Πρόοδος σε κατανομή εξουσιών -Ο ΠτΔ για τα περί οδικού χάρτη

Προγραμματισμό χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και όχι οδικό χάρτη με στόχο ενδιάμεση λύση χαρακτήρισε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης της συμφωνηθείσα από χθες τριών σταδίων διαδικασία κορύφωσης των προσπαθειών για λύση του Κυπριακού.

Απαντώντας στις αντιπολιτευτικές επικρίσεις επικαλέστηκε το ερώτημα αν θέλουμε ή όχι λύση του Κυπριακού, ανέφερε ότι «αυτό που έχει σημασία δεν είναι η διαδικασία, είναι η ουσία και

επιτέλους πρέπει όλοι να το συνειδητοποιήσουμε. Δεν σχολιάζω κανενός την κριτική, την οποία και σέβομαι απόλυτα.Δεν υπάρχουν αυστηρά χρονοδιαγράμματα, δεν υπάρχει οποιαδήποτε επιδιαιτησία, απλά καταρτίζεται ένα πλάνο διαλόγου προκειμένου να ξεπεραστούν δυσκολίες. Και κάποια στιγμή πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε: ή συζητούμε για να λύσουμε το Κυπριακό ή συζητούμε για να το διαιωνίσουμε".

Δεν επιβεβαίωσε πάντως την σπουδή του συνομιλητή του να προκαθορίσει την εκτός Κύπρου διαπραγμάτευση του εδαφικού, την πρώτη εβδομάδα Νοεμβρίου, λέγοντας «δεν έχει καθοριστεί καμιά συνάντηση. Θέλουμε όμως να επισπεύσουμε με την ελπίδα εάν υπάρξει τέτοια πρόοδος, να πετύχουμε μια συμφωνία, όχι ενδιάμεση όπως ακούω κάποιους να λένε, αλλά συμφωνία.Και να απομένουν οι τεχνοκρατικές λεπτομέρειες, αποτύπωση -δηλαδή του τι θα συμφωνηθεί- επί χάρτου».

Στη σημερινή δεύτερη από τις δέκα συναντήσεις, συζητήθηκαν τόσο το θέμα των εξωτερικών σχέσεων, όσο και το θέμα της δυνατότητας των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς συμφωνίες. Με το δεύτερο αυτό ζήτημα να οδεύει, κατά τον Πρόεδρο σε οριστική συμφωνία.

"Στο πρώτο θέμα υπήρξε σε βάθος συζήτηση και υπήρξε αρκετή πρόοδος.Παραμένουν ορισμένα θέματα να συζητηθούν λεπτομερέστερα μεταξύ των διαπραγματευτών.Όσον αφορά το δεύτερο θέμα, δηλαδή την εξουσία των συνιστωσών πολιτειών να συνάπτουν διεθνείς Συνθήκες, οφείλω να πω ότι έχει εν τη ουσία κλείσει το κεφάλαιο, με βάση τα όσα ακολουθούνται σε όλες τις ομόσπονδες πολιτείες με όλες τις σχετικές διαδικασίες", ανέφερε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Πάντως και παρά τις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο Πρόεδρος απέφυγε διπλωματικά να απαντήσει αν στο πλαίσιο της συζήτησης εντός Κύπρου θα τεθεί και η πλέον καυτή πατάτα στο κεφάλαιο διακυβέρνησης με την Τουρκική απαίτηση για εκ περιτροπής Προεδρίας.

Η επόμενη συνάντηση είναι προγραμματισμένη την Παρασκευή, με την ατζέντα να περιλαμβάνει το κεφάλαιο της διακυβέρνησης και της οικονομίας. Αύριο θα τύχει ενημέρωσης η πολιτική ηγεσία σε προγραμματισμένη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα