Ποια θέματα θα συζητηθούν στη συνάντηση Ερντογάν-Μητσοτάκη

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στην Άγκυρα στις 13 Μαΐου. Κατά την κρίσιμη συνάντηση θα συζητηθούν πολλά θέματα, από τη διαδικασία έκδοσης βίζας στα ελληνικά νησιά μέχρι την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης. Ποια θέματα λοιπόν βρίσκονται στο τραπέζι;

Στόχος της τουρκικής πλευράς είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε πολλούς τομείς και ιδιαίτερα στον οικονομικό.

Οι καλές σχέσεις σε επίπεδο ηγεσίας, οι επίσημες επισκέψεις

και οι συνεχείς επαφές μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών και άλλων υπουργών δείχνουν ότι τα μέρη παραμένουν προσηλωμένα στη Διακήρυξη των Αθηνών.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τουρκικές διπλωματικές πηγές, η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Άγκυρα έχει ως στόχο τη συνέχιση του Κοινού Σχεδίου Δράσης για ανάπτυξη συνεργασίας σε διάφορους τομείς όπως η οικονομία, οι μεταφορές, η επιστημονική τεχνολογία, η γεωργία, ο τουρισμός, η υγεία και ο άνθρωπος. Με λίγα λόγια έμφαση στη θετική ατζέντα.

Θα εξεταστούν επίσης βήματα για να αυξηθεί ο όγκος του εμπορίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, που πλησιάζει τα 6 δισ. δολάρια, στα 10 δισ. δολάρια στο πλαίσιο του κοινού στόχου που έθεσαν οι ηγέτες των δύο χωρών. Οι συναντήσεις στοχεύουν να φέρουν κοντά κορυφαίους επιχειρηματίες και από τις δύο χώρες κάτω από την ομπρέλα του νεοσύστατου Μικτού Επιχειρηματικού Συμβουλίου.

Επέκταση της βίζας

Θα συζητηθεί επίσης το θέμα της επέκτασης της βίζας-εξπρές (βίζα στην πόρτα) που εφαρμόζεται από τις 30 Μαρτίου για τους Τούρκους πολίτες, προκειμένου να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν σε 10 ελληνικά νησιά.

Μειονότητες

Ο Τούρκος πρόεδρος προβλέπεται επίσης να θέσει στην ημερήσια διάταξη θέματα που αφορούν την μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, καθώς επίσης και την κατάσταση των μουσουλμάνων στη Ρόδο, Κω και Θεσσαλονίκη.

Λαθρομετανάστευση

Θα τεθεί ξανά στο μικροσκόπιο η συνεργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το ζήτημα της κοινής καταπολέμησης της παράτυπης μετανάστευσης.

Γάζα

Η Τουρκία προβλέπεται ότι θα εκφράσει τις απόψεις της για τις περιφερειακές και διεθνείς εξελίξεις, ιδιαίτερα για την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Δύο θέματα επιπλέον

Εκτός από τις συνολικά 15 συμφωνίες που υπογράφηκαν σε διάφορους τομείς κατά την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ερντογάν τον Δεκέμβριο, θα συζητηθούν και οι υπογραφές συμφωνιών για την Υγεία και τις Ιατρικές Επιστήμες και τη Διαχείριση Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης.

Επιπλέον, κατά την επίσκεψη αναμένεται να γίνει κοινή δήλωση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν και του Έλληνα πρωθυπουργού Μητσοτάκη, η οποία θα αντικατοπτρίζει τη θετική τάση στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου δεν θα γίνουν ερωτήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα