Ο ΚΟΑ ενημέρωσε φορείς για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού

Με σκοπό την εκτενή ενημέρωση για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού 2016, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου 2016, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΚΟΑ, η πρώτη συνάντηση των εκπροσώπων των Φορέων που θα συμμετάσχουν στην 2η ετήσια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού.



Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού έχει θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα διοργανωθεί για

δεύτερη συνεχή χρονιά την περίοδο 19 – 25 Σεπτεμβρίου 2016. Ο Κυπριακός Οργανισμός Αθλητισμού έχει οριστεί ως ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, έχοντας το γενικό συντονισμό για την υλοποίηση της εκστρατείας σε παγκύπρια βάση.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, είναι η αύξηση της συμμετοχής όλων των πολιτών στη φυσική δραστηριότητα και στον αθλητισμό σε όλα τα επίπεδα, έτσι ώστε να υιοθετήσουν έναν ενεργό και υγιή τρόπο ζωής.

Κατά την ενημέρωση δόθηκε πληροφοριακό υλικό και έγινε συντονισμός και προγραμματισμός των ενεργειών που θα πραγματοποιηθούν πριν και κατά τη διάρκεια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.

Της συνάντησης προηγήθηκε διάσκεψη Τύπου στην οποία παρουσιάστηκαν από την Πρόεδρο του ΚΟΑ Δρ Κλέα Χατζηστεφάνου - Παπαέλληνα, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Καδή, τα αποτελέσματα της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού 2015.

Κατά τη διάρκεια της διάσκεψης τιμήθηκαν και απονεμήθηκαν τιμητικά έπαθλα και διπλώματα συμμετοχής στους 51 φορείς που συμμετείχαν ως κύριοι διοργανωτές δράσεων κατά την περσινή διοργάνωση.

Η Πρόεδρος του ΚΟΑ, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της 1ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού 2015, είπε ότι το γεγονός ότι τα επίπεδα ενασχόλησης των πολιτών με την φυσική δραστηριότητα και την άσκηση δεν παρουσιάζουν ανοδική πορεία, «είναι μια πραγματικότητα που θα πρέπει να μας προβληματίσει και να μας ενεργοποιήσει όλους. Δεν είναι τυχαία άλλωστε η επιλογή του σλόγκαν της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, #BEACTIVE. Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού έτυχε πολύπλευρης στήριξης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συμπεριλαμβανομένης και της χρηματοδότησης μέσα από το πρόγραμμα Erasmus+. Το 2015 η Επιτροπή συγχρηματοδότησε δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού με το συνολικό ποσό των 5,2 εκατομμυρίων ευρώ. Ο ΚΟΑ ως ο Εθνικός Συντονιστικός Φορέας υπέβαλε σχετική πρόταση και εξασφάλισε χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποσού 57 χιλιάδων 380 ευρώ, ενώ η συνεισφορά του ΚΟΑ με βάση κανονισμούς χρηματοδότησης ανήλθε στο ποσό των 14 χιλιάδων 345 ευρώ. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού ανήλθε στις 71,725 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν συνυπολογίζει το κόστο της εθελοντικής εργασίας, όλων εσάς που συμμετείχατε και εργαστήκατε με πάθος και αφοσίωση, για την επιτυχία αυτής της εκστρατείας, γι` αυτό και σας ευχαριστούμε και σας συγχαίρουμε θερμά», συμπλήρωσε.

Η κ. Παπαέλληνα ανέφερε, επίσης, ότι στην Κύπρο 51 φορείς αποτέλεσαν τους κύριους διοργανωτές των δράσεων, οι οποίοι ενέπλεξαν με τη σειρά τους άλλους φορείς ως συνδιοργανωτές, τονίζοντας έτσι τον διατομεακό χαρακτήρα της εκστρατείας.

«Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 138 δράσεις, εκ των οποίων οι 98 με την επωνυμία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού και οι 40 με την επωνυμία Move Week. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που έχουμε από στοιχεία τα οποία μας έχουν δώσει διοργανωτές, υπολογίζεται ότι στις δράσεις συμμετείχαν γύρω στους 120.000 συμπολίτες μας. Οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν δεν απαιτούσαν οποιονδήποτε κόστος για την διοργάνωση τους ή ήταν χαμηλού κόστους. Η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού αξιολογήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως η μόνη καλή πρακτική που κατάφερε να αναδείξει το διατομεακό χαρακτήρα που θα πρέπει να έχει μια τέτοια εκστρατεία. Η ευαισθητοποίηση των πολιτών να υιοθετήσουν ένα δραστήριο τρόπο ζωής δεν αποτελεί ευθύνη μόνο του τομέα του αθλητισμού, αλλά όσων σχετίζονται με τα θέματα υγείας και φυσικής δραστηριότητας», πρόσθεσε.

Η Πρόεδρος του ΚΟΑ είπε, παράλληλα, ότι η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού 2015 έδωσε την ευκαιρία στους εμπλεκόμενους φορείς να αναδείξουν νέες και υφιστάμενες πρωτοβουλίες και προγράμματα άθλησης.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής είπε ότι η καθιέρωση και η διοργάνωση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού «αποτελεί δραστικό εργαλείο στην προσπάθεια όλων μας να ανατρέψουμε τα μέχρι σήμερα δεδομένα της μειωμένης ενασχόλησης με την φυσική άσκηση, που δυστυχώς παρατηρούνται τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ευρώπη».

«Στόχος όλων μας θα πρέπει να είναι η βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και η φυσική άσκηση από τις παιδικές και νεαρές ηλικίες, σίγουρα μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση. Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανταποκρίθηκε θετικά και συμμετείχε ως βασικός συνεργάτης του ΚΟΑ, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επιτυχία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού στην Κύπρο, με την εμπλοκή των βαθμίδων της Δημοτικής, της Μέσης Γενικής και Μέσης Τεχνικής Εκπαίδευσης. Οι σχολικές μας μονάδες με τις καινοτόμες δράσεις που διοργάνωσαν κατάφεραν να ενεργοποιήσουν όλο τον μαθητικό πληθυσμό», πρόσθεσε.

Ο κ. Καδής είπε ότι οι δραστηριότητες του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού δεν περιορίστηκαν μόνο στο σχολικό περιβάλλον.

Για την προώθηση αυτής της προσπάθειας, συνέχισε, επιδίωξαν και πέτυχαν διατομεακές συνεργασίες με άλλα Υπουργεία, την Προεδρία, το Κοινοβούλιο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση καθώς και τις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Η άσκηση στον εργασιακό χώρο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Υπουργείου μας, που ξεκίνησε το 2013 μέσα από την εκστρατεία MOVE Week, για την οποία είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι. Εκφράζω τη βεβαιότητα ότι η δεύτερη ετήσια Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Αθλητισμού θα ευαισθητοποιήσει και ενεργοποιήσει ακόμα περισσότερους συμπολίτες μας, αλλά και φορείς που σχετίζονται με τη φυσική δραστηριότητα, προκειμένου να περάσει το μήνυμα για τα πολλαπλά οφέλη της ενασχόλησης με τον αθλητισμό και της δια βίου άσκησης, τόσο στην Κύπρο όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη», συμπλήρωσε.

Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού 2016 από την Λειτουργό Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων και Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού κ. Ιωάννα Παρασκευοπούλου, καθώς και η παρουσίαση της Εθνικής Ιστοσελίδας της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού από τον Λειτουργό Πληροφορικής και Διαχειριστή της Ιστοσελίδας Μάριο Χριστοδούλου.

Ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν από τους φορείς, καθώς και ενημέρωση για τις επόμενες ενέργειες και συναντήσεις.

Τέλος, παρουσιάστηκαν βίντεο με μηνύματα από τους περσινούς πρεσβευτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού, καθώς και στιγμιότυπα από τις περσινές δράσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Αθλητισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα