Κοτζιάς: Η κατοχή στην Κύπρο πρέπει να τελειώνει

Την πεποίθησή του ότι η κατοχή μέρους της Κύπρου από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα πρέπει να λήξει, εξέφρασε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς.

Παράλληλα, ερωτηθείς για τις πιθανότητες που υπάρχουν κατά την εκτίμησή του για επίλυση του Κυπριακού εντός του τρέχοντος έτους, καθώς και για τις προϋποθέσεις

που θέτει από την πλευρά της η Ελληνική Κυβέρνηση, ο κ. Κοτζιάς πήρε αποστάσεις, αναφέροντας ότι η Ελλάδα δεν παρεμβαίνει στις διαπραγματεύσεις, τις οποίες διεξάγει η Κυπριακή Κυβέρνηση.

«Η Κύπρος είναι μια ανεξάρτητη δημοκρατία και κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. και του OHE», είπε και τόνισε ότι η ελληνική πλευρά «ασφαλώς» και υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται. «Ως Ελλάδα, λοιπόν, μιλάμε εκεί που προβλέπει εμπλοκή μας το διεθνές και κοινοτικό δίκαιο. Σε ζητήματα, δηλαδή, σχέσης Ε.Ε. και Δημοκρατίας της Κύπρου, καθώς και ως προς τα δικαιώματα των εγγυητριών δυνάμεων, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Λονδίνου και της Ζυρίχης»

Ο κ. Κοτζιάς, επιπλέον τοποθετήθηκε κατά του καθεστώτος των εγγυήσεων στην Κύπρο, χαρακτηρίζοντάς το «αναχρονιστικό» και «αντιδημοκρατικό», του οποίου, όπως είπε, οι προβλέψεις έχουν παραβιαστεί, πριν από όλα με την κατοχή του βορείου μέρους της Κύπρου. «Η Κατοχή πρέπει να τελειώνει, πως, επίσης, πρέπει να καταργηθεί το καθεστώς εγγυήσεων», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα