Καταγγελία για σεξισμό με έκθεση ανήλικων σε καλλιστεία

Σεξισμό σε τηλεοπτικό διαγωνισμό ομορφιάς καταγγέλλει η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Η κ.Δημητρίου με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου ζητά να μάθει την θέση της αρχής, για την συμμετοχή και έκθεση κατ επέκταση δυο ανήλικων κοριτσιών σε διαγωνισμό καλλιστείων.

Ειδικότερα, η βουλευτής του ΔΗΣΥ, ζητά να μάθει «κατά πόσο έχει λάβει ή προτίθεται να λάβει μέτρα ειδικά σε σχέση με το τρίτο κεφάλαιο της τοποθέτησης «Σεξισμός και ΜΜΕ» και τις εισηγήσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Παρακαλώ επίσης όπως με πληροφορήσετε κατά πόσο διαπιστώνετε αδυναμίες στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο πρόληψης και καταπολέμησης του σεξισμού και της βίας στα ΜΜΕ».

Αξίζει να αναφερθεί ότι η τοποθέτηση Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με το σεξισμό στο χώρο της πολιτικής και των ΜΜΕ αναφέρει χαρακτηριστικά «Ο σεξισμός είναι δυστυχώς διάχυτος στην κυπριακή κοινωνία. Διαπερνά όλα τα κοινωνικά στρώματα και όλες τις εκφάνσεις της ζωής. Εκδηλώνεται στον οικιακό χώρο, στην εργασία, στην εκπαίδευση, στη θρησκεία, στην πολιτική, απηχείται και αναπαράγεται από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Σεξισμός είναι και «ασήμαντες» χειρονομίες, «αθώα» σχόλια και «αστεϊσμοί» που ωστόσο αποτελούν ενδείξεις ηθικού διδακτισμού, συγκαταβατικότητας και περιορισμού σε προδιαγεγραμμένους ρόλους που προϋποθέτουν μια γυναίκα «αθώα», χειραγωγήσιμη, που δεν θα πρέπει να «προκαλεί» με την παρουσία και τις πράξεις της αλλά πρέπει να είναι ευγνώμων που της παρέχεται χώρος ύπαρξης και ενασχόλησης πέραν του οικιακού περιβάλλοντος και της ανατροφής των παιδιών».

Σε παρέμβαση της στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι η κ.Δημητρίου τόνισε ότι δεν μπορεί να εκτίθεται με οποιοδήποτε τρόπο ένα ανήλικο κορίτσι. Η κ.Δημητρίου ανέφερε ότι σημασία έχει ο τρόπος που παρουσιάζονται τα κορίτσια και υπογράμμισε ότι είναι ώρα να ξεκινήσει ένας δημόσιος διάλογος προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αυτό.

Φωτογραφία αρχείο

Keywords
Τυχαία Θέματα