Λουξεμβουργιανή προεδρία με προσφυγικό και τρομοκρατία

Τα αποτελέσματα της απερχόμενης προεδρίας του Λουξεμβούργου παρουσιάστηκαν σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απο τον Πρωθυπουργό της χώρας, Ξαβιέ Μπετέλ, στην παρουσία του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σούλτς.

Ο Ξαβιέ Μπετέλ, στο σύντομο απολογισμό του, ανέφερε ότι η προεδρία της χώρας του είχε να αντιμετωπίσει δύο πολύ σημαντικά προβλήματα× το προσφυγικό και την τρομοκρατία.

«Η προεδρία αναγκάστηκε να δράσει γρήγορα και συγκεκριμένα. Μέτρα λήφθηκαν τόσο στον τομέα ευθύνης των χωρών, όσο και στον

τομέα αλληλεγγύης των 28 κρατών-μελών, για την υποδοχή και τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, αλλά και τη φύλαξη των συνόρων», είπε ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.

Τα μέτρα, επισήμανε, λήφθηκαν τόσο γρήγορα, που τώρα άρχισαν να αποφέρουν καρπούς, τονίζοντας ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν όλες οι δυνατότητες που προσφέρει ο χώρος Σέγκεν.

Στο μεταξύ, ο Ξαβιέ Μπετέλ υπογράμμισε την ανάγκη αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, εκφράζοντας, παράλληλα τις ανησυχίες του μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις που δέχθηκε η Ευρώπη.

Σημείωσε, την ίδια ώρα, τα επιτεύγματα της χώρας του κατά την εξάμηνη ανάληψη της προεδρίας, μεταξύ των οποίων, ο εκσυγχρονισμός της ανταγωνιστικότητας, το μητρώο επιβατών, η έναρξη της συζήτησης για την ενιαία ψηφιακή αγορά, η διαθεσμική συμφωνία, η αειφόρος ανάπτυξη, αλλά και οι σημαντικές αποφάσεις που λήφθηκαν στη Διάσκεψη για το Κλίμα που έγινε στο Παρίσι και κυρίως η πρώτη παγκόσμια συμφωνία για καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλώντ Γιούνκερ, συνεχάρη το Λουξεμβούργο για την πολύ καλή δουλειά του και για όσα πέτυχε σε μία κρίσιμη περίοδο.

«Στην περίπτωση του Λουξεμβούργου ισχύει ότι η ουσία βρίσκεται στην ποιότητα και όχι στην ποσότητα» είπε, προσθέτοντας ότι «χάρη στη λουξεμβουργιανή προεδρία, η ΕΕ έχει σήμερα στη διάθεσή της νέα εργαλεία για να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία και την προσφυγική κρίση, αλλά χρειάζονται και άλλα, όπως η δημιουργία ακτοφυλακής ή συνοριοφυλακής».

ΕΠΙΚΡΙΣΕΙΣ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Παρά τα θετικά σχόλια, τις επικρίσεις των ευρωβουλευτών δέχθηκε η Λουξεμβουργιανή Προεδρία κυρίως όσον αφορά στους χειρισμούς του μεταναστευτικού και της τρομοκρατίας, ζητώντας νέες και δραστικές μεθόδους, αφού το μέλλον της Ευρώπης απειλείται.

Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν και ο Έλληνας ευρωβουλευτής, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος ανέφερε ότι η Προεδρία άφησε μόνη την Ελλάδα να διαχειριστεί τις μεγάλες εισροές μεταναστών.

Ερώτηση στον Πρόεδρο της Επιτροπής υπέβαλε και ο Κύπριος ευρωβουλευτής, Κώστας Μαυρίδης. Συγκεκριμένα, ζήτησε απο τον Ζαν Κλώντ Γιούνκερ να του απαντήσει εαν θεωρεί ότι οι πολιτικές της ΕΕ απέναντι στον Ερντογάν και την Τουρκία, ήταν αποφασιστικές και εαν στηρίζονταν στις βασικές αρχές της ΕΕ, χωρίς ωστόσο, να λάβει καμία απάντηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα