Με έγγραφα για κυπριακό απαντά το Προεδρικό στη «συσκότιση»

Έγγραφα που αφορούν συγκεκριμένες θεματικές ενότητες του κυπριακού θα δίνονται προς τα κόμματα που συμμετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο, μετά την ενημέρωση της Βουλής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 11 Φεβρουαρίου και με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχουν διαρροές οι οποίες θα βλάψουν τη διαπραγματευτική διαδικασία. Αυτό αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου.

Όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας και απαντώντας στα πυρά κάποιων εκ των μελών του Εθνικού

Συμβουλίου, περί συσκότισης στα θέματα του κυπριακού, μετά την ενημέρωση της Βουλής, θα συγκληθούν θεματικές συναντήσεις κατά τη διάρκεια των οποίων θα δοθούν έγγραφα που αφορούν συγκεκριμένες πτυχές του κυπριακού, ώστε να γίνεται ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Κυβέρνησης και κομμάτων. Ωστόσο τόνισε, αυτά τα έγγραφα δεν πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας ώστε να μην τραυματιστεί η διαδικασία επίλυσης του κυπριακού.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε σύμφωνα με τον Νίκο Χριστοδουλίδη ενδελεχώς τα μέλη του Συμβουλίου, για τις επαφές του στο Νταβός, τα αποτελέσματα της τριμερούς συνόδου με την Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς επίσης και κάποιους μελλοντικούς σχεδιασμούς της Κυβέρνησης.

Κυπριανού: Φραστική μετακίνηση της Τουρκίας, αλλά…

Από την πλευρά του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ανέφερε ότι ο ίδιος προέβη σε ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές του στην Τουρκία, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις είπε ότι είναι προφανές ότι υπάρχει αρκετός δρόμος για την επίτευξη της λύσης. Υπάρχει είπε μια φραστική μετακίνηση της Τουρκίας, η οποία ωστόσο θα πρέπει να την δούμε να αντικατοπτρίζεται στις διαπραγματεύσεις. Αναφερόμενος στην απόφαση για να δοθούν κάποια έγγραφα θεματικών ενοτήτων στα πολιτικά κόμματα, απεύθυνε έκκληση προς όλους να συναισθανθούν τις ευθύνες τους και να βοηθήσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αβέρωφ: Προβλήματα στο περιουσιακό

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, ανέφερε ότι η απόφαση αναφορικά με την παραχώρηση εγγράφων, τόνισε ότι όλοι θα πρέπει να επιδείξουν την «μίνιμουμ» σοβαρότητα ώστε να μην υπάρξουν διαρροές που θα τραυματίσουν τη διαδικασία. Ερωτηθείς κατά πόσο βρισκόμαστε κοντά σε λύση, είπε ότι αν αυτό ίσχυε τότε δεν θα προετοιμάζονταν όλοι για τις βουλευτικές. Υπάρχουν παραδέχθηκε προβλήματα στα δύσκολα κεφάλαια όπως το περιουσιακό, ενώ σημείωσε ως θετικό το γεγονός ότι τόσο οι Τουρκία όσο και οι Τ/κ για πρώτη φορά συζητούν το θέμα των εγγυήσεων. «Δεν θα δεχθούμε ούτε εγγυήσεις ούτε τουρκικά στρατεύματα», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παπαδόπουλος: Δριμύ κατηγορώ για συσκότιση

Για συσκότιση στο θέμα του κυπριακού κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Όπως είπε για μία και πλέον ώρα μιλούσε χωρίς να πει κάτι το ουσιαστικό για τις διαπραγματεύσεις. Ο Πρόεδρος είπε φάνηκε διατεθειμένος να παρουσιάσει κάποια έγγραφα «κάτι που αν γίνει στην πράξη θα το χαιρετίσουμε». Πρόσθεσε ότι κάποια ζητήματα που αφορούν το κυπριακό είναι περίπλοκα και σημαντικά και σε αυτά τα θέματα θα πρέπει να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για τις θέσεις της κάθε πλευράς. Εξέφρασε την ελπίδα ότι στο τέλος δεν θα φέρουν κάποιοι ένα δοτό σύνταγμα προκειμένου να μας αιφνιδιάσουν και μετά να μιλούν για μικρασιατική καταστροφή.

Σιζόπουλος: Καμιά σημαντική πρόοδος

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τόνισε πως η αισιοδοξία για λύση που κάποιοι κύκλοι καλλιεργούν, αποδεικνύεται ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, καθώς υπάρχει απόσταση στα δύσκολα θέματα του εδαφικού, των εγγυήσεων και της ασφάλειας.

Λιλλήκας: Θα υποστηρίξουμε εποικοδομητικά τον Πρόεδρο

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, χαιρέτισε την υιοθέτηση της εισήγησης της Συμμαχίας Πολιτών, για πραγματοποίηση θεματικών συζητήσεων, ώστε να συζητηθεί ξεχωριστά η κάθε πτυχή του κυπριακού. «Υπάρχουν διαφωνίες και δεν αναμένουμε ή απατούμε την υιοθέτηση των δικών μας προτάσεων. Οι προτάσεις μας θα είναι εποκοδομητικές με στόχο τη διασφάλιση μιας δίκαιης λύσης για τα συμφέροντα των Ε/κ και των Τ/κ», είπε.

Περδίκης: Τεράστιος όγκος θεμάτων που δεν συζητήθηκαν

Στον τεράστιο όγκο θεμάτων που δεν έχουν ακόμη συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στάθηκε ο Γιώργος Περδίκης, λέγοντας ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και κωλύματα, τα οποία ωστόσο δεν φαίνεται να απογοητεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Όσοι έχουν σπείρει φρούδες ελπίδες, πρέπει να απολογηθούν στον λαό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα