Ο παροπλισμός των αγροτικών και ορεινών περιοχών από τους νέους μας

Είναι κοινό μυστικό ότι η «μετανάστευση» των νέων προς τις πόλεις αποτελεί μείζον πρόβλημα που απειλεί την βιωσιμότητα και την ανάπτυξη των ορεινών και αγροτικών περιοχών, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά και της Ευρώπης.

Οι αγροτικές και ορεινές περιοχές αποτελούν την καρδιά και την ψυχή της πατρίδας μας. Τοπία με μοναδική ομορφιά, φυσικό πλούτο και ποικίλη πολιτιστική κληρονομιά. Παρόλα αυτά, οι νέοι εγκαταλείπουν αυτές τις περιοχές

σε αυξανόμενο αριθμό, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και ζωής στις μεγαλύτερες πόλεις, λόγω των ευκαιριών που αυτές προσφέρουν. Αυτό το φαινόμενο δεν είναι μόνο επιζήμιο για την επιβίωση των αγροτικών και ορεινών κοινοτήτων, αλλά αποτελεί και απώλεια για ολόκληρη την κοινωνία μας.

Κάθε ευρωπαϊκό κράτος έχει την ευθύνη να αναλάβει δράση για να αντιμετωπίσει αυτήν την πρόκληση. Η απάντηση δεν μπορεί να είναι εύκολη και μονομερής. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη προσέγγιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κρατών Μελών.

Τα Πρέπει

Πρώτα απ' όλα, πρέπει να επενδύσουμε στην ανάπτυξη των υποδομών και των υπηρεσιών στις αγροτικές και ορεινές περιοχές. Η πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευσης και μεταφορών είναι ζωτικής σημασίας για την προσέλκυση νέων και τη διατήρηση των κοινοτήτων στις αγροτικές περιοχές. Αυτά αποτελούν κατηγορίες επενδύσεων οι οποίες εμπίπτουν στα διάφορα ταμεία που προσφέρει και παρέχει η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κράτη μέλη, όπως για παράδειγμα το Ταμείο Συνοχής.

Επιπλέον, πρέπει να δημιουργήσουμε ευκαιρίες εργασίας και εκπαίδευσης στις αγροτικές και ορεινές περιοχές. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης μπορεί να παράσχει χρηματοδοτική στήριξη για επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, κτηνοτροφία, αλιεία, αλλά και ανάπτυξη τουρισμού και βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

Πρέπει, επίσης, να ενισχύσουμε την πρόσβαση σε ψηφιακές υπηρεσίες και τεχνολογίες στις αγροτικές περιοχές. Η ψηφιακή μετάβαση μπορεί να δώσει νέες ευκαιρίες για τη δημιουργία εργασίας και την ανάπτυξη επιχειρήσεων στις αγροτικές περιοχές. Χρειάζεται αναβάθμιση υποδομών ούτως ώστε οι αγροτικές και ακριτικές, ορεινές περιοχές, να έχουν γρήγορη και οικονομική πρόσβαση στο διαδίκτυο, όπως και στο τηλεφωνικό δίκτυο της χώρας. Η ψηφιακή επανάσταση μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά στην ένταξη των ορεινών και ακριτικών περιοχών στην κοινωνικό-οικονομική ζωή της χώρας.

Η Λύση

Ωστόσο, η λύση δεν βρίσκεται μόνο στην οικονομική προσέγγιση. Πρέπει επίσης να αναγνωρίσουμε τη σημασία του πολιτισμού, της κοινότητας και της οικογένειας στη ζωή των ανθρώπων που ζουν σε αυτές τις περιοχές. Πρέπει να διαφυλάξουμε και να προωθήσουμε την πολιτιστική κληρονομιά, τα έθιμα και την παράδοση των αγροτικών κοινοτήτων. Είναι ήθη και έθιμα τα οποία τιμούν και εκφράζουν όλους μας, όπου και αν μένουμε στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Πρέπει ακόμη, να επενδύσουμε στην εκπαίδευση και την κατάρτιση των νέων στις αγροτικές περιοχές. Η διά βίου μάθηση και η πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση είναι κρίσιμης σημασίας για την επαγγελματική τους εξέλιξη και την ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία. Τα σχολεία αυτών των περιοχών πρέπει να αναβαθμιστούν και να παρέχουν τις καλύτερες υπηρεσίες εκπαίδευσης στους μαθητές τους, χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους, κατάλληλο εξοπλισμό, τις σωστές εγκαταστάσεις και, με πλήρη επάνδρωση από το κατάλληλο ανθρώπινο εκπαιδευτικό δυναμικό.

Και Μια Άλλη Διάσταση

Πριν την Εκλογή μου στη Βουλή των Αντιπροσώπων το 2016, είχα συμπεριλάβει, στις Προτεραιότητές μου και την Πρόταση να ιδρυθεί Υφυπουργείο Υπαίθρου. Δεν ιδρύθηκε, τελικά, αυτό το Υφυπουργείο, αλλά θεσπίστηκε και λειτουργεί η θέση «Επιτρόπου Ανάπτυξης Ορεινών Κοινοτήτων», ο οποίος αποδίδει σημαντικό Έργο. Η «Διάσωση της Υπαίθρου» έχει και ένα κρίσιμο Εθνικό και Δημογραφικό χαρακτήρα: Η Ύπαιθρός ΜΑΣ να ΜΗ καταντήσει Ησυχαστήριο – Οίκος Ευγηρίας αλλοδαπών, αλλόθρησκων και αγνώστων «στα Μετόπισθεν ΜΑΣ».

Συνοψίζοντας, μέσω μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης, μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες και ευημερούσες Κοινότητες στις αγροτικές και ορεινές περιοχές μας, που θα είναι ελκυστικές για τους νέους μας και θα συμβάλλουν στην ευημερία της Ευρώπης.

Keywords
Τυχαία Θέματα