Πού βρίσκεται το κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου - Το μυστήριο και ο μύθος (ΦΩΤΟ)

Ορδές τουριστών στη Ρώμη κάνουν ουρές κάθε μέρα για να κολλήσουν το χέρι τους στο Στόμα της Αλήθειας ενώ παρακάμπτουν τη διπλανή εκκλησία, τη συναρπαστική Βασιλική της Santa Maria στο Cosmedin.

Βρίσκεται κοντά στο Circus Maximus στη θέση του Forum Boarium, της αρχαίας κτηνοτροφικής αγοράς της Ρώμης, η εκκλησία είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα μεσαιωνικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής της πόλης και φημίζεται για τα κοσμικά δάπεδά της.
 

Η βασιλική, η προέλευση της οποίας χρονολογείται στον έκτο αιώνα και πιθανώς πολύ

νωρίτερα, είναι επίσης γνωστή για το ότι στεγάζει ένα πιο απροσδόκητο λείψανο: το κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου.

Σύμφωνα με το Wanted in Rome, το κρανίο, στεφανωμένο με μια γιρλάντα από λουλούδια και με το «San Valentino» στο μέτωπό του, βρίσκεται στον πλευρικό βωμό στην αριστερή πλευρά της εκκλησίας.

On #ValentinesDay, the skull of St Valentine in S. Maria in Cosmedin #Rome pic.twitter.com/wNmmMAHoio

— Wanted in Rome (@wantedinrome) February 14, 2023

Ενώ το λείψανο προσελκύει ένα μικρό αλλά σταθερό πλήθος επισκεπτών, ειδικά την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, παραμένει ένα ερωτηματικό για τον ακριβή ιδιοκτήτη του κρανίου.

Σύμφωνα με την παράδοση το κρανίο ανήκει στον Χριστιανό μάρτυρα Βαλεντίνο του τρίτου αιώνα, ωστόσο η γραμμή μεταξύ του ιστορικού γεγονότος και του μύθου είναι σαφώς θολή.

Υπήρχαν τουλάχιστον δύο θρυλικοί χριστιανοί μάρτυρες με το όνομα Valentino, ο προστάτης άγιος των ερωτευμένων, των αρραβωνιασμένων ζευγαριών, των ατόμων με επιληψία και των μελισσοκόμων.

Σε πρώιμους καταλόγους μαρτύρων από την Καθολική Εκκλησία υπήρχαν δύο διακριτοί μάρτυρες που ονομάζονταν Valentino, και οι δύο μαρτύρησαν μέσα ή γύρω από τη Ρώμη: ο προστάτης της πόλης Terni της Ούμπρια (ή Interamna όπως ήταν γνωστός στους ρωμαϊκούς χρόνους), ένας επίσκοπος που μαρτύρησε πιθανώς στον τέταρτο αιώνα, ο άλλος ένας Ρωμαίος ιερέας μαρτύρησε στη Ρώμη κατά τον διωγμό των χριστιανών τον τρίτο αιώνα υπό τον αυτοκράτορα Κλαύδιο Γ'.

Η ιστορία του San Valentino περιπλέκεται περαιτέρω από το γεγονός ότι πολλές εκκλησίες σε όλο τον κόσμο, από την Πράγα μέχρι το Δουβλίνο, ισχυρίζονται ότι φιλοξενούν λείψανα του αγίου.

Σύμφωνα με τον μύθο Valentinus (η λατινική εκδοχή του ονόματός του) έκανε κρυφά χριστιανικούς γάμους για ζευγάρια, αψηφώντας την απαγόρευση του αυτοκράτορα Κλαύδιου, πριν πιαστεί και φυλακιστεί.

Ένας άλλος θρύλος λέει ότι ο Άγιος Βαλεντίνος υπέγραψε ένα γράμμα «από τον Βαλεντίνο σου» προς την κόρη του δεσμοφύλακά του, την οποία είχε ερωτευτεί, ενώ περίμενε την εκτέλεση.

Αφού αρνήθηκε να απαρνηθεί την πίστη του, ο Βαλεντίνο  ξυλοκοπήθηκε με ρόπαλα και αποκεφαλίστηκε στη Via Flaminia στις 14 Φεβρουαρίου 269.

Το κρανίο του Αγίου Βαλεντίνου (αφήνουμε σε εσάς να αποφασίσετε ποιου ακριβώς Valentino) μπορείτε να επισκεφτείτε στη Basilica di S. Maria στο Cosmedin, στην Piazza Bocca della Verità 18, καθημερινά από τις 09.30 έως τις 17.50.

Keywords
Τυχαία Θέματα