Κομισιόν: Η Τουρκία να συνδράμει σε ευρωπαϊκή λύση

Τη συνδρομή της Τουρκίας για την επίτευξη λύσης του κυπριακού, που να είναι σύμφωνη με τις αρχές της ΕΕ ζητεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω απάντησης σε ερώτημα που έθεσε η Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ελένη Θεοχάρους.

Η Κύπρια Ευρωβουλευτής, έθεσε το θέμα της τουρκικής διχοτομικής στάσης, όπως αυτή εκφράστηκε στο τελευταίο Συμβούλιο Σύνδεσης Τουρκίας-ΕΕ.

«Όπως τονίστηκε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και επιβεβαιώθηκε πρόσφατα από την ΕΕ στο Συμβούλιο σύνδεσης ΕΕ-Τουρκίας στις 18 Μαΐου, η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία

να στηρίξει ενεργά τις διαπραγματεύσεις που στοχεύουν σε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος στο πλαίσιο των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και με βάση τις αρχές στις οποίες θεμελιώνεται η Ένωση. Η δέσμευση και η έμπρακτη συμβολή της Τουρκίας σε μια τέτοια συνολική διευθέτηση παραμένει ζωτικής σημασίας». Καταλήγοντας η απαντηση αναφέρει τα ακόλουθα: «Η Επιτροπή θα συνεχίσει να διαβιβάζει αυτό το μήνυμα στις τουρκικές αρχές σε κάθε πρόσφορη ευκαιρία», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κομισιόν στην απάντηση της.

Πρωτογενές δίκαιο και λαϊκή εντολή

Η Δρ. Θεοχάρους θεωρεί ότι η τουρκική θέση, όπως εκφράζεται τόσο από τον κύριο Ακιντζί όσο και από Τούρκους αξιωματούχους για σύσταση πρωτογενούς δικαίου, είναι αντίθετη με τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, και αποτελεί συνέχεια της επεκτατικής τουρκικής πολιτικής, όπως αυτή εφρμόστηκε με την εισβολή. Στόχο έχει τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την αντικάστασή της από δυο ισότιμα κράτη που θα προέλθουν εκ του μηδενός και δεν θα αποτελούν συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η λαϊκή εντολή, επισημαίνει η Δρ. Θεοχάρους, εδόθη για μια μια λύση σύμφωνη με τις δημοκρατικές αρχές και αξίες της ΕΕ χωρίς αποκλίσεις ως προϋπόθεση της βιωσιμότητας και της απαλλαγής από την κατοχή.

Κανείς δεν δικαιούται να απορρίπτει δημοκρατική λύση

Εφόσον, υποστηρίζει η Δρ. Θεοχάρους, η ΕΕ μας στηρίζει να εξεύρουμε λύση δημοκρατική επί των αρχών της εμείς δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να την απορίπτουμε επειδή δεν αρέσει στην τουρκική πλευρά, υπό το πρόσχημα του ρεαλισμού. Ρεαλισμός, επισημαίνει η Δρ. Θεοχάρους, είναι να στηριχθούμε στις αρχές και αξίες της ΕΕ της οποίας είμαστε μέλος και αυτές οι αρχές να καθορίζουν το νομικό πλαίσιο λύσης του Κυπριακού , και όχι οι επιταγές του τουρκικού ολοκληρωτικού καθεστώτος. Καταλήγοντας, αναφέρει ότι, θα ήταν εγκληματικό να τεθεί στο περιθώριο η λύση αρχών για να δικαιολογηθούν προηγούμενες λανθασμένες επιλογές και πολιτειακές μορφές λύσης ανάλογες με εκείνες του σχεδίου Ανάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα