Μικρή μείωση στο προβάδισμα Σοσιαλδημοκρατών ενόψει των εκλογών στη Γερμανία

H  ιστοσελίδα του δημόσιου τ/σ ZDF σε ρεπορτάζ με τίτλο «Πολιτικό Βαρόμετρο του ZDF: Πιο στενός ο αγώνας για την πρώτη θέση» σημειώνει πως λίγο  πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές, το προβάδισμα του Σοσιαλδημοκρατών έναντι των Χριστιανοδημοκρατών μειώνεται ελαφρώς. Όσον αφορά το ερώτημα για τον καταλληλότερο Καγκελάριο, ο Σολτς παραμένει σαφές φαβορί»

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εάν οι εκλογές

για το ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο διεξάγονταν σήμερα, τα κόμματα θα επιτύγχαναν τις ακόλουθες επιδόσεις: Το κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU) θα έφτανε στο 23% (αύξηση 1% σε σύγκριση με την προηγούμενη εβδομάδα) και το κόμμα των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) θα παρέμενε στο 25%.

Το ακροδεξιό "Εναλλακτική για την Γερμανία" (AfD) θα μπορούσε να υπολογίζει σε ένα 10% (μείωση κατά μία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα), οι Φιλελεύθεροι  θα ήταν στο 11%, το κόμμα της Αριστεράς στο 6% (οι επιδόσεις των δύο κομμάτων παρέμειναν αμετάβλητες) και οι Πράσινοι στο 16,5% (αύξηση 0,5%).

Αυτό σημαίνει ότι μόνο ένας συνασπισμός του SPD και του CDU/CSU θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία μέσω της κυβερνητικής συνεργασίας μόνο δύο κομμάτων. Τα ποσοστά αυτά θα ήταν επίσης αρκετά και για μία κυβέρνηση SPD, Πρασίνων και Φιλελεύθερων.

Λαμβάνοντας υπόψη το εύρος του στατιστικού σφάλματος, δεν είναι απολύτως βέβαιο ότι το SPD θα είναι το ισχυρότερο κόμμα. Ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές σε διάφορα κόμματα, ανάλογα με την ικανότητά τους να κινητοποιήσουν τους ψηφοφόρους τους έως την ημέρα των εκλογών. Επιπλέον, το 35% των ερωτηθέντων δεν είναι ακόμη σίγουρο ότι προτίθεται να ψηφίσει και, αν ναι, ποιον.

Όσον αφορά το ζήτημα της καταλληλότητας για την Καγκελαρία και της προτίμησης για έναν από τους τρεις υποψηφίους, ο Όλαφ Σολτς εξακολουθεί να είναι πολύ μπροστά από τους ανταγωνιστές του. Μια σαφής πλειοψηφία του 64% τον εμπιστεύεται να αναλάβει το αξίωμα (την αντίθετη άποψη εκφράζει το 30%). Ο Άρμιν Λάσετ χαρακτηρίζεται μόνο από το 26% ως κατάλληλος για Καγκελάριος (ακατάλληλος κρίνεται από το 67%), ενώ για την Aναλένα Μπέρμποκ εκφράζεται θετικά μόνο το 25% (δεν είναι κατάλληλη σύμφωνα με την άποψη του 69% των ερωτηθέντων).

Το 47% (μείωση κατά μία μονάδα από την περασμένη εβδομάδα) θα ήθελε να είναι Καγκελάριος ο Όλαφ Σολτς, τον Άρμιν Λάσετ θα ήθελε μόνο το 20% (μείωση 2%) και την Aναλένα Μπέμποκ μόνο το 16% (αύξηση μίας μονάδας). Το 17% (αύξηση 2%) δεν εκφράζει καμία προτίμηση.

Διαβάστε επίσης 

Ιταλία: Αποφυλακίζεται ο Καταλανός ηγέτης Κάρλες Πουτζντεμόν

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Μικρή, Σοσιαλδημοκρατών, Γερμανία,mikri, sosialdimokraton, germania