δισ. μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια στην Κύπρο

Κατά €1 δις μειώθηκαν τα κόκκινα δάνεια των εμπορικών τραπεζών στην Κύπρο, σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

Σε ανακοίνωσή της η ΚΤ αναφέρει ότι η μείωση αποφορά στο δεύτερο τρίμηνο του 2016, ενώ το μεγαλύτερο μέρος

των αναδιαρθρώσεων έλαβαν χώρα τον περασμένο Ιούνιο.

Παράλληλα, αναφέρει ότι οι συνολικές χορηγήσεις δανείων που δόθηκαν από τις τράπεζες προς την πραγματική οικονομία, μειώθηκαν κατά €3,2 δισ. την ίδια περίοδο, φτάνοντας στα €49.950 εκ.

Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων προς το σύνολο των χορηγήσεων αυξημένος, ως ποσοστό, από 48,37% σε 49,45%, παρά τη σημαντική μείωση των κόκκινων δανείων σε απόλυτους αριθμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τον Δεκέμβριο 2014 μέχρι τον Ιούνιο 2016, σημειώθηκε συνολική μείωση στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις της τάξης των €2,6 δισ. ή 9,6%.

Ακολουθεί ο συνοπτικός πίνακας που παρουσιάζει την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων και των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων για τις εγχώριες εργασίες όλων των τραπεζών του κυπριακού συστήματος.

H μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων είναι αποτέλεσμα αυξημένων αποπληρωμών, αναδιαρθρώσεων που ολοκληρώνουν με επιτυχία την περίοδο παρακολούθησης και επανεντάσσονται στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, διαγραφών, και διευθέτησης δανείων μέσω ανταλλαγής με ακίνητη περιουσία με απώτερο στόχο την ταχύτερη είσπραξη μέσω πώλησής της.

Από την ανάλυση των πρόσθετων στοιχείων που συλλέγει η ΚΤΚ, όσον αφορά δάνεια τακτής λήξης, προκύπτει ότι βελτιώνονται οι παράγοντες που μειώνουν τις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, π.χ. εισπράξεις έναντι αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων και τα ποσά που μεταφέρονται στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις λόγω επιτυχούς λήξης της περιόδου παρακολούθησης. Όμως υπάρχει ακόμη αρκετός δρόμος στην πορεία επίλυσης του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων.

Όπως προαναφέρθηκε, στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων συνέτειναν και οι αυξημένες διαγραφές χορηγήσεων. Διαγραφές γίνονται στα πλαίσια αναδιαρθρώσεων και συνήθως αφορούν ποσά για τα οποία προϋπάρχουν προβλέψεις επισφάλειας στους λογαριασμούς των τραπεζών. Γίνονται ωστόσο και μη συμβατικές, ή ”λογιστικές” διαγραφές έναντι ποσών που υπάρχουν ήδη στις προβλέψεις, με στόχο μια πιο ορθολογιστική απεικόνιση των χαρτοφυλακίων χορηγήσεων.

Όσον αφορά τις αποπληρωμές μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων μέσω διακανονισμού που αφορά ή περιλαμβάνει απόκτηση ακίνητης περιουσίας/μετοχών έναντι χρεών από τις τράπεζες, σημειώνουμε ότι οι διευθετήσεις αυτές εφαρμόζονται κυρίως σε μεγάλες επιχειρήσεις.

Επισημαίνεται ότι για τον καθορισμό των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων εφαρμόζεται ο ορισμός που έχει καθορίσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών. Με βάση τον ορισμό αυτό, όταν μία μη εξυπηρετούμενη χορήγηση αναδιαρθρώνεται δεν μεταφέρεται αυτόματα στις εξυπηρετούμενες χορηγήσεις αλλά παραμένει υπό παρακολούθηση στις μη εξυπηρετούμενες για περίοδο τουλάχιστον 12 μηνών, ακόμη και αν ο πελάτης πληρώνει χωρίς καθυστερήσεις σύμφωνα με το νέο πρόγραμμα αποπληρωμής.

Οι συνολικές χορηγήσεις σε καθεστώς αναδιάρθρωσης μέχρι το τέλος Ιουνίου 2016 ανέρχονταν στα €13.700 εκατ., από τα οποία €10.234 εκατ. εξακολουθούν να περιλαμβάνονται στις μη εξυπηρετούμενες χορηγήσεις, ως αποτέλεσμα, σε ένα βαθμό, του ορισμού των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων όπως αυτός επεξηγείται πιο πάνω.

Οι τράπεζες συνεχίζουν εντατικά τις προσπάθειές τους για αναδιάρθρωση μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων για τις περιπτώσεις όπου υπάρχουν περιθώρια βιώσιμης αναδιάρθρωσης. Παράλληλα, η επιτυχία ορισμένων αναδιαρθρώσεων εξαρτάται από τη δυνατότητα ρευστοποίησης των εξασφαλίσεων εντός των χρονικών ορίων που τίθενται. Στο καθαρό υπόλοιπο των αναδιαρθρωμένων χορηγήσεων στις 30 Ιουνίου 2016, παρουσιάζεται μείωση €194 εκατ. σε σχέση με τις 31 Μαρτίου 2016 επειδή, πέραν από τις νέες και αυξημένες αναδιαρθρώσεις, υπήρξαν αυξημένες αποπληρωμές και μετακινήσεις χορηγήσεων εκτός της κατηγορίας αναδιαρθρώσεων λόγω επιτυχούς λήξης της περιόδου παρακολούθησης.

Από τις 20.405 αιτήσεις που υπήρχαν συσσωρευμένες προς αναδιάρθρωση, μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2016 συμφωνήθηκε αναδιάρθρωση με τους δανειολήπτες για 7.785 περιπτώσεις, 11.449 περιπτώσεις (56,11%) μεταφέρθηκαν για εξέταση στο επόμενο τρίμηνο και 1.171 περιπτώσεις (5,74%) απορρίφθηκαν είτε από την τράπεζα είτε από τον δανειολήπτη.

Keywords
Τυχαία Θέματα