Να τεθεί χρονοδιάγραμμα στις προσπάθειες ΟΗΕ για λύση λένε ΚΕΕ και ΡΤΚ

Με τίτλο «Ο χρόνος πρέπει να είναι περιορισμένος», η Κίπρις φιλοξενεί σήμερα δηλώσεις των ΓΓ του Κόμματος Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) και του ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ), Ογουζχάν Χασίπογλου και Ασίμ Ακάνσοϊ αντίστοιχα, που συμφώνησαν στο γεγονός ότι πρέπει να τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στις προσπάθειες του ΟΗΕ για επίλυση του Κυπριακού.

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο κ. Χασίπογλου υποστήριξε ότι η επίσκεψη

της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ δεν θα διαφέρει από τις επαφές των προκατόχων της κατά τις οποίες δεν επιτεύχθηκε θετικό αποτέλεσμα. Επεσήμανε ότι είναι διαφορετικές οι θέσεις που εκφράζουν οι δύο πλευρές για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και επανέλαβε την τουρκική θέση ότι η «ελληνοκυπριακή διοίκηση», όπως χαρακτήρισε την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν προτίθεται να μοιραστεί τη διοίκηση και τον πλούτο του νησιού με ψευδοκράτος.

Σημείωσε ότι τα Ηνωμένα Έθνη αναζητούν λύση στη βάση της ομοσπονδίας και διόρισαν για άλλη μια φορά μια απεσταλμένη μετά που διαπιστώθηκε πως δεν υπάρχει τέτοιο έδαφος. «Πλέον πρέπει να ανακοινωθεί ότι κατέρρευσε η διαδικασία σε αυτό το σημείο και ότι δεν θα υπάρξει λύση κάτω από τις συνθήκες των υφιστάμενων παραμέτρων του ΟΗΕ με την έννοια της ομοσπονδίας στο νησί», ανέφερε. 

Υποστήριξε επίσης ότι αν δεν μπορεί να βρεθεί κοινό έδαφος, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αρχίσουν αναζήτηση λύσης πάνω σε μια άλλη βάση και ότι το διαφορετικό μοντέλο λύσης πρέπει να είναι τα δύο κράτη.

Στις δηλώσεις του, ο ΓΓ του ΡΤΚ είπε ότι πρέπει να γίνουν ορθολογικές κινήσεις για προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων στις επαφές της Προσωπικής Απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ και υποστήριξε ότι δεν θα ήταν ορθή η λογική να καθίσουν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης ό,τι και να γίνει, όμως σε περίπτωση που οι Ελληνοκύπριοι ψηφίσουν ξανά «όχι» σε ένα πιθανό δημοψήφισμα, τα Ηνωμένα Έθνη πρέπει να αναγνωρίσουν κάποια δικαιώματα στους Τουρκοκύπριους.

Σημείωσε ότι ο διορισμός της Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ είναι σημαντικός από την άποψη της επίτευξης μιας αμοιβαίως αποδεχτής, μόνιμης και δίκαιης λύσης στην Κύπρο και επεσήμανε ότι το ΡΤΚ υπογραμμίζει με κόκκινο χρώμα κάποια σημεία, το σημαντικότερο των οποίων είναι πως υπάρχει η βάση λύσης των Ηνωμένων Εθνών.

Πρόσθεσε ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρξει μια εναλλακτική επιλογή στο Κυπριακό εκτός της βάσης λύσης των Ηνωμένων Εθνών και πρόσθεσε ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να προσεγγίσουν το θέμα στη βάση των Ηνωμένων Εθνών. Το ΣΑ του ΟΗΕ και οι χώρες μέλη της ΕΕ, συνέχισε, δεν πρόκειται να αποδεχτούν αναζήτηση λύσης εκτός της βάσης του ΟΗΕ.

Ο κ. Ακάνσοϊ ανέφερε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να προχωρήσουν στη βάση της πολιτικής ισότητας που είχε έρθει στην ημερήσια διάταξη το 2017 στο Κραν Μοντάνα και υποστήριξε ότι είναι σημαντική μια προοπτική στην οποία θα αναζητείται η ψήφος και των Τουρκοκυπρίων.

Δεν είναι βάση διαπραγμάτευσης η θέση της κυριαρχικής ισότητας που εκφράζει ο Ερσίν Τατάρ κι αυτό που πρέπει να γίνει είναι να καθίσουν στο τραπέζι στη βάση της ομοσπονδίας για να υπάρξει αποτέλεσμα, σημείωσε.

Εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να υπάρξει μια διαδικασία χωρίς να εγκαταλείπεται η βάση του ΟΗΕ όμως να τεθούν κάποιοι όροι, ο κ. Ακάνσοϊ πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που οι πλευρές θέσουν διαφορετικές απόψεις σε μια πιθανή διαπραγματευτική διαδικασία ή εγκαταλείψουν το τραπέζι, πρέπει να καθοριστεί ποια θα είναι τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων.

Εξάλλου, αναφερόμενος στην επίσκεψη της απεσταλμένης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος του Κόμματος Ενωμένη Κύπρος, Ιζέτ Ιζτζάν δήλωσε ότι η λύση του κυπριακού θα είναι μια ομοσπονδιακή λύση στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και απαίτησε να μην καταστραφεί η διαδικασία με την επιδίωξη αυτονομιστικών θέσεων όπως δύο ξεχωριστά κράτη.

Διαβάστε επίσης: Συνεχίζονται οι αντιδράσεις στην τ/κ κοινότητα για τα μέτρα ΚΔ για Τ/κ

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα