Οι Κύπριοι πιστεύουν σε ένα μέλλον εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης

Τι πιστεύουν οι Κύπριοι για την ΕΕ, σύμφωνα με το ειδικό Ευρωβαρόμετρο.

Η ζωή στην Ευρώπη του μέλλοντος για όσους είναι σήμερα παιδιά θα είναι ευκολότερη, εκτιμά το 64% των Κυπρίων, έναντι 17% που θεωρεί ότι θα είναι δυσκολότερη και 16% που θεωρεί ότι θα παραμείνει η ίδια, σύμφωνα με ειδική έκδοση του Ευρωβαρόμετρου για το μέλλον της Ευρώπης που διεξήχθη τον περασμένο Οκτώβριο και δημοσιεύθηκε χθες από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες και ταυτόχρονα στις 28 πρωτεύουσες.

Οι Κύπριοι

που περιλαμβάνονται στο δείγμα του Ευρωβαρόμετρου επιθυμούν περισσότερη νομοθέτηση στο κεντρικό ευρωπαϊκό επίπεδο για θέματα καταπολέμησης της τρομοκρατίας κατά 89%, για ζητήματα υγείας, πρόνοιας και κοινωνικής ασφάλισης κατά 88%, για την προώθηση της ισότητας των φύλων κατά 85%, για την προώθηση της δημοκρατίας και της ειρήνης στον κόσμο κατά 91%, για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας κατά 84%, για τα θέματα μετανάστευσης κατά 90%, για την προστασία του περιβάλλοντος κατά 90% και για την προώθηση της απασχόλησης και των επενδύσεων κατά 88%.

Επιπλέον, το 63% των Κυπρίων του δείγματος εκτιμά ότι η ΕΕ είναι μια όαση σταθερότητας και ειρήνης σε ένα ταραγμένο κόσμο, έναντι 33% που διαφωνεί. Το 86% πιστεύει ότι η ελευθερία της αγοράς πρέπει να συνάδει με ένα υψηλό επίπεδο κοινωνικής προστασίας, έναντι 6% που διαφωνεί. Ένα 62% έναντι 29%, εκτιμά ότι η παγκοσμιοποίηση απειλεί την ταυτότητα της χώρας, και ένα 58% έναντι 37% πιστεύει πως η ΕΕ προσφέρει μια προοπτική για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Νεολαίας.

Από την άλλη, μόλις το 26% θεωρεί ότι τα συμφέροντά του λαμβάνονται υπόψη από το πολιτικό σύστημα της χώρας (έναντι 69% που θεωρεί ότι δεν λαμβάνονται υπόψιν), ενώ το 75% (έναντι μόλις 15%) εκτιμά πως η άνοδος των πολιτικών κομμάτων διαμαρτυρίας ενάντια στις ‘πολιτικές ελίτ’ αποτελεί ζήτημα σοβαρής ανησυχίας.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το 39% των Κυπρίων του δείγματος του Ευρωβαρόμετρου θεωρεί ότι “όλοι στη χώρα έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν στη ζωή”, έναντι 60% που διαφωνεί με αυτή τη δήλωση.

Επιπλέον, το 50% των Κυπρίων του δείγματος εκτιμά ότι η ΕΕ προσωποποιεί καλύτερα από άλλες χώρες στο εξωτερικό την αξία της προστασία του περιβάλλοντος (έναντι 7% που διαφωνεί), την αξία της κοινωνικής ισότητας και δικαιοσύνης κατά 47% έναντι 10% που διαφωνεί, την παγκόσμια ειρήνη κατά 50% έναντι 9% που διαφωνεί, την πρόοδο και την καινοτομία κατά 34% έναντι 16% που διαφωνεί, την ελευθερία της γνώμης κατά 48% έναντι 10%, την ανεκτικότητα και την ανοικτή κοινωνία κατά 48% έναντι 10% που έχει αντίθετη γνώμη και τέλος το 44% εκτιμά ότι η ΕΕ έχει μάθει καλύτερα τα διδάγματα της ιστορίας από άλλες περιοχές του πλανήτη (με 9% να διαφωνεί).

Σε σχέση με την πολιτική επιρροή της ΕΕ στον πλανήτη, το 71% εκτιμά ότι είναι πιο αδύναμη από των ΗΠΑ, το 41% εκτιμά ότι είναι μεγαλύτερη από της Ιαπωνίας, αλλά το 45% πιστεύει ότι είναι χειρότερη από της Κίνας και το 52% μικρότερη από της Ρωσίας. Αντιθέτως, το 62% πιστεύει ότι είναι μεγαλύτερη από της Ινδίας και το 59% μεγαλύτερη από της Βραζιλίας.

Η ίδια τάση παραμένει και για την προοπτική του 2030, όπου το 32% των Κυπρίων εκτιμά ότι η επιρροή της ΕΕ θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερη από της Ιαπωνίας, έναντι 30% που θεωρεί ότι θα είναι μικρότερη, το 37% εκτιμά ότι θα συνεχίσει να είναι μικρότερη έναντι της Κίνας, έναντι του 25% που πιστεύει ότι θα είναι μεγαλύτερη, το 47% συνεχίζει να εκτιμά ότι θα είναι μεγαλύτερη από της Ινδίας, έναντι 16% που πιστεύει ότι θα είναι μεγαλύτερη, το 47% πιστεύει ότι θα συνεχίσει να είναι μεγαλύτερη έναντι της Βραζιλίας, έναντι 15% που διαφωνεί και μόλις το 24% εκτιμά ότι το 2030 η επιρροή της ΕΕ θα είναι μεγαλύτερη έναντι της Ρωσίας, με το 45% να πιστεύει το αντίθετο.

Το 66% των Κυπρίων του δείγματος έχει γενικά θετική γνώμη για την ΕΕ και το 30% αρνητική, το 36% έχει θετική άποψη για τη Γερμανία έναντι του 57% που έχει αρνητική, το 71% έχει θετική άποψη για τη Γαλλία, έναντι 21% αρνητική, το 52% θετική άποψη για το ΗΒ, έναντι 42% αρνητική, όπως και 52% εκφράζεται θετικά για τις ΗΠΑ και 42% αρνητικά. Επιπλέον, το 76% έχει θετική γνώμη για τη Ρωσία, έναντι 17% αρνητική και το 64% θετική γνώμη για την Κίνα, ενώ το 22% αρνητική.

Το 18% των Κυπρίων εκτιμά ότι το μεγάλο πλεονέκτημα της ΕΕ είναι οι καλές σχέσεις των κρατών μελών μεταξύ τους, το 17% ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου, το 14% θεωρεί ότι η ΕΕ δεν έχει κανένα πλεονέκτημα, το 10% προτάσσει το επίπεδο ζωής, το 9% την οικονομική και εμπορική ισχύ, το 9% την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας, ενώ το 8% την προστασία του περιβάλλοντος.

Παρομοίως, το 76% των Κυπρίων εκτιμά ότι η μεγαλύτερη πρόκληση της ΕΕ είναι η ανεργία, το 33% η μετανάστευση, το 31% οι κοινωνικές ανισότητες και το 30% η τρομοκρατία. Το 60% θεωρεί ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές ανισότητες, το 32% ότι θα πρέπει να δράσει επιπλέον για την προστασία του περιβάλλοντος, το 27% ότι πρέπει να προωθήσει την πρόοδο και την καινοτομία, το 21% πως πρέπει να προστατεύσει τις παραδόσεις και το 19% πως πρέπει να προωθήσει την οικονομία της ελεύθερης αγοράς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι 47% πλέον συμφωνεί με την ιδέα της Ευρώπης των δύο ταχυτήτων (ζητώντας από τις χώρες που θεωρούν ότι είναι έτοιμες να προχωρήσουν από κοινού στα ζητήματα που είναι έτοιμες, χωρίς να περιμένουν τους άλλους), με αύξηση μάλιστα του σχετικού ποσοστού κατά 6 μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο, ενώ η αντίθετη άποψη υποχώρησε 5 μονάδες στο 45%.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, το 55% των Κυπρίων του δείγματος θεωρεί ότι καλό στο μέλλον στην ΕΕ είναι να υπάρξουν συγκρίσιμα επίπεδα διαβίωσης, το 36% συγκρίσιμα στάνταρ εκπαίδευσης, το 21% ζητά κοινή οικονομική διακυβέρνησης, το 21% αυστηρά καθορισμένα εξωτερικά σύνορα και το 18% έναν κοινό ευρωπαϊκό στρατό.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα