Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ: Υπάρχει επιβράδυνση στον ρυθμό κρατήσεων για καλοκαίρι

Παρατηρείται σχετική επιβράδυνση στο ρυθμό των κρατήσεων για το καλοκαίρι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, Θάνος Μιχαηλίδης, εκφράζοντας ανησυχία ότι το 2024 θα κλείσει σε χαμηλότερο επίπεδο από την περσινή χρονιά.

Σε δηλώσεις ύστερα από τη Γενική Συνέλευση του ΠΑΣΥΞΕ Αμμοχώστου που πραγματοποιήθηκε στη μαρίνα Αγίας Νάπας, ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι «η επαρχία Αμμοχώστου είναι μια από τις πιο σημαντικές επαρχίες όσον αφορά το τουριστικό προϊόν

της Κύπρου όχι μόνο στην ποιότητα αλλά και στον αριθμό κλινών που υπάρχουν. Υπάρχει αυτή η ανησυχία για τον αριθμό κρατήσεων για το καλοκαίρι και όπως έχουμε αναφέρει επανειλημμένα παρατηρούμε μια σχετική επιβράδυνση στο ρυθμό», ανέφερε, εκφράζοντας ανησυχία το 2024 θα κλείσει σε χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο χρόνο.

Όλοι οι ξενοδόχοι, συνέχισε, «κάνουν προσπάθειες για να περιοριστεί αυτό το πρόβλημα", όπως προσπάθειες γίνονται και μέσω της ηλεκτιρκής καμπάνιας της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου που ξεκίνησε τον περασμένο μήνα, καθώς και με ειδικά πακέτα για προσέλκυση τουριστών.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι το πρόβλημα στις κρατήσεις «υπάρχει σε ολόκληρη την Κύπρο. Βλέπουμε ότι υπάρχει μια σχετική μειωμένη τάση στη ροή των κρατήσεων και υπάρχει και αυξημένο το φαινόμενο των κρατήσεων της τελευταίας στιγμής, κάτι που είναι μεν θετικό, διότι έρχονται κάποιες κρατήσεις, αλλά κάνει πολύ δύσκολο τον προγραμματισμό για το υπόλοιπο της τουριστικής σαιζόν», ανέφερε.

Σε άλλη ερώτηση ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ απάντησε πως «υπάρχουν προσπάθειες για να έρθουν τουρίστες από την Κεντρική Ευρώπη και κάθε χρόνο υπάρχει βελτιωμένο πρόγραμμα, κάτι που μας βοηθά, αλλά δεν είναι αρκετό για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε. Η οικονομία της Βρετανίας που είναι κύρια αγορά για την Κύπρο παρουσιάζει κάποιες αδυναμίες που και αυτές έχουν επίπτωση στις κρατήσεις», σημείωσε.

Αρα, συνέχισε, «υπάρχουν κάποια μικρά μεν και ορισμένα πιο σοβαρά γεγονότα που περιορίζουν τον αριθμό των κρατήσεων».

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων και στις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων, ο Θάνος Μιχαηλίδης απάντησε πως «η Κύπρος πάντα θα είναι ένας σχετικά ακριβός προορισμός και εμείς πρέπει να βεβαιωθούμε ότι σαν Κύπρος, όχι μόνο ως ξενοδοχεία, παρέχουμε ένα τουριστικό προϊόν  και μία εμπειρία που είναι ισάξια σ’ αυτό που πληρώνει ο τουρίστας».

Οσον αφορά τις προσπάθειες για ολόχρονο τουρισμό στην Κύπρο, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ είπε πως «αυτό το εγχείρημα για να δουλέψει πρέπει να έρθει και το κράτος να στηρίξει αυτή την προσπάθεια για να δημιουργηθούν οι σωστές συνθήκες, ούτως ώστε τα ξενοδοχεία να μπορέσουν να δουλέψουν όλο το χρόνο».

Σε ερώτηση για το θέμα των ξένων εργατών, απάντησε ότι «υπάρχει βελτίωση στον ρυθμό με τον οποίο γίνονται οι εγκρίσεις για τις αιτήσεις. Φυσικά όλοι μας πάντοτε  πρέπει να στοχεύουμε να βελτιωνόμαστε άρα να γίνονται και πιο γρήγορα (οι εγκρίσεις) γιατί τα ξενοδοχεία μας στηρίζονται στον ανθρώπινο παράγοντα».

Υπάρχει, συνέχισε, «ένα παγκόσμιο φαινόμενο έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού. Εάν εμείς σαν Κύπρος δεν είμαστε αρκετά γρήγοροι στην διεκπεραίωση των αιτήσεων, προκειμένου να μπορέσουμε να αντλήσουμε προσωπικό, όσο μπαίνουμε στη σαιζόν τότε θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να αντλήσουμε προσωπικό και από τρίτες χώρες».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Αμμοχώστου Παναγιώτης Κωνσταντίνου χαρακτήρισε «εποικοδομητική» τη συζήτηση που διεξήχθη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης με τα μέλη και τον Πρόεδρο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων και είπε ότι «το θέμα συζήτησης ήταν οι κρατήσεις, όπου φαίνεται πως υπάρχει μια ελαφριά μείωσή τους. Ευελπιστούμε ότι αυτή η κατάσταση θα βελτιωθεί», ανέφερε.

Ακόμα, συνέχισε, συζητήθηκαν τα «εργασιακά θέματα που είναι επίκαιρα λόγω και της ανανέωσης της συλλογικής σύμβασης, η πράσινη φορολογία και οι προοπτικές και το πως θα εξελιχθεί η κατάσταση και το όλο σκηνικό στη γύρω περιοχή. Ακόμα έγινε ενημέρωση για την καμπάνια προβολής της επαρχίας Αμμοχώστου, η οποία ξεκίνησε στις 24 Απριλίου», είπε, και σημείωσε πως ακούστηκαν οι απόψεις των μελών οι οποίες και θα αξιοποιηθούν δεόντως.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Πρόεδρος ΠΑΣΥΞΕ, Υπάρχει,proedros pasyxe, yparchei