ΟΗΕ: Σημαντική η νομοθετική διάσταση πρόληψης βασανιστηρίων

Στη σημασία της νομοθετικής διάστασης στην πρόληψη των βασανιστηρίων αναφέρθηκαν ο Πρόεδρος και μέλη της Υποεπιτροπής του ΟΗΕ για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων κατά τη διάρκεια κοινής συνάντησης που είχαν με τις κοινοβουλευτικές Επιτροπές Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και Νομικών.

Όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, «από κυπριακής πλευράς, επεξηγήθηκαν συνοπτικά οι αρμοδιότητες και το έργο των δύο Επιτροπών σε σχέση με τα θέματα που απασχολούν την εν λόγω

Υποεπιτροπή, ενώ επισημάνθηκε ότι τη Βουλή απασχολούν τα εν λόγω ζητήματα στο πλαίσιο της άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου».

«Τονίζοντας τη σημασία της νομοθετικής διάστασης στην πρόληψη των βασανιστηρίων, τα μέλη της αντιπροσωπείας της Υποεπιτροπής εξέφρασαν ικανοποίηση για την πραγματοποίηση συνάντησης στη Βουλή», σημειώνεται.

Αναφερόμενα στο Προαιρετικό Πρωτόκολλο της Σύμβασης κατά των Βασανιστηρίων, όπως προστίθεται, «είπαν ότι η πρόνοια για σύσταση Εθνικού Μηχανισμού Πρόληψης των Βασανιστηρίων στα κράτη μέρη του Πρωτοκόλλου, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες του εγγράφου».

Στη συνάντηση, συμμετείχαν οι Πρόεδροι των δύο Επιτροπών, Σοφοκλής Φυττής και Σωτήρης Σαμψών αντίστοιχα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών Ρίκκος Μαππουρίδης, καθώς και τα μέλη των Επιτροπών, Σκεύη Κούτρα-Κουκουμά, Στέλλα Μισιαούλη-Δημητρίου και Ρούλα Μαυρονικόλα και Γεώργιος Γεωργίου και Άριστος Δαμιανού.

Στην αντιπροσωπεία της Υποεπιτροπής του ΟΗΕ συμμετέχουν ο Πρόεδρός της Malcolm Evans, ο Αντιπρόεδρος Paul Lam Shang Leen και τα μέλη Mari Amos και Magret Osterfeld, συνοδευόμενοι από τα μέλη της Γραμματείας της Υποεπιτροπής Joao Nataf και Emilie Thage.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα