Ο άνθρωπος «σκιά» του Shein που άλλαξε τον χάρτη του e-shopping

Φρενίτιδα επικρατεί γύρω απ’ το Shein, τον κινεζικό κολοσσό ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο Kρις (Σκάι) Σου, ο μυστηριώδης ιδρυτής πίσω από τη Shein, τον κινεζικό γίγαντα φθηνής online μόδας, είναι ένας από τους πλουσιότερους άνδρες της Κίνας, αλλά σχεδόν κανείς δεν τον γνωρίζει, τουλάχιστον όχι όσο τον Τζακ Μα της Alibaba ή τoν Πόνι Μα της Tencent. Υπάρχουν δύο ιστορίες που τον συνοδεύουν δημόσια, μία θετική και μία αρνητική.

Και οι δύο,

αν αληθεύουν, υπαινίσσονται την αποφασιστικότητα και τη σκληρότητα που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας παγκόσμιας αυτοκρατορίας στον άγρια ανταγωνιστικό κόσμο της γρήγορης μόδας. Ενας εργαζόμενος στην εφοδιαστική αλυσίδα είχε μιλήσει κάποτε για τα κεντρικά της εταιρείας στο Γκουανγκντόνγκ. «Ανεξάρτητα από το πότε θα πάει κανείς, ακόμη και αν είναι 2.00 ή 3.00 η ώρα το πρωί, θα βρει τον ίδιο και την ομάδα του. Πάντα σε συναντήσεις, πάντα να εργάζεται».

Διαβάστε επίσης: Κίνα: Αύξηση 59,6% στο αριθμό των καταστημάτων αφορολόγητων προϊόντων

Η δεύτερη είναι λιγότερο κολακευτική. Σύμφωνα με δύο πρώην επιχειρηματικούς εταίρους και συναδέλφους του, αφού έχτισαν μαζί μια πετυχημένη εταιρεία ηλεκτρονικού εμπορίου, μια μέρα εμφανίστηκαν και εκείνος έλειπε. Παίρνοντας τους λογαριασμούς PayPal της εταιρείας μαζί του, ο Σου αγνόησε επιδεικτικά τις κλήσεις τους και «τους έδιωξε από το παιχνίδι».

Με τον κολοσσό Shein να έχει καταθέσει αίτηση εισαγωγής στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, τα φώτα στρέφονται εκ νέου στον «άνθρωπο-φάντασμα» πίσω από τον κολοσσό των 66 δισ. δολαρίων. Υπάρχουν ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες στο Διαδίκτυο για τον ίδιο, ενώ ο επίσημος ιστότοπος του Shein δεν φέρει καμία φωτογραφία του.

Ο ίδιος δεν έχει δώσει ποτέ συνέντευξη, ενώ δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα στο Διαδίκτυο εδώ και οκτώ χρόνια. Περνάει τόσο απαρατήρητος που οι υπάλληλοι αστειεύονται ότι δεν τον αναγνωρίζουν στο γραφείο, ενώ τα τελευταία δύο χρόνια άλλαξε το αγγλικό του όνομα από «Κρις» σε «Σκάι», δημιουργώντας σύγχυση στο προσωπικό και στους επενδυτές για το πώς πρέπει να τον αποκαλούν. Η «στρατηγική σιωπής» που ακολουθεί δικαιώνεται από τον πρόσφατο έλεγχο στους Κινέζους μεγιστάνες από το Πεκίνο και την Ουάσιγκτον, με το παράδειγμα της δημόσιας τιμωρίας του Τζακ Μα να προκαλεί φόβο στους κινεζικούς επιχειρηματικούς κύκλους.

Η Shein, η οποία χρησιμοποιεί ένα ανατρεπτικό μοντέλο αποστολής αγαθών απευθείας από τα κινεζικά εργοστάσια σε αγοραστές στη Δύση, ιδρύθηκε το 2008, χρειάστηκε όμως μία δεκαετία για να απογειωθεί. Οι καταναλωτές της «Gen Z» συρρέουν στο διαδικτυακό κατάστημα αναζητώντας φθηνά ρούχα και αξεσουάρ για να ανανεώνουν συνεχώς την γκαρνταρόμπα τους σε έναν κόσμο όπου είναι «ταμπού» να φωτογραφίζονται στο Διαδίκτυο με τα ίδια ρούχα.

SHEIN X has officially landed in Japan!

Keywords
Τυχαία Θέματα